Sağlık hizmetleri ile ilişkili infeksiyonların en sık nedenlerinden biri, cerrahi alan infeksiyonlarıdır. Sterilizasyon metodları ve uygun antimikrobiyal profilaksi alanında sağlanan büyük ilerlemelere karşın, cerrahi alan infeksiyonları (CAİ), ameliyat sonrası karşılaşılan önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Sağlık hizmetleri ile ilişkili cerrahi alan infeksiyonlarının gelişimine neden olan risk faktörlerinin belirlenmesi, infeksiyonların önlenmesinde önemlidir. Bu derlemede; CAİ’nın tanımı, sınıflandırılması, CAİ ile ilgili risk faktörlerinin ve koruyucu önlemlerin, güncel literatürler eşliğinde irdelenmesi amaçlanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2012 |
Gönderilme Tarihi | 15 Ocak 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 1 |