Bu
çalışmada, in vitro da kültüre alınan
patates çeşidine (Solanum tuberosum cv
Agria) farklı konsantrasyonlarda uygulanan bor (B), fusarik asit (FA), B X FA
interaksiyonuna karşı prolin ve peroksidaz enzim miktarı araştırılmıştır.
Sürgün uçları ayrı ayrı B (0, 1, 3, 5, 10 mM), FA
(0, 0.1, 0.3, 0.5 mM), 0.1 mM FA X 3 mM B içeren MS ortamı üzerinde 4 hafta
süreyle kültüre alınmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 0-1 mM B, 0-0.1
mM FA içeren ortam üzerinde kültüre alınan sürgün uçlarında, sürgün uzunluğu,
kök uzunluğu ve bitki yaş ağırlığı açısından gelişmenin diğer uygulamalara göre
daha yüksek olduğu belirlenmiştir. 3-5 mM B, 0.3-0.5 mM FA içeren ortam
üzerinde kültüre alınan sürgün uçlarında sararmalar, kök uzunluğunda azalmalar
tespit edilmiştir. 0.1 mM FA X 1 mM B ve 0.1 mM FA X 3 mM B, içeren ortam
üzerinde gelişen sürgünlerde kök gelişimi gözlenmemiş, fakat 0.1 mM FA X 1 mM B
ortamında gelişen bitkilerde bitki boyu uzunluğu 0.1 mM FA X 3 mM B' da ki
bitki boy uzunluğundan daha fazla olmuştur. Farklı konsantrasyonlarda FA, B ve
FA X B uygulamasının prolin miktarını arttırdığı tespit edilmiştir. 0.1, 0.3 ve
0.5 mM FA uygulamasında protein miktarının kontrol ve diğer uygulamalardan daha
düşük seviyede olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra peroksidaz enzim miktarı
(POD) 0.3 ve 0.5 mM FA uygulamasında, kontrol ve diğer uygulamalara kıyasla
daha düşük seviyede olmuştur.
Fusarium spp. cv Agria boron fusarik asit peroksidaz prolin.
In this study, the effect of different concentrations of boron (B),
fusaric acid (FA), and interaction of B X FA was investigated on the amount of
proline and peroxidase enzyme of potato plants (Solanum tuberosum cv. Agria) cultured in vitro. Shoot tips of Agria
were cultured into MS medium containing separately B (0, 1, 3, 5, 10 mM), FA
(0, 0.1, 0.3, 0.5 mM), different FA X B (0.1 mM FA X 0.1 mM B, 0.1 mM FA X 3 mM
B) for a 4 weeks. As a result, shoot length, root length, weight of plant by
the 0.1 mM B and 0, 0.1 mM FA were higher than other applications. The
application of 3, 5 mM B and 0.3, 0.5 mM FA caused yellowing, root length
reductions. It was not observed the root growth the application of different
0.1 mM FA X 1 mM B and 0.1 mM FA X 3 mM B, but the plant length application of
0.1 mM FA X 1 mM B was higher than 0.1 mM FA X 3 mM B. It was determined an increase in proline for amount the
application of different FA, B and FA X B. Also, the amount of protein of
different concentrations of 0.1, 0.3 and 0.5 mM FA was determined lower than
other application and control plants. However, the amount of the enzyme
peroxidase (POD) was found lower in the application of 0.3 and 0.5 mM FA than
other application and control plant.
Fusarium spp. cv Agria boron fusaric acid peroxidase proline.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2017 |
Gönderilme Tarihi | 20 Mart 2017 |
Kabul Tarihi | 11 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 57 Sayı: 1 |