This study aimed to investigate the change of oil ratio and fatty acid contents during germination of industrial hemp seeds. Oil content and fatty acid contents were determined from the samples taken at 0 (control), 24, 48, 72 and 96 hours from industrial hemp (Cannabis sativa L. cv. Vezir-55) seeds germinated under controlled conditions. The effects of germination hours on behenic, lignoceric, linoleic, palmitic, gamma-linolenic acid ratios and polyunsaturated fatty acid ratios were statistically significant. The lowest and highest values for these parameters were determined as 0.22-0.35%, 0.40-0.70%, 47.33-49.11%, 7.96-9.01%, 1.29-1.61% and 69.96-71.69%, respectively. Seed oil ratio, arachidic, eicosapentaenoic, lauric, alpha-linolenic, margaric, myristic, oleic, palmitoleic, ricinoleic, stearic acid ratios and saturated and monounsaturated fatty acids ratios were not affected by germination hours. According to the values obtained in the study, changes in the ratio of fatty acids during germination were similar to previous studies, while the selective use and synthesis of fatty acids by the seed differed according to the plant species.
Industrial hemp oil ratio fatty acid germination Cannabis sativa L.
Bu çalışma endüstriyel kenevir tohumlarının çimlenmesi boyunca yağ oranı ve yağ asidi içeriklerinin değişimini incelemeyi amaçlamıştır. Kontrollü koşullarda çimlenen endüstriyel kenevir (Cannabis sativa L. çeşit Vezir-55) tohumlarından 0 (kontrol), 24, 48, 72 ve 96. saatlerde alınan örneklerden yağ elde edilerek yağ oranı ve yağ asidi içerikleri tayin edilmiştir. Behenik, lignoserik, linoleik, palmitik, gamma-linolenik asit oranları ve çoklu doymamış yağ oranları üzerine çimlenme saatlerinin etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Bu parametreler için en düşük ve yüksek değerler sırasıyla %0.22-0.35, %0.40-0.70, %47.33-49.11, %9.96-9.01, %1.29-1.61 ve %69.96-71.69 olarak tespit edilmiştir. Tohumdaki yağ oranı, araşidik, eykosapentaenoik, laurik, alfa-linolenik, margarik, miristik, oleik, palmitoleik, risinoleik, stearik asit oranları ve doymuş ve tekli doymamış yağ asitleri oranları ise çimlenme saatlerinden etkilenmemiştir. Çalışmada elde edilen değerlere göre çimlenme sırasında yağ asitleri oranlarında değişimler olduğu önceki çalışmalarla benzerlik gösterirken yağ asitlerinin tohum tarafından seçici kullanımı ve sentezlenmesinin bitki türüne göre farklılık gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Endüstriyel kenevir yağ oranı yağ asidi Cannabis Sativa L. çimlenme
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 14 Nisan 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2023 |
Gönderilme Tarihi | 16 Kasım 2022 |
Kabul Tarihi | 14 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 16 Sayı: 1 |