Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Turizmde dijital dönüşüm: Otel yöneticilerinin bakış açılarının incelenmesi

Yıl 2021, , 741 - 768, 30.06.2021
https://doi.org/10.31795/baunsobed.839805

Öz

Bu çalışmanın amacı, turizmde dijital dönüşüme otel yöneticilerinin bakış açılarını belirlemek ve otel işletmelerinin dijital dönüşümle ilgili hangi faaliyetleri gerçekleştirdiklerini değerlendirmektir. Bu bağlamda araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile veriler elde edilmiştir. Görüşme sonucunda katılımcılardan elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda dijital dönüşümün, turizm sektörüne önemli katkılar sağlayacağı, yeni alternatifler sunacağı ve turizm sektörünün dijital dönüşümü desteklemesinin önemli olduğu ortaya konulmuştur. Ayrıca, dijital dönüşüme geçiş sürecinde özellikle personel ve müşteriye yeniliği aktarabilmek konusunda güçlüklerin oluşabileceği belirlenmiştir. Bununla birlikte, yöneticilere yönelik yapılan bu çalışmanın yanı sıra müşteri açısından dijital turizm ile ilgili araştırma gerçekleştirilebileceği, konaklama işletmeleri ise etkili tanıtımlarla ve reklamlarla işletmelerindeki dijital uygulamaları müşteriye aktarabilmesi için çeşitli çalışmalar yapılabileceği yönünde öneriler sunulmuştur.

Destekleyen Kurum

Çalışma yüksek lisans tezinden üretilmiştir.

Kaynakça

  • Acar, Y., (2020). “Yeni Koronavirüs (Covıd-19) Salgını ve Turizm Faaliyetlerine Etkisi”, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 4 (1), Bahar, e-ISSN: 2602-3008 DOI: 10.32572/guntad.703410, 7-21.
  • Acungil, M. (2018). 24 Soruda Dijital Dönüşüm, Tuti Kitap, 1. Baskı, Nisan, İstanbul
  • Akçi, Y. (2018). Değişen Pazarlama Anlayışı Yeni Pazarlama Yaklaşımları, Gazi Kitapevi, Ekim, Ankara.
  • Akıncı, Z. ve Sönmez, N. (2015). “Engelli Bireylerin Erişilebilir Turizm Beklentilerinin Değerlendirilmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma” Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26 (1), Bahar, 97 - 113
  • Aktan, E. ve Koçyiğit, M. (2016). “Sosyal Medya’nın Turizm Faaliyetlerindeki Rolü Üzerine Teorik Bir İnceleme”, Sosyal Bilimler Dergisi ICEBSS Özel Sayısı, 62-73.
  • Altunay, E. Oral G. ve Yalçınkaya, M. (2014). “Eğitim Kurumlarında Mobbing Uygulamalarına İlişkin Nitel Bir Araştırma”, Sakarya University Journal of Education, 4 (1), 62-80.
  • Atay, L., Yalçınkaya, P. ve Bahar, F. (2019). “İstanbul’daki Akıllı Otel Uygulamalarının Değerlendirilmesi”, MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (1).
  • Ay, L., (2009). “Bilgi Teknolojisindeki Gelişmelerin Seyahat Acentalarına Yansımaları; Online Seyahat Acentacılığı”, Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 17, 117-136.
  • Aydın, A. (2018). Seçili Ülkelerde Kamuda Dijital Dönüşüm, Başarı Faktörleri ve Güncel Eğilimler, Kamuda Dijital Dönüşüm, Kriter Yayınevi, Birinci Baskı, İstanbul.
  • Bahar, M., Yüzbaşıoğlu, N. ve Topsakal Y. (2019). “Akıllı Turizm ve Süper Akıllı Turist Kavramları Işığında Geleceğin Turizm Rehberliğine Bakış”, Aydın Adnan Menderes University Journal of Travel and Tourism Research, Sayı: 14, 72-93.
  • Başaran, T. ve Mercan, O. (2019) “Sosyal Medyadaki Fotoğraf ve Özçekimlerin Turizm Pazarlaması Açısından Önemi: İstanbul’a Yönelik Bir Çalışma” 1. International Congress on Dijital Transformation in Tourism I-DIGIT -19, 115-128.
  • Bedir, B. (2017). “Dijital Dönüşüm ve Etkileri”, Tarmer Çalıştayları-2, İAÜ Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi, İAÜ Yeni Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi, 48-51.
  • Benckendorff, P., Sheldon, P. ve Fesenmaier, D. R. (2014), Tourism Information Technology, Oxford: CAB International.
  • Boes, K. (2015). “Smart Tourism Destinations: Smartness As Competitive Advantage”. In ENTER2015 PhD workshop research proposals., 11-15.
  • Buhalis, D., ve Law, R. (2008). “Progress in information technology and tourismmanagement: 20 years on and 10 yearsafterthe Internet—Thestate of eTourismresearch”. Tourism Management, 29 (4),609-623.
  • Büyüköztürk, Ş. Şekercioğlu, G. ve Çokluk, Ö. (2014). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, 18. Baskı, Ankara: Pegem
  • Büyükuslu, A.R., (2018), Dijital Dönüşüm, D&R Kitapevi Yayınevi ve Dağıtım. Beyazıt/İstanbul.
  • Cengiz, C. (2011). Yeni Nesil Turizm Geliyor, Turizm Güncel, http://www.turizmguncel.com/makale/yeninesilturizmmodeligeliyorm425.html, 01.01.2011. (Erişim Tarihi: 04 Ocak 2020)
  • Deloitte, (2016). Türkiye’deki Dijital Değişime CEO Bakışı, TÜSİAD. https://tusiad.org/tr/yayinlar/raporlar/item/8867-tu-rkiye-deki-dijital-deg-is-ime-ceo-bakis-i-raporu (Erişim Tarihi: 03 Ağustos 2020).
  • Doğan, S., Kelleci, M., Sabancıoğulları, S., & Aydın, D. (2008). Bir İlköğretim Okulunda Öğrenim Gören Çocuklarda Ruhsal Uyum Sorunları. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 7(1), 47-52.
  • Doğru, N. B. ve Meçik, O. (2018). “Türkiye’de Endüstri 4. 0’ın İşgücü Piyasalarına Etkileri: Firma Beklentileri”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 23, Endüstri 4. 0 ve Örgütsel Değişim Özel Sayısı, 1581-1606.
  • Dredge, D.,Phi, G. Renuka, M., Eóin, M., Popescu, E.S.(2018). “Digitalisation in Tourism, the European Commission’s EASME Final Report”, Denmark.
  • Fournier, S. ve Lee, L.(2009). Getting Brand Communities Right, Harvard Business Review, (https://hbr.org/2009/04/getting-brand-communities-right), Erişim Tarihi: 04 Ocak 2020
  • Gahi, Y., Guennoun, M. ve Mouftah, H. T. (2016). “Big Data Analytics: Security and Privacy Challenges”, 2016 IEEE Symposium on Computers and Communication (ISCC), Messina, Italy, 952-957.
  • Gegez, E.A. (2007). Pazarlama Araştırmaları, 2.Baskı, Beta Yayıncılık, İstanbul.
  • Giampiccoli, A. ve Saayman, M. (2014). “A Conceptualization of Alternative Forms of Tourism in Relation to Community Development”, Mediterranean Journal of Social Sciences, 5 (27), 1667-1677.
  • Güleç, E. (2016). Kullanım ve Doyumlar Yaklaşımının Sosyal Medya Kullanım Niyeti ve Turistik Deneyim Üzerindeki Etkisinin Belirlenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı, Balıkesir.
  • Gürkaynak, M. ve İren, A.A. (2011). “Reel Dünyada Sanal Açmaz: Siber Alanda Uluslararası İlişkiler” Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16 (2), 263-279.
  • Güven, A., Özçelik, G. ve Kartal, O. (2019). “Turizm Fakültelerinde Dijitalleşme Eğilimi” 1. International Congress on Dijital Transformation in Tourism I-DIGIT-19, 155-167.
  • Horwaht HTL (Hotel, Tourism and Leisure), (2019) “Türkiye Zincirler ve Oteller Raporu”, https://turkey.cms-horwathhtl.com/wp-content/uploads/sites/10/2019/03/HHTL_T%C3%BCrkiye_Raporu_2019.pdf
  • Ivanov, S. ve Webster, C. (2017). “Adoptation of Robots, Artificial Intelligence and Service Automation by Travel, Tourism and Hospitality Companies a Cost-benefit Analysis”, International Scientific Conference Contemporary Tourism-Traditions and Innovations, October, Sofia University, 19-21.
  • Koçoğlu Sazkaya, M. (2019). Dijital Sürdürülebilirlik, İşletmelerin Kaçınılmaz Yolculuğu Dijital Dönüşüm, Beta Yayıncılık, İstanbul, 259-288.
  • Koo, C., Gretzel, U., Hunter, W.C. ve Chung, N. (2015), “The Role of IT in Tourism”, Asia Pacific Journal of Information Systems, 25 (1), 99–104.
  • Köroğlu, Ç., (2012). Stratejik Maliyet Yönetimi Kapsamında Sürece Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Yönteminin Analizi ve Bir Otel İşletmesinde Uygulama, Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Aydın.
  • Kuruüzümcü, R. (2010). “Bir Dijital Ortam ve Sanat Formu Olarak Sanal Gerçeklik”, Sanat Dergisi, 12, 92-96.
  • Mariani, M. M., DiFelice, M., ve Mura, M. (2016). “Facebook As A Destination Marketing Tool: Evidence From Italian Regional Destination Management Organizations”. Tourism Management, 54, 321-343.
  • Mil, B. ve Dirican, C. (2018). “Endüstri 4.0 ve Turizme Etkileri”, Disiplinlerarası Akademik Turizm Dergisi, 1 (3), 1-9.
  • Mutch, A. (1995). “IT and Small Tourism Enterprises: A Case Study of Cottage- Cottage Letting Agencies”, Tourism Management, 7 (16), 533‐539.
  • Özgeldi, M. (2018). Kamuda Dijital Dönüşüm ve İnsan Kaynakları, Kamuda Dijital Dönüşüm, Kriter Yayınevi, Birinci Baskı, İstanbul, 221-256.
  • Palumbo F., Dominici G. ve Basile G. (2013). “The Culture On The Palm Of Your Hand: How To Design A User Oriented Mobile App For Museums”, In L. Aiello (Ed.), Management of cultural products: e-relationship marketing and accessibility perspectives, 224-243). America: IGI Global.
  • Pine, J. ve Gilmore, J. (2012). Deneyim Ekonomisi, (Güncellenmiş Tekrar Basım). Optimist Yayınları, İstanbul.
  • Quinn R.E., Spreitzer, G.M. (1997). “The Road to Empowerment: Seven Questions Every Leader Should Consider”, Organizational Dynamics, 26 (2), 37- 51.
  • Rodriguez, T.F.E. ve Robaina, V.P., (2004), “Outsourcing and its impact on Operational Objectives and Performance: A Study of Hotels in Canary Islands”, Hospitality Management, (23), 287-306.
  • Russell, S. ve Norvig, P. (2010). Artificial Intelligence A modern Approach (3 rd ed.). Prentice Hall.
  • Sayın, K. ve Karaman, A. (2019), Endüstri 4.0 ve Turizm 4.0 Arasındaki İlişki, Dijital Turizm Sektörün Yeni Geleceği, 1. Baskı, Aralık, 10-25.
  • Schneider, R. D. (2012). Hadoop for Dummies. (Special Edition). Mississauga, Canada: John
  • Şencan H., (2005). Sosyal ve Davranışsal Ölçümlerde Geçerlilik ve Güvenilirlik, (1.Baskı), Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Telli Yamamoto, G. (2018). Kamuda Dijital Dönüşüm ve Düşündürdükleri, Kamuda Dijital Dönüşüm, Kriter Yayınevi, Birinci Baskı, İstanbul, 1-12.
  • Türesin Tetik, H. (2018). Dijital Dönüşüm Uygulamalarının Kuşaklar Açısından Değerlendirilmesi, Kamuda Dijital Dönüşüm, Birinci Baskı, Kriter Yayınevi.
  • TÜSİAD. (2016). “Türkiye’nin Küresel Rekabetçiliği İçin Bir Gereklilik Olarak Sanayi 4.0”, (Yayın No: TÜSİAD-T/2016-03/576). http://www.tusiad.org/indir/2016/sanayi-40.pdf (Erişim Tarihi: 25 Temmuz 2020).
  • Ural, A. ve Kılıç, İ. (2006). Bilimsel Araştırma Süreci ve SPPS ile Veri Analizi (Genişletilmiş 2. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Wang, D., Li, X. ve Li, Y. (2013), “China's Smart Tourism Destination” initiative: A taste of the service-dominant logic,Journal of Destination Marketing & Management, 2, 59-61.
  • Yalçın Kayıkçı, M. ve Kutluk Bozkurt, A. (2018)., “Dijital Çağda Z ve Alpha Kuşağı, Yapay Zeka Uygulamaları Ve Turizme Yansımaları”, Sosyal Bilimler Metinleri, Sayı: 1
  • Yankın, F.B. (2019). “Dijital Dönüşüm Sürecinde Çalışma Yaşamı” Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergi, 7 (2), 1-38.
  • Yavuz, Ö. ve Mesci, M. (2020). “Etnik Restoranlarda Marka Değeri Oluşturulması: İstanbul Örneği” Gaziantep Unıversıty Journal Of Socıal Scıences, 19 (3), 1386-1401.
  • Yazıcı Ayyıldız, A. ve Ayyıldız, T. (2020). “Pazarlama Fırsatı Olarak Akıllı Turizm: Kuşadası Örneği”, Business and Management Studies: An International Journal, 8 (1), 599-623.
  • Yeşilot, F. ve Dal, N.E. (2019). “Müşteri Deneyimi Oluşturma ve Deneyimsel Pazarlama: Iyaşpark Alışveriş Merkezi (AVM) Müşterileri ile Bir Araştırma” Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi, 3 (2), 263-296.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2016), Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, 10.Baskı, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Yıldız Aybek, H.S. (2017). “Üniversite 4.0’a Geçiş Süreci: Kavramsal bir Yaklaşım”, Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, 3 (2), 164-176.

Digital transformation in tourism: Examining the perspectives of hotel managers

Yıl 2021, , 741 - 768, 30.06.2021
https://doi.org/10.31795/baunsobed.839805

Öz

This study aims to determine the perspectives of hotel managers on digital transformation in tourism and to evaluate the activities of hotel enterprisesrelated to digital transformation. In this context, qualitative research method was used in the research and data was obtained by semi-structured interviews. Descriptive analysis method was used to analyze the data obtained from the participants as a result of the interview. As a result of the research, it was found that digital transformation will make a significant contribution to the tourism sector, provide new alternatives, and it is vital for the tourism sector to support digital transformation. Also, it has been determined that during the transition to digital transformation, there may be challenges, especially in transferring innovation to staff and customers. However, in addition to this work for managers, suggestions have been made that research related to digital tourism can be carried out from the customer's point of view, while various studies can be carried out so that accommodation businesses can transfer digital applications in their companies to the customer with effective promotions and advertising.

Kaynakça

  • Acar, Y., (2020). “Yeni Koronavirüs (Covıd-19) Salgını ve Turizm Faaliyetlerine Etkisi”, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 4 (1), Bahar, e-ISSN: 2602-3008 DOI: 10.32572/guntad.703410, 7-21.
  • Acungil, M. (2018). 24 Soruda Dijital Dönüşüm, Tuti Kitap, 1. Baskı, Nisan, İstanbul
  • Akçi, Y. (2018). Değişen Pazarlama Anlayışı Yeni Pazarlama Yaklaşımları, Gazi Kitapevi, Ekim, Ankara.
  • Akıncı, Z. ve Sönmez, N. (2015). “Engelli Bireylerin Erişilebilir Turizm Beklentilerinin Değerlendirilmesine Yönelik Nitel Bir Araştırma” Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26 (1), Bahar, 97 - 113
  • Aktan, E. ve Koçyiğit, M. (2016). “Sosyal Medya’nın Turizm Faaliyetlerindeki Rolü Üzerine Teorik Bir İnceleme”, Sosyal Bilimler Dergisi ICEBSS Özel Sayısı, 62-73.
  • Altunay, E. Oral G. ve Yalçınkaya, M. (2014). “Eğitim Kurumlarında Mobbing Uygulamalarına İlişkin Nitel Bir Araştırma”, Sakarya University Journal of Education, 4 (1), 62-80.
  • Atay, L., Yalçınkaya, P. ve Bahar, F. (2019). “İstanbul’daki Akıllı Otel Uygulamalarının Değerlendirilmesi”, MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (1).
  • Ay, L., (2009). “Bilgi Teknolojisindeki Gelişmelerin Seyahat Acentalarına Yansımaları; Online Seyahat Acentacılığı”, Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 17, 117-136.
  • Aydın, A. (2018). Seçili Ülkelerde Kamuda Dijital Dönüşüm, Başarı Faktörleri ve Güncel Eğilimler, Kamuda Dijital Dönüşüm, Kriter Yayınevi, Birinci Baskı, İstanbul.
  • Bahar, M., Yüzbaşıoğlu, N. ve Topsakal Y. (2019). “Akıllı Turizm ve Süper Akıllı Turist Kavramları Işığında Geleceğin Turizm Rehberliğine Bakış”, Aydın Adnan Menderes University Journal of Travel and Tourism Research, Sayı: 14, 72-93.
  • Başaran, T. ve Mercan, O. (2019) “Sosyal Medyadaki Fotoğraf ve Özçekimlerin Turizm Pazarlaması Açısından Önemi: İstanbul’a Yönelik Bir Çalışma” 1. International Congress on Dijital Transformation in Tourism I-DIGIT -19, 115-128.
  • Bedir, B. (2017). “Dijital Dönüşüm ve Etkileri”, Tarmer Çalıştayları-2, İAÜ Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi, İAÜ Yeni Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi, 48-51.
  • Benckendorff, P., Sheldon, P. ve Fesenmaier, D. R. (2014), Tourism Information Technology, Oxford: CAB International.
  • Boes, K. (2015). “Smart Tourism Destinations: Smartness As Competitive Advantage”. In ENTER2015 PhD workshop research proposals., 11-15.
  • Buhalis, D., ve Law, R. (2008). “Progress in information technology and tourismmanagement: 20 years on and 10 yearsafterthe Internet—Thestate of eTourismresearch”. Tourism Management, 29 (4),609-623.
  • Büyüköztürk, Ş. Şekercioğlu, G. ve Çokluk, Ö. (2014). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, 18. Baskı, Ankara: Pegem
  • Büyükuslu, A.R., (2018), Dijital Dönüşüm, D&R Kitapevi Yayınevi ve Dağıtım. Beyazıt/İstanbul.
  • Cengiz, C. (2011). Yeni Nesil Turizm Geliyor, Turizm Güncel, http://www.turizmguncel.com/makale/yeninesilturizmmodeligeliyorm425.html, 01.01.2011. (Erişim Tarihi: 04 Ocak 2020)
  • Deloitte, (2016). Türkiye’deki Dijital Değişime CEO Bakışı, TÜSİAD. https://tusiad.org/tr/yayinlar/raporlar/item/8867-tu-rkiye-deki-dijital-deg-is-ime-ceo-bakis-i-raporu (Erişim Tarihi: 03 Ağustos 2020).
  • Doğan, S., Kelleci, M., Sabancıoğulları, S., & Aydın, D. (2008). Bir İlköğretim Okulunda Öğrenim Gören Çocuklarda Ruhsal Uyum Sorunları. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 7(1), 47-52.
  • Doğru, N. B. ve Meçik, O. (2018). “Türkiye’de Endüstri 4. 0’ın İşgücü Piyasalarına Etkileri: Firma Beklentileri”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 23, Endüstri 4. 0 ve Örgütsel Değişim Özel Sayısı, 1581-1606.
  • Dredge, D.,Phi, G. Renuka, M., Eóin, M., Popescu, E.S.(2018). “Digitalisation in Tourism, the European Commission’s EASME Final Report”, Denmark.
  • Fournier, S. ve Lee, L.(2009). Getting Brand Communities Right, Harvard Business Review, (https://hbr.org/2009/04/getting-brand-communities-right), Erişim Tarihi: 04 Ocak 2020
  • Gahi, Y., Guennoun, M. ve Mouftah, H. T. (2016). “Big Data Analytics: Security and Privacy Challenges”, 2016 IEEE Symposium on Computers and Communication (ISCC), Messina, Italy, 952-957.
  • Gegez, E.A. (2007). Pazarlama Araştırmaları, 2.Baskı, Beta Yayıncılık, İstanbul.
  • Giampiccoli, A. ve Saayman, M. (2014). “A Conceptualization of Alternative Forms of Tourism in Relation to Community Development”, Mediterranean Journal of Social Sciences, 5 (27), 1667-1677.
  • Güleç, E. (2016). Kullanım ve Doyumlar Yaklaşımının Sosyal Medya Kullanım Niyeti ve Turistik Deneyim Üzerindeki Etkisinin Belirlenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı, Balıkesir.
  • Gürkaynak, M. ve İren, A.A. (2011). “Reel Dünyada Sanal Açmaz: Siber Alanda Uluslararası İlişkiler” Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16 (2), 263-279.
  • Güven, A., Özçelik, G. ve Kartal, O. (2019). “Turizm Fakültelerinde Dijitalleşme Eğilimi” 1. International Congress on Dijital Transformation in Tourism I-DIGIT-19, 155-167.
  • Horwaht HTL (Hotel, Tourism and Leisure), (2019) “Türkiye Zincirler ve Oteller Raporu”, https://turkey.cms-horwathhtl.com/wp-content/uploads/sites/10/2019/03/HHTL_T%C3%BCrkiye_Raporu_2019.pdf
  • Ivanov, S. ve Webster, C. (2017). “Adoptation of Robots, Artificial Intelligence and Service Automation by Travel, Tourism and Hospitality Companies a Cost-benefit Analysis”, International Scientific Conference Contemporary Tourism-Traditions and Innovations, October, Sofia University, 19-21.
  • Koçoğlu Sazkaya, M. (2019). Dijital Sürdürülebilirlik, İşletmelerin Kaçınılmaz Yolculuğu Dijital Dönüşüm, Beta Yayıncılık, İstanbul, 259-288.
  • Koo, C., Gretzel, U., Hunter, W.C. ve Chung, N. (2015), “The Role of IT in Tourism”, Asia Pacific Journal of Information Systems, 25 (1), 99–104.
  • Köroğlu, Ç., (2012). Stratejik Maliyet Yönetimi Kapsamında Sürece Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Yönteminin Analizi ve Bir Otel İşletmesinde Uygulama, Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Aydın.
  • Kuruüzümcü, R. (2010). “Bir Dijital Ortam ve Sanat Formu Olarak Sanal Gerçeklik”, Sanat Dergisi, 12, 92-96.
  • Mariani, M. M., DiFelice, M., ve Mura, M. (2016). “Facebook As A Destination Marketing Tool: Evidence From Italian Regional Destination Management Organizations”. Tourism Management, 54, 321-343.
  • Mil, B. ve Dirican, C. (2018). “Endüstri 4.0 ve Turizme Etkileri”, Disiplinlerarası Akademik Turizm Dergisi, 1 (3), 1-9.
  • Mutch, A. (1995). “IT and Small Tourism Enterprises: A Case Study of Cottage- Cottage Letting Agencies”, Tourism Management, 7 (16), 533‐539.
  • Özgeldi, M. (2018). Kamuda Dijital Dönüşüm ve İnsan Kaynakları, Kamuda Dijital Dönüşüm, Kriter Yayınevi, Birinci Baskı, İstanbul, 221-256.
  • Palumbo F., Dominici G. ve Basile G. (2013). “The Culture On The Palm Of Your Hand: How To Design A User Oriented Mobile App For Museums”, In L. Aiello (Ed.), Management of cultural products: e-relationship marketing and accessibility perspectives, 224-243). America: IGI Global.
  • Pine, J. ve Gilmore, J. (2012). Deneyim Ekonomisi, (Güncellenmiş Tekrar Basım). Optimist Yayınları, İstanbul.
  • Quinn R.E., Spreitzer, G.M. (1997). “The Road to Empowerment: Seven Questions Every Leader Should Consider”, Organizational Dynamics, 26 (2), 37- 51.
  • Rodriguez, T.F.E. ve Robaina, V.P., (2004), “Outsourcing and its impact on Operational Objectives and Performance: A Study of Hotels in Canary Islands”, Hospitality Management, (23), 287-306.
  • Russell, S. ve Norvig, P. (2010). Artificial Intelligence A modern Approach (3 rd ed.). Prentice Hall.
  • Sayın, K. ve Karaman, A. (2019), Endüstri 4.0 ve Turizm 4.0 Arasındaki İlişki, Dijital Turizm Sektörün Yeni Geleceği, 1. Baskı, Aralık, 10-25.
  • Schneider, R. D. (2012). Hadoop for Dummies. (Special Edition). Mississauga, Canada: John
  • Şencan H., (2005). Sosyal ve Davranışsal Ölçümlerde Geçerlilik ve Güvenilirlik, (1.Baskı), Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Telli Yamamoto, G. (2018). Kamuda Dijital Dönüşüm ve Düşündürdükleri, Kamuda Dijital Dönüşüm, Kriter Yayınevi, Birinci Baskı, İstanbul, 1-12.
  • Türesin Tetik, H. (2018). Dijital Dönüşüm Uygulamalarının Kuşaklar Açısından Değerlendirilmesi, Kamuda Dijital Dönüşüm, Birinci Baskı, Kriter Yayınevi.
  • TÜSİAD. (2016). “Türkiye’nin Küresel Rekabetçiliği İçin Bir Gereklilik Olarak Sanayi 4.0”, (Yayın No: TÜSİAD-T/2016-03/576). http://www.tusiad.org/indir/2016/sanayi-40.pdf (Erişim Tarihi: 25 Temmuz 2020).
  • Ural, A. ve Kılıç, İ. (2006). Bilimsel Araştırma Süreci ve SPPS ile Veri Analizi (Genişletilmiş 2. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Wang, D., Li, X. ve Li, Y. (2013), “China's Smart Tourism Destination” initiative: A taste of the service-dominant logic,Journal of Destination Marketing & Management, 2, 59-61.
  • Yalçın Kayıkçı, M. ve Kutluk Bozkurt, A. (2018)., “Dijital Çağda Z ve Alpha Kuşağı, Yapay Zeka Uygulamaları Ve Turizme Yansımaları”, Sosyal Bilimler Metinleri, Sayı: 1
  • Yankın, F.B. (2019). “Dijital Dönüşüm Sürecinde Çalışma Yaşamı” Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergi, 7 (2), 1-38.
  • Yavuz, Ö. ve Mesci, M. (2020). “Etnik Restoranlarda Marka Değeri Oluşturulması: İstanbul Örneği” Gaziantep Unıversıty Journal Of Socıal Scıences, 19 (3), 1386-1401.
  • Yazıcı Ayyıldız, A. ve Ayyıldız, T. (2020). “Pazarlama Fırsatı Olarak Akıllı Turizm: Kuşadası Örneği”, Business and Management Studies: An International Journal, 8 (1), 599-623.
  • Yeşilot, F. ve Dal, N.E. (2019). “Müşteri Deneyimi Oluşturma ve Deneyimsel Pazarlama: Iyaşpark Alışveriş Merkezi (AVM) Müşterileri ile Bir Araştırma” Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi, 3 (2), 263-296.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2016), Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, 10.Baskı, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Yıldız Aybek, H.S. (2017). “Üniversite 4.0’a Geçiş Süreci: Kavramsal bir Yaklaşım”, Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, 3 (2), 164-176.
Toplam 59 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Turizm
Yazarlar

Aslınur Yavuz 0000-0002-5646-8468

Muammer Mesci 0000-0002-3053-3954

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi 12 Aralık 2020
Kabul Tarihi 16 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA Yavuz, A., & Mesci, M. (2021). Digital transformation in tourism: Examining the perspectives of hotel managers. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24(45), 741-768. https://doi.org/10.31795/baunsobed.839805

BAUNSOBED