Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Ürün Seviyelerinin ‘Syrah’ Üzüm Çeşidinde Fizyolojik Faaliyetler, Tane Özellikleri Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkileri

Yıl 2023, Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1, 332 - 338, 27.02.2023

Öz

Bu çalışma, 2018 ve 2019 yıllarında Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nde yer alan 38°37'59"K enlem ve 27°24'12"D boylam koordinatlarında bulunan deneme parselinde yürütülmüştür. Denemede farklı budama seviyelerinin ve ürün miktarlarının birleşik etkisi incelenmiş olup üç farklı ürün seviyesine yer verilmiştir. Buna göre uygulamalar; ÜS-1 (12 göz.omca⁻¹ ve 15-20 salkım), ÜS-2 (24 göz.omca⁻¹ ve 25-30 salkım) ve ÜS-3 (32 göz.omca⁻¹ ve 30-35 salkım) şeklindedir. Araştırma sonuçlarına göre daha sert budama yapılan ve daha az salkım bırakılan ÜS-1 ile tane ve şarap kalitesinin arttığı belirlenmiştir. Ayrıca ürün seviyesindeki azalma ile birlikte asmanın fotosentetik faaliyetlerinin de azaldığı gözlenmiştir. En yüksek net fotosentez ve stoma iletkenliği değerlerinin ÜS-3 ile elde edildiği saptanmıştır. Bununla birlikte, en yüksek SÇKM ve CIRG Index (Kırmızı üzüm renk indeksi) değerleri her iki sezonda da ÜS-1’den elde edilmiştir. Uygulamaların şaraptaki toplam antosiyanin ve fenolik içerikleri üzerine etkileri istatistiksel (p<0.01) olarak önemli farklar oluşturmuş ve en yüksek değerler ÜS-1 uygulamasından alınmıştır. Buna karşın, şeker birikiminin artması yanında asitliğin azalması şaraplarda alkol seviyesini yükseltmiştir. ‘Syrah’ üzüm çeşidi için özellikle kurak bölgelerde bu durumun şarap kalitesini olumsuz yönde etkileyebileceği ve farklı ürün seviyelerinin şarap kalitesini arttırmak amacıyla kullanılabileceği belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Oğuzhan Soltekin 0000-0001-7886-6531

Turcan Teker

Ali Güler

Ahmet Candemir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Şubat 2023
Gönderilme Tarihi 1 Ekim 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1

Kaynak Göster

APA Soltekin, O., Teker, T., Güler, A., Candemir, A. (2023). Farklı Ürün Seviyelerinin ‘Syrah’ Üzüm Çeşidinde Fizyolojik Faaliyetler, Tane Özellikleri Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 332-338.
AMA Soltekin O, Teker T, Güler A, Candemir A. Farklı Ürün Seviyelerinin ‘Syrah’ Üzüm Çeşidinde Fizyolojik Faaliyetler, Tane Özellikleri Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. Şubat 2023;52(Özel Sayı 1):332-338.
Chicago Soltekin, Oğuzhan, Turcan Teker, Ali Güler, ve Ahmet Candemir. “Farklı Ürün Seviyelerinin ‘Syrah’ Üzüm Çeşidinde Fizyolojik Faaliyetler, Tane Özellikleri Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe 52, sy. Özel Sayı 1 (Şubat 2023): 332-38.
EndNote Soltekin O, Teker T, Güler A, Candemir A (01 Şubat 2023) Farklı Ürün Seviyelerinin ‘Syrah’ Üzüm Çeşidinde Fizyolojik Faaliyetler, Tane Özellikleri Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe 52 Özel Sayı 1 332–338.
IEEE O. Soltekin, T. Teker, A. Güler, ve A. Candemir, “Farklı Ürün Seviyelerinin ‘Syrah’ Üzüm Çeşidinde Fizyolojik Faaliyetler, Tane Özellikleri Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkileri”, Bahçe, c. 52, sy. Özel Sayı 1, ss. 332–338, 2023.
ISNAD Soltekin, Oğuzhan vd. “Farklı Ürün Seviyelerinin ‘Syrah’ Üzüm Çeşidinde Fizyolojik Faaliyetler, Tane Özellikleri Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe 52/Özel Sayı 1 (Şubat 2023), 332-338.
JAMA Soltekin O, Teker T, Güler A, Candemir A. Farklı Ürün Seviyelerinin ‘Syrah’ Üzüm Çeşidinde Fizyolojik Faaliyetler, Tane Özellikleri Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. 2023;52:332–338.
MLA Soltekin, Oğuzhan vd. “Farklı Ürün Seviyelerinin ‘Syrah’ Üzüm Çeşidinde Fizyolojik Faaliyetler, Tane Özellikleri Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe, c. 52, sy. Özel Sayı 1, 2023, ss. 332-8.
Vancouver Soltekin O, Teker T, Güler A, Candemir A. Farklı Ürün Seviyelerinin ‘Syrah’ Üzüm Çeşidinde Fizyolojik Faaliyetler, Tane Özellikleri Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. 2023;52(Özel Sayı 1):332-8.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram