Bu çalışma Konya ilinde süt sığırı yetiştiriciliği işletme sahiplerinin besleme uygulamalarının tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Konya ilinde süt sığırı yetiştiriciliği yapan 160 adet işletme sahibi ile anket yapılmıştır. Çalışma sonunda süt sığırı yetiştiricilerinin çoğunlukla 40-50 yaş aralığında olduğu, 11-20 yıldır bu işi yaptıkları ve işletmelerin hayvan sayısının 10-50 baş aralığında olduğu görülmüştür. Konya’da ankete katılan 160 işletme sahibinden 21’i yabancı uyruklu işçi çalıştırmakta olup, yabancı uyruklu işçilerin ise %91’nin Afgan kökenli olduğu tespit edilmiştir. Konya ilinde ağırlıklı kaba yem olarak sap-saman, silaj, pancar posası ve baklagil kuru otları kullanılmaktadır. Kesif yem olarak ise ağırlıklı fabrika yemi kullanılmaktadır. İşletmelerde serbest yemlemenin tercih edildiği ve hayvan sayısı arttıkça yemlemede mekanizasyon kullanımı ve profesyonel yardım almanın arttığı görülmüştür. İşletmelerin %95’i günde iki kez yemleme yapmaktadırlar. Buzağılara sütün biberonla verildiği ve ağırlıklı olarak 2 aylık yaşta sütten kesildiği belirlenmiştir. Ayrıca anket sonucunda süt ikame yemi kullanımının düşük olduğu tespit edilmiştir. İşletmelerin yaklaşık %25’i buzağı besleme ile ilgili sorunlar yaşamakta ve bu sorunların başında buzağı ishaline bağlı ölümler gelmektedir. Genel itibariyle işletmelerin kaba yem temini ile ilgili sorun yaşadığı ve beslemeyle ilgili en büyük sorunun ise yem maliyeti olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler: Besleme uygulamaları, işletme, Konya, süt sığırcılığı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 1 |