Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

OLTU, OLUR, NARMAN VE ŞENKAYA İLÇELERİNİN EKOTURİZM POTANSİYELİNİN SWOT ANALİZİ YÖNTEMİYLE BELİRLENMESİ

Yıl 2020, Cilt: 4 Sayı: 1, 87 - 115, 30.06.2020
https://doi.org/10.46452/baksoder.727180

Öz

Bu günlerde ekoturizm olgusu hem dünyada hem de ülkemizde hızla gelişmektedir. Ülkemizin özellikle doğal, tarihi ve kültürel kaynaklar açısından zengin bir ülke olması ekoturizm olayının gerçekleştirilebilmesi için büyük bir fırsattır. Bu kaynakların verimli ve etkin kullanılabilmesi için tanıtıma ve reklam faaliyetlerine gereken önemi vermeli, ekoturizm prensiplerini oluşturmalı ve uygulamanın geliştirilmesi için plan ve yöntemler geliştirmelidir. Çünkü ekoturizm plansız ve özensiz yapılırsa amacının aksine çevreye ve yapıldığı yöreye ciddi zararlar verebilir
Çalışma alanını Erzurum’un kuzey ilçelerinden Oltu, Olur, Narman ve Şenkaya oluşturmaktadır. Bölge, iklimi, tarihi ve konumu sayesinde yapılabilecek ekoturizm faaliyetlerine oldukça elverişlidir. Bu faaliyetlerin bazıları; akarsu turizmi, yayla turizmi, av turizmi, dağ turizmi, botanik turizmi, mağara turizmi, göl turizmi, doğa yürüyüşü, kuş gözlem, kamp turizmidir.
Bu çalışmanın amacı, Oltu, Olur, Narman ve Şenkaya ilçelerinin ekoturizm potansiyellerinin belirlenmesi, yerel halkın turizme bakış açısı, ekoturizme engel olabilecek durumların değerlendirilmesidir. Bölgenin ekoturizm açısından zengin kaynaklara sahip olması, bu kaynakların değerlendirilmesi ve bölgeye katkı sağlaması çalışmanın önemini ortaya koymaktadır.

Kaynakça

  • Referans1 Akay, Bayram ve Zengin, Burhanettin (2012). “Ekoturizm Kaynaklarının Geliştirilmesi: Doğu Marmara Bölgesi Örneği”, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(23), 115-122.
  • Referans2 Arslan, Yunus (2005). “Erdek Ve Çevresinin Ekoturizm Açısından Değerlendirilmesi”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(13), 29-53.
  • Referans3 Demirci, Fatma ve Yavuz, Mehmet Cihan (2003). “Rekreasyonel Turizmde Müşteri Potansiyelinin Belirlenmesine Yönelik bir Pilot Çalışma”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(11), 61-76.
  • Referans4 Erdoğan, Nazmiye ve Erdoğan, İrfan (2005). “Ekoturizm Betimlemeleriyle İletilenlerin Doğası”, Gazi Üniversitesi İletişim Dergisi, 20(1), 55-82.
  • Referans5 Erzurum Büyükşehir Belediyesi (08.11.2019), https://www.erzurum.bel.tr/, adresinden alındı.
  • Referans6 Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (10.10.2019), https://erzurum.ktb.gov.tr/, adresinden alındı.
  • Referans7 Himoğlu, Mücahit (2015). Tarihe Mührünü Vuran Şehir Erzurum, Fener Yayınları, 1. Baskı, İstanbul.
  • Referans8 İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (02.08.2019), https://izmir.ktb.gov.tr/TR- 77209/kirsal-turizm---eko-turizm.html, adresinden alındı.
  • Referans9 Kalkan, Emre, Özgür, Bilici ve Kolaylı, Hasan (2012). “Evaluation of Turkish black amber: A case study of Oltu (Erzurum)”, NE Turkey, International Journal of Physical Sciences, 7(15), 2387-2397.
  • Referans10 Kamacı, Serkan (2015), Hakkâri İlinde Ekoturizm Olanaklarının Araştırılması, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 24.
  • Referans11 Keleş, Fevzi ve Ülker, Ahmet (1998), Oltu İçin Gıda Sanayinin Önemi, Geçmişten Geleceğe Oltu ve Çevresi Sempozyumu, 01-03.07.1998, 469-474, Erzurum.
  • Referans12 Kırmızı, Ahmet (2017). Turizm Eğitimi Alan Lisans ve Ön lisans Öğrencilerinin TurizmEndüstrisine Yönelik Görüşlerinin Karşılaştırılması: Sakarya Üniversitesi Örneği, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Referans13 Kızılırmak, İsmail (2006). “Türkiye’de Düzenlenen Yerel Etkinliklerin Turistik Çekicilik Olarak Kullanılmasına Yönelik Bir İnceleme”, Sosyal Bilimler Dergisi, (15), 181-196
  • Referans14 Külekçi, Elif Akpınar (2012). Oltu ve Olur (Erzurum) İlçeleri Doğal ve Kültürel Kaynaklarının Ekoturizm Açısından Değerlendirilmesi, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Referans15 Külekçi, Elif Akpınar ve Bulut, Yahya (2012). “Erzurum İli Oltu ve Olur İlçelerinde En Uygun Ekoturizm Etkinliğinin Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Belirlenmesi”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(2), 175-89.
  • Referans16 Külekçi, Elif Akpınar ve Bulut, Yahya (2013). “Erzurum İli Oltu İlçesi ve Yakın Çevresi Ekoturizm Potansiyelinin SWOT Analiz Yöntemi ile Belirlenmesi, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 14(1), 1-12.
  • Referans17 Macit, Meryem Gökçe ve Köse, Yavuz Bülent (2015), “Medicinal plants used for folk medicine in Oltu (Erzurum/Turkey)”, Biological Diversity and Conservation, 8(2), 74-80.
  • Referans18 Narman Belediyesi (08.10.2019), http://www.narman.bel.tr/, adresinden alındı.
  • Referans19 Olurlular Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Olur Mu Olur, Sölemez, Süleyman, “İlçemizi Tanıyalım”, Editör: CAN, Cahit, 1. Baskı, Zafer Ofset Matbaacılık, Erzurum.
  • Referans20 Önder, Serpil, Polat, Ahmet Tuğrul (2004), “Konya İli Karapınar İlçesi’nin Ekoturizm Yönünden Görsel Kalite Değerlendirmesi ve SWOT Analizi”, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(33), 80-86.
  • Referans21 Öter, Zafer (2007), Seyahat Acentelerinde Pazarlama Bilgi Sistemlerine Turist Rehberlerinin Katkıları: Ege Bölgesi Örneği, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 1-10-74.
  • Referans22 Şenol, Nergiz Dila (2017), Erzurum-Şenkaya-Gaziler Yöresi Toprak Özelliklerinin Yersel Değişkenliğinin Haritalanması, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 9-10.
  • Referans23 Yıldız, Onur (2019), Sürdürülebilir Kalkınma Kapsamında Ekoturizmin Muğla İlinin Ekonomik Kalkınmasına Etkileri, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, 1-93
  • Referans24 Zaimoğlu, Ömer ve Ergüder, Ayşe Aslıhan (2005), “Goşken Kilimleri”, Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, 0(14), 103-109.

DETERMINATION OF ECOTOURISM POTENTIAL OF OLTU, OLUR, NARMAN AND ŞENKAYA DISTRICTS BY SWOT ANALYSIS METHOD

Yıl 2020, Cilt: 4 Sayı: 1, 87 - 115, 30.06.2020
https://doi.org/10.46452/baksoder.727180

Öz

Nowadays, the phenomenon of eco-tourism has had a rapid increase within both our country and the world. Being a rich country in terms of natural, historical and cultural sources, it is an opportunity for our country to host eco-touristic events. In an effort to utilize these sources effectively and efficiently, advertisement and promotion activities should be carried out. In addition, some eco-tourism principles should be adopted and plans and strategies should be formulated in order to improve the administration. Because, if eco-tourism is carried out unmethodically and inattentively, it damages the local and general environment seriously. The working area is Oltu, Olur, Narman and Şenkaya, which are the northern districts of Erzurum. The area is very suitable for ecotourism activities which can be carried out due to its climate, history and geographical location. Some of these activities are; river tourism, highland tourism, hunting tourism, mountain tourism, botanical tourism, cave tourism, lake tourism, nature hiking, bird watching, camping tourism. The aim of this study is to determine the ecotourism potentials of Oltu, Olur, Narman and Şenkaya districts, to conduct SWOT analyses, the perspective of the local population on tourism, and to evaluate the situations that may hinder ecotourism. The fact that the region has ecotourism-rich resources, the evaluation of these resources and their contribution to the region reveals the importance of the study.

Kaynakça

  • Referans1 Akay, Bayram ve Zengin, Burhanettin (2012). “Ekoturizm Kaynaklarının Geliştirilmesi: Doğu Marmara Bölgesi Örneği”, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(23), 115-122.
  • Referans2 Arslan, Yunus (2005). “Erdek Ve Çevresinin Ekoturizm Açısından Değerlendirilmesi”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(13), 29-53.
  • Referans3 Demirci, Fatma ve Yavuz, Mehmet Cihan (2003). “Rekreasyonel Turizmde Müşteri Potansiyelinin Belirlenmesine Yönelik bir Pilot Çalışma”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(11), 61-76.
  • Referans4 Erdoğan, Nazmiye ve Erdoğan, İrfan (2005). “Ekoturizm Betimlemeleriyle İletilenlerin Doğası”, Gazi Üniversitesi İletişim Dergisi, 20(1), 55-82.
  • Referans5 Erzurum Büyükşehir Belediyesi (08.11.2019), https://www.erzurum.bel.tr/, adresinden alındı.
  • Referans6 Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (10.10.2019), https://erzurum.ktb.gov.tr/, adresinden alındı.
  • Referans7 Himoğlu, Mücahit (2015). Tarihe Mührünü Vuran Şehir Erzurum, Fener Yayınları, 1. Baskı, İstanbul.
  • Referans8 İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (02.08.2019), https://izmir.ktb.gov.tr/TR- 77209/kirsal-turizm---eko-turizm.html, adresinden alındı.
  • Referans9 Kalkan, Emre, Özgür, Bilici ve Kolaylı, Hasan (2012). “Evaluation of Turkish black amber: A case study of Oltu (Erzurum)”, NE Turkey, International Journal of Physical Sciences, 7(15), 2387-2397.
  • Referans10 Kamacı, Serkan (2015), Hakkâri İlinde Ekoturizm Olanaklarının Araştırılması, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 24.
  • Referans11 Keleş, Fevzi ve Ülker, Ahmet (1998), Oltu İçin Gıda Sanayinin Önemi, Geçmişten Geleceğe Oltu ve Çevresi Sempozyumu, 01-03.07.1998, 469-474, Erzurum.
  • Referans12 Kırmızı, Ahmet (2017). Turizm Eğitimi Alan Lisans ve Ön lisans Öğrencilerinin TurizmEndüstrisine Yönelik Görüşlerinin Karşılaştırılması: Sakarya Üniversitesi Örneği, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Referans13 Kızılırmak, İsmail (2006). “Türkiye’de Düzenlenen Yerel Etkinliklerin Turistik Çekicilik Olarak Kullanılmasına Yönelik Bir İnceleme”, Sosyal Bilimler Dergisi, (15), 181-196
  • Referans14 Külekçi, Elif Akpınar (2012). Oltu ve Olur (Erzurum) İlçeleri Doğal ve Kültürel Kaynaklarının Ekoturizm Açısından Değerlendirilmesi, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Referans15 Külekçi, Elif Akpınar ve Bulut, Yahya (2012). “Erzurum İli Oltu ve Olur İlçelerinde En Uygun Ekoturizm Etkinliğinin Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Belirlenmesi”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(2), 175-89.
  • Referans16 Külekçi, Elif Akpınar ve Bulut, Yahya (2013). “Erzurum İli Oltu İlçesi ve Yakın Çevresi Ekoturizm Potansiyelinin SWOT Analiz Yöntemi ile Belirlenmesi, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 14(1), 1-12.
  • Referans17 Macit, Meryem Gökçe ve Köse, Yavuz Bülent (2015), “Medicinal plants used for folk medicine in Oltu (Erzurum/Turkey)”, Biological Diversity and Conservation, 8(2), 74-80.
  • Referans18 Narman Belediyesi (08.10.2019), http://www.narman.bel.tr/, adresinden alındı.
  • Referans19 Olurlular Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Olur Mu Olur, Sölemez, Süleyman, “İlçemizi Tanıyalım”, Editör: CAN, Cahit, 1. Baskı, Zafer Ofset Matbaacılık, Erzurum.
  • Referans20 Önder, Serpil, Polat, Ahmet Tuğrul (2004), “Konya İli Karapınar İlçesi’nin Ekoturizm Yönünden Görsel Kalite Değerlendirmesi ve SWOT Analizi”, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(33), 80-86.
  • Referans21 Öter, Zafer (2007), Seyahat Acentelerinde Pazarlama Bilgi Sistemlerine Turist Rehberlerinin Katkıları: Ege Bölgesi Örneği, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 1-10-74.
  • Referans22 Şenol, Nergiz Dila (2017), Erzurum-Şenkaya-Gaziler Yöresi Toprak Özelliklerinin Yersel Değişkenliğinin Haritalanması, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 9-10.
  • Referans23 Yıldız, Onur (2019), Sürdürülebilir Kalkınma Kapsamında Ekoturizmin Muğla İlinin Ekonomik Kalkınmasına Etkileri, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, 1-93
  • Referans24 Zaimoğlu, Ömer ve Ergüder, Ayşe Aslıhan (2005), “Goşken Kilimleri”, Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, 0(14), 103-109.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Alparslan Tanç 0000-0001-7191-9434

Nilgün Sanalan Bilici

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2020
Gönderilme Tarihi 26 Nisan 2020
Kabul Tarihi 21 Mayıs 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Tanç, A., & Sanalan Bilici, N. (2020). OLTU, OLUR, NARMAN VE ŞENKAYA İLÇELERİNİN EKOTURİZM POTANSİYELİNİN SWOT ANALİZİ YÖNTEMİYLE BELİRLENMESİ. Uluslararası Batı Karadeniz Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi, 4(1), 87-115. https://doi.org/10.46452/baksoder.727180

Dergiye gönderilen tüm makaleler, değerlendirme sürecinden önce intihal programıyla kontrol edilmektedir.    

USOBED Dergisi, Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) altında çalışmaktadır. https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.tr