İkinci Dünya Savaşı’nın çıkmasıyla birlikte Türkiye’de ciddî savaş korkusu ve endişe yaşanmıştır. Türkiye’nin genç ve çalışma çağındaki erkek nüfusu savaş sebebiyle silah altına alınmıştır. Bu durum tarımsal üretimde ciddî düşüşe sebep olmuştur. Buna bağlı olarak halkın beslenme sorunu baş göstermiştir. Dünya ekonomik bunalımının ardından Türkiye’de 1929 yılında İktisat ve Tasarruf Cemiyeti kurulmuştur. Cemiyet, milli iktisat politikalarının belirlenmesi, yerli malı kullanımını teşvik konularında faaliyetlerde bulunmuştur. Planlı Ekonomik faaliyetlerin gelişmesi için de çalışmalar yapan Cemiyet, 1936 yılında Ulusal Ekonomi ve Artırma Kurumu adını alarak faaliyetlerini sürdürmüştür. 1939 yılında II. Dünya Savaşı’nın çıkması üzerine Ulusal Ekonomi ve Artırma Kurumu da tasarrufu ve üretimi arttırmak için çalışmalara yoğunlaşmıştır. Bu araştırmada Ulusal Ekonomi ve Artırma Kurumu tarafından Isparta Halkevi’nin yayın organı Ün dergisinde yayınlanan halkı üretime ve tasarrufa teşvik eden duyurular incelenmiştir. II. Dünya Savaşı devam ederken 1940 ve 1941 yıllarında yayımlanan duyurular Nitel İçerik Analizi yöntemiyle analiz edilerek ulaşılan sonuçlar anlamlı bütün haline getirilerek çalışma sonuçlandırılmıştır.
İkinci Dünya Savaşı Gıda Krizi Tasarruf Üretim Basın Ün Dergisi
With the outbreak of the Second World War, serious fear of war and anxiety were experienced in Turkey. Turkey's young and working-age male population has been recruited due to the war. This situation caused a serious decrease in agricultural production. As a result, the problem of nutrition of the people has arisen. After the world economic crisis, the Economy and Savings Society was established in Turkey in 1929. The Society has been active in determining national economic policies and promoting the use of domestic goods. The Society, which also works for the development of Planned Economic activities, continued its activities in 1936 under the name of National Economy and Increase Agency. In 1939, Upon the outbreak of the World War II, the Agency also focused on studies to increase savings and production. In this research, the announcements encouraging the public to production and savings in the journal of Ün, the publication of the Isparta Community Center, were examined by the National Economy and Increment Agency. During the World War II, the announcements published in 1940 and 1941 were analyzed with the Qualitative Content Analysis method, and the results were made into a meaningful whole and the study was concluded.
World War II Food Crisis Savings production Press Ün Magazine
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İletişim Çalışmaları |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 27 Eylül 2022 |
Kabul Tarihi | 9 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 11 Sayı: 1 |