Aim: The purpose of this research is to evaluate the nutritional habits of students in the Department of Midwifery and Child Development at Kırşehir Ahi Evran University. Materials and Methods: The population of the descriptive study consisted of 752 students enrolled in the 2021-2022 academic year at Kırşehir Ahi Evran University Faculty of Health Sciences, and the sample consisted of 256 students. The research data were collected by sending an online link to the students between April and June 2022 after the necessary written permissions were obtained through the questionnaire form. In the analysis of the research, number-percentage distribution, arithmetic mean and Chi-square test were applied for descriptive statistical methods. Results: 5.9% of the students were obese, 34.0% of them didn’t skip breakfast, 71.1% of them preferred ayran for course, 42.6% preferred butter in meals, 65.6% preferred olive oil in salads. It has been determined that the frequency of consuming snacks varies daily, while studying/exam week, and at the TV/computer. Meat, milk, legumes, vegetables, fruit and sweet preferences and knowledge levels about foods were evaluated. In addition, the level of knowledge of antioxidant foods (p=0.009), the harmful effects of processed foods (p=0.003), the harmful effects of fast food diets on health (p=0.000), food choice, cooking techniques of foods in relation to diseases (p=0.024) and the desire to get information about healthy nutrition (p<0.05) were found to be significant. Conclusion: As a result, healthy nutrition education given to young people is important for healthy and sustainable nutrition with its positive effects on nutrition.
Amaç: Bu çalışma, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ebelik ve Çocuk Gelişimi bölümlerindeki öğrencilerin beslenme alışkanlıklarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki araştırmanın evrenini; Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılına kayıtlı 752 öğrenci, örneklemini ise 256 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma verileri gerekli yazılı izinler alındıktan sonra anket formu aracılığıyla Nisan- Haziran 2022 tarihleri arasında öğrencilere online link gönderilerek toplanmıştır. Araştırmanın analizinde tanımlayıcı istatistiksel metotlar için sayı-yüzde dağılımı, aritmetik ortalama ve Ki kare testi uygulanmıştır. Bulgular: Öğrencilerin %5.9’unun obez, %34.0’ının atlamadığı öğünün kahvaltı, %71.1’inin yemekte tercih ettiği içeceğin ayran, %42.6’sının yemeklerdeki yağ tercihinin tereyağı, %65.6’sının salatadaki yağ tercihinin zeytinyağı olduğu bulunmuştur. Atıştırmalık tüketme sıklığının günlük, ders çalışırken/sınav haftası ve TV/bilgisayar başındayken değişkenlik gösterdiği saptanmıştır. Et, süt, kuru baklagil, sebze, meyve ve tatlı tercihleri, besinler hakkında bilgi düzeyleri değerlendirilmiştir. Ayrıca beslenme dersi alan ve almayan öğrencilerin antioksidan besinler (p=0.009), işlenmiş besinlerin sağlığa zararlı etkisi (p=0.003), fast food beslenme tarzının sağlığa zararlı etkisi (p=0.000), besin seçimi, besinlerin pişirme tekniklerinin hastalıklarla ilişki durumundaki bilgi düzeyleri (p=0.024) ve sağlıklı beslenme konusunda bilgi alma isteği arasında anlamlı bir fark olduğu (p<0.05) bulunmuştur. Sonuç: Gençlere verilen sağlıklı beslenme eğitimleri, beslenme üzerine olumlu etkileriyle sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme için önemlidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 8 Temmuz 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 2 |