Mantarlar küresel karbon, mineral ve azot döngüsünde önemli bir role sahiptir. Mantarların bitkisel olarak büyümesi lignoselülozik atıkların değerlendirilmesinde önemli bir rol almasından dolayı hem akademik hem de ticari çevrelerin ilgisini çekmiştir. Bu çalışmada, beyaz çürüklük mantarı Pleurotus ostreatus ile üç farklı sürede inkübasyona maruz bırakılann buğday sapının kimyasal bileşimindeki değişimler Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi ile tespit edilmiştir. Buğday sapı Pleurotus ostreatus mantarı ile 10, 20 ve 30 gün süreyle inkübe edilmiş ve her bir inkübasyon süresinin sonunda Fourier dönüşümlü kızılötesi spektrumları belirlenmiştir. Buğday sapının ana bileşenlerini oluşturan polisakkaritler, lipitler, proteinler ve kitin Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisindeki dalga boylarının nispi artış ve azalışa göre kimyasal bileşimindeki değişimler tespit edilmiştir. Pleurotus ostreatus (PO) mantarı ile muameleye uğratılmış buğday sapının Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) spektrumların da 3000-2825 cm-1 pik aralığında deformasyon, 1770 - 1520 cm-1, 1425 - 1390 cm-1, 1375 - 1300 cm-1, 896 cm-1 ve 800 cm-1 piklerinin ise ortaya çıktığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler − Beyaz çürüklük mantarı FTIR Buğday sapı Biyolojik bozunma Pleurotus ostreatus
Fungi are an important part of the natural world, and they play a significant part in the recycling of minerals and carbon, as well as in the nitrogen-fixing cycle. The vegetative growth of fungi has attracted the attention of both cademic and commercial circles due to its important role in the utilization of lignocellulosic wastes. Fourier transform infrared spectroscopy was used to detect changes in the chemical composition of wheat straw incubated with the white rot fungus Pleurotus ostreatus for three different periods. At the conclusion of each incubation period, FTIR spectra were calculated from wheat straw that had been incubated with Pleurotus ostreatus fungus for 10, 20, and 30 days. Changes in the chemical composition of polysaccharides, lipids, proteins, and chitin, which are the main components of wheat straw, were detected using fourier transform infrared spectra spectroscopy and the relative increase and decrease in wavelengths. In the Fourier transform infrared spectra (FTIR) of wheat straw treated with Pleurotus ostreatus (PO) mushroom, deformation in the peak range of 3000-2825 cm-1, 1770 - 1520 cm-1, 1425 - 1390 cm-1, 1375 - 1300 cm-1, 896 cm-1 and 800 cm-1 peaks appeared
White rot fungi FTIR Wheat Straw Biodegradation Pleurotus ostreatus
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Odun Dışı Orman Ürünleri Endüstrisi, Orman Ürünleri Kimyası, Orman Endüstri Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Research Articles |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 14 Şubat 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Şubat 2024 |
Gönderilme Tarihi | 27 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 3 Ocak 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 26 Sayı: 1 |
Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,
Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.
Tel: +90 (378) 223 5094, Fax: +90 (378) 223 5062,
E-mail: bofdergi@gmail.com