Amaç: Bu araştırma, cerrahi girişim geçiren hastaların beslenme durumlarının ağrı ve mobilizasyona etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte bu çalışma Türkiye ‘nin batısında bir Üniversite Hastanesinin cerrahi kliniklerinde Ocak-Kasım 2021 tarihleri arasında 252 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, Veri Toplama Formu, Nütrisyonel Risk Tarama Formu (NRS-2002), Kısa Ağrı Envanteri (KAE) ile toplanmıştır.
Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 59,28±14,73, aç kalma süre ortalamaları ameliyat öncesi 8,72±3,18, ameliyat sonrası 9,35±9,24 olarak saptandı. Hastaların mobilizasyon zamanı ortalamaları 15,18±9,58 saat, ağrı puan ortalamaları 4,77±1,44’ tü. Hastaların % 34,5’inde(n=87) beslenme yetersizliği riski olmasına rağmen %8,2’i (n=21) beslenme desteği almaktaydı. Hastaların NRS puanları ile ameliyat öncesi açlık süresi, ameliyat sonrası oral alım süresi ve ilk mobilizasyon zamanı arasında pozitif yönde, istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir (p<0,05). Hastaların KAE-ortalama ağrı puanları ile yaş, ameliyat öncesi açlık süresi arasında pozitif yönde, istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir (p<0,05). KAE-ortalama ağrı puanları ile ameliyat süresi ameliyat sonrası oral alım ve hastanede kalış süresi arasında pozitif yönde, istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05). KAE-ortalama ağrı puanları ile ilk mobilizasyon zamanı arasında pozitif yönde, istatistiksel olarak anlamlı ilişki belirlenmiştir (p<0,05).
Sonuç: Çalışmamızda hastaların ameliyat öncesi ve sonrası aç kalma sürelerinin uzun olduğu, üçte birinin beslenme yetersizliği riski taşıdığı, ağrı kontrolünün istenilen düzeyde olmadığı belirlendi. Bu sonuçları hastaların yaşları, cinsiyetleri, anestezi ve ameliyat türleri, mobilizasyon süre ve şekilleri etkilemektedir. Hastaların cerrahi girişim sonrası erken oral alıma başlaması için teşvik edilmesi, etkin ağrı kontrolü ve hasta güvenliğini sağlayarak erken mobilizasyonlarının sağlanması önerilmektedir.
Bu çalışma Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği alanında 2021 yılında yayınlanan yüksek lisans tez çalışmasından elde edilen verileri içermektedir. Araştırmacılar bu çalışmanın yapılmasında katılımcı olan hastalara ve cerrahi klinik hemşirelerine teşekkür eder.
Aim: This study was conducted to examine the effects of nutritional status on pain and mobilization of patients undergoing surgery.
Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted in the surgical clinics of a University Hospital in western Turkey, with 252 patients between January and November 2021. Data were collected with Data Collection Form, Nutritional Risk Screening Form (NRS-2002), Brief Pain Inventory (BPI).
Results: The mean age of the participants was 59.28±14.73, the mean duration of fasting was 8.72±3.18 before surgery and 9.35±9.24 after surgery.The mean mobilization time of the patients was 15.18±9.58 hours, and the mean pain score was 4.77±1.44. Although 34.5% (n=87) of the patients had a risk of nutritional deficiency, 8.2% (n=21) were receiving nutritional support. A positive and statistically significant correlation was found between the NRS scores of the patients and the preoperative fasting time, the postoperative oral intake time and the first mobilization time (p<0,05). A positive and statistically significant relationship was found between the BPI-mean pain scores of the patients and their age and preoperative fasting time (p<0,05). A positive, statistically significant relationship was found between BPI-mean pain scores and duration of surgery, oral intake after surgery, and length of hospital stay (p<0,05). A positive, statistically significant correlation was determined between BPI-mean pain scores and time to first mobilization (p<0,05).
Conclusion: In our study, it was determined that the pre- and postoperative fasting times of the patients were long, one-third of them was at risk of nutritional deficiency, and pain control was not at the desired level.These results are affected by the age, gender, anesthesia and surgery types, mobilization time and methods of the patients. It is recommended to encourage patients to start oral intake early after surgery, to ensure effective pain control and early mobilization by ensuring patient safety.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 29 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |