Background: Obesity is a public health problem that has an increasing effect all over the world and affects health in many ways. In cases where the BMI exceeds 40 kg/m2 or in individuals with a BMI of 35 kg/m2 and accompanying diseases, weight loss cannot be achieved, thus bariatric surgeries are applied.
Methods: In this study, the relationship between blood lipid parameters and emotional appetite status in the pre-operative and early post-operative periods of individuals who underwent sleeve gastrectomy (n = 47) was investigated.
Results: As a result of the study, total cholesterol, triglyceride, high density lipoprotein (HDL) cholesterol, and low density lipoprotein (LDL) cholesterol values of individuals in the early post-operative period were statistically significantly decreased (p< 0.001). It was found that there was a weak positive correlation between individuals' early post-operative total cholesterol and LDL cholesterol values, positive mood and state total scores, and negative emotion and state total scores (p<0.05).
Conclusion: As a result, it is seen that sleeve gastrectomy has positive effects on blood lipid parameters and the emotional appetite status of individuals, even in the male post-operative period. However, lifestyle changes should be tried for weight loss before surgery is preferred, and dietitians should be given a greater role in this process.
bariatric surgery sleeve gastrectomy emotional appetite blood lipids
Amaç: Obezite tüm dünyada etkisi giderek artan ve sağlığı birçok yönden etkileyen bir halk sağlığı sorunudur. Beden kütle indeksinin'nın (BKİ) 40 kg/m2'yi aştığı durumlarda veya BKİ 35 kg/m2 olan ve eşlik eden hastalıkları olan kişilerde kilo kaybı sağlanamadığında obezite ameliyatlarına başvurulmaktadır.
Yöntem: Bu çalışmada tüp mide ameliyatı geçiren bireylerin (n=47) ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası erken dönemlerinde kan lipit parametreleri ile emosyonel iştah durumu arasındaki ilişki araştırılmıştır.
Bulgular: Çalışma sonucunda bireylerin ameliyat sonrası erken dönemde total kolesterol, trigliserit, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol değerleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldı (p< 0,001). Bireylerin ameliyat sonrası erken dönem toplam kolesterol ve LDL kolesterol değerleri ile pozitif duygu ve durum toplam puanları ile negatif duygu ve durum toplam puanları arasında pozitif yönde zayıf bir korelasyon olduğu belirlendi (p<0,05).
Sonuç: Sonuç olarak tüp mide ameliyatının erkeklerde ameliyat sonrası dönemde bile kan lipit parametreleri ve bireylerin emosyonel iştah durumu üzerine olumlu etkileri olduğu görülmektedir. Ancak ameliyat tercih edilmeden önce kilo vermeye yönelik yaşam tarzı değişiklikleri denenmeli ve bu süreçte diyetisyenler daha aktif rol almalıdır.
bariatrik cerrahi sleeve gastrektomi duygusal iştah kan lipitleri
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlığın Geliştirilmesi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 28 Nisan 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 15 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 19 Şubat 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 1 |