This study aimed to determine the effects of foliar biostimulant applications (alone or with calcium) on pod yield, discard rate and pod quality in industrial beans during the pre-harvest period. Foliar biostimulant (Enza Nutri Activ: NA) application to bean plants 2 and/or 1 week before harvest (2H; 2 weeks, 1H; 1 week, 2+1 H; 2 and 1 week) alone or combined with calcium (NA Seven different applications were made (NA 2H, NA 1H, NA 2+1H, NA+Ca 2H, NA+Ca 1H, NA+Ca 2+1H and Ca). Bean plants that were not treated were accepted as control. In the harvested beans, the number of pods per plant, pod weight, yield, discard rate, physical properties of the pods, color, chlorophyll content and sensory properties were determined. At harvest, NA+Ca 2+1H and NA 2H applications increased the total and processable yield by an average of 22.66% and 22.10%, respectively, compared to the control. The treatments did not have a significant effect on the color, chlorophyll amount and some physical properties of the snap beans. Applications of 2 weeks before harvesting or 2 and 1 week before harvesting were increased the total and processable yield by an average of 22.85% and 20.87%, respectively, compared to the control. Applications did not have a significant effect on the color, chlorophyll content and some physical properties of the pod beans. There was no significant difference in yield between a single application 2 weeks before harvest and two applications 2 and 1 week before harvest. Therefore, a single application should be preferred due to its ease of application and economy. As a result, it is recommended to apply the biostimulant alone or together with Ca 2 weeks before harvest in industrial beans as it increases the total and processable yield.
Beans pod characteristics chlorophyll discard rate sensory properties
Bu çalışmada, hasat öncesi dönemde sanayi tipi fasulyelerde yapraktan yapılan biyostimülant uygulamalarının (tek başına veya kalsiyum ile birlikte), bakla verimi, ıskarta oranı ve bakla kalitesine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Fasulye bitkilerine yapraktan biyostimülant (Enza Nutri Activ; NA) uygulaması hasattan 2 ve/veya 1 hafta önce (2H; 2 hafta, 1H; 1 hafta, 2+1 H; 2 ve 1 hafta) tek başına veya kalsiyum ile kombine edilerek (NA 2H, NA 1H, NA 2+1H, NA+Ca 2H, NA+Ca 1H, NA+Ca 2+1H ve Ca) yedi farklı uygulama yapılmıştır. Uygulama yapılmayan fasulye bitkileri kontrol olarak kabul edilmiştir. Hasat edilen fasulyelerde bitki başına bakla sayısı, bakla ağırlığı, verim, ıskarta oranı, baklanın fiziksel özellikleri, rengi, klorofil miktarı ve duyusal özellikleri belirlenmiştir. Hasatta NA+Ca 2+1H ve NA 2H uygulamaları toplam ve işlenebilir verimi kontrole göre sırasıyla ortalama %22.66 ve %22.10 oranında arttırmıştır. Uygulamaların baklanın rengine, klorofil miktarı ve bazı fiziksel özelliklerine önemli bir etkisi olmamıştır. Hasattan 2 hafta önce tek uygulama ile hasattan 2 ve 1 hafta önce iki kez yapılan uygulama arasında verim bakımından belirgin bir farklılık olmamıştır. Bu nedenle, uygulama kolaylığı ve ekonomik olmasından dolayı tek uygulama tercih edilmelidir. Sonuç olarak sanayi tipi fasulyelerde hasattan 2 hafta önce biyostimülantın tek başına veya Ca ile birlikte uygulanması toplam ve işlenebilir verimi arttırdığı için önerilmektedir.
Fasulye bakla özellikleri klorofil fire oranı duyusal özellikler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 16 Ağustos 2023 |
Kabul Tarihi | 30 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 53 Sayı: Özel Sayı 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram