Çalışmada Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından melezleme ıslahı sonucu geliştirilen Tekirdağ Çekirdeksizi çeşidinin, kalite özelliklerinin iyileştirilmesi amacıyla yapılan farklı kimyasal uygulamaların etkisi incelenmiştir. Deneme Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü parsellerinde, 2017-2019 yıllarında 8 uygulama ve 3 tekerrür olarak yürütülmüştür. Amaca yönelik olarak; potasyum humat, kalsiyum, bitki aktivatörü ve bunların kombinasyonları asmalara belirli dönemlerde püskürtülerek uygulanmıştır. Uygulamaların kalite parametrelerine etkisi incelendiğinde; fenolik maddeler, tane yarılma direnci, tane sap kopma direnci, tane eti sertliği ve bazı renk değerlerinin yıllara göre değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir. Tane eti sertliği bakımından 0.78 kg değeriyle potasyum humat + aktivatör ve üçlü kombinasyon (kalsiyum + potasyum humat + aktivatör) uygulamaları öne çıkmıştır. Elde edilen veriler çerçevesinde Tekirdağ Çekirdeksizi çeşidinin renklenme ve çatlama ile ilgili problemleri olduğu düşünüldüğünde kaliteye yönelik yaptığı olumlu katkılar sebebiyle potasyum humat ve aktivatör kombinasyonu veya kalsiyum, potasyum humat ve aktivatör kombinasyonları uygulaması önerilmektedir.
Vitis vinifera L. Tekirdağ çekirdeksizi kalsiyum potasyum humat bitki aktivatörü
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Şubat 2023 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ekim 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 52 Sayı: Özel Sayı 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram