Clavibacter
michiganensis subsp. michiganensis
karantinaya tabi, tohum kökenli, domates bitkisinde bakteriyel solgunluk ve kanser
hastalığına sebep olan önemli Gram pozitif bir bakteriyel hastalık etmenidir. Bu çalışmanın amacı,
okaliptus (Eucalyptus
citriodora), sarı kantaron (Hypericum
perforatum), karanfil (Dianthus
caryophyllus), anason (Pimpinella
anisum) ve hardal (Brassica nigra) bitki uçucu yağlarının in vitro ve in vivo koşullarda
C. michiganensis subsp. michiganensis üzerine antibakteriyel
etkinliğini belirlemektir. Bu amaçla, Mersin ilinden toplanan hastalıklı
domates örneklerinden izole edilen bakteri izolatları morfolojik ve moleküler
tanı yöntemleri ile incelenmiş, 6 tanesinin
C. michiganensis subsp. michiganensis
ile enfekteli olduğu teşhis edilmiştir. Uçucu yağların C. michiganensis subsp.
michiganensis üzerine etkileri in
vitro koşullarda disk difüzyon metodu ile araştırılmıştır. Test edilen uçucu yağlar arasında okaliptus uçucu yağının C. michiganensis subsp. michiganensis’in gelişimine en etkili yağ
olduğu belirlendikten sonra, doz artışına bağlı antibakteriyel etkinliği belirlemek
için antibiyogram disklerine farklı miktarlarda uçucu yağlar eklenerek
engelleme zonları ölçülmüştür. Araştırma sonucunda, C. michiganensis
subsp.
michiganensis’e karşı
okaliptus yağının en etkili dozunun 23 mm engelleme zonu oluşturan 25 μl yağ
dozu olduğu tespit edilmiştir. Belirlenen uçucu yağ miktarı farklı
kombinasyonlarla domates bitkisine uygulanmıştır. Bu sonuçlara göre, okaliptus uçucu yağının C. michiganensis subsp.
michiganensis gelişimini engellediği tespit edilmiş ve mücadelesinde kullanılabileceği ortaya konulmuştur.
Okaliptus uçucu yağ bakteriyel kanser antibakteriyel etki mücadele
Clavibacter
michiganensis subsp. michiganensis is a Gram-positive,
seed borne, and quarantine bacterium which causes bacterial wilt and cancer
disease in tomato. This study was conducted to determine in vitro antibacterial activity of commercial plant essential oils
of eucalyptus (Eucalyptus citriodora),
St. John's wort (Hypericum perforatum), clove (Dianthus
caryophyllus), anise seed (Pimpinella
anisum) and mustard (Brassica nigra)
on C. michiganensis subsp. michiganensis. In this study,
morphological and molecular diagnostic assays were performed on suspicious
samples collected from Mersin province and as a result six of them were identified
as C. michiganensis subsp. michiganensis. The most effective
essential oil on C. michiganensis subsp. michiganensis was determined by
disc-diffusion method under in vitro
conditions and the inhibition zone diameters were measured. Since eucalyptus
essential oil was determined as the most efficient essential oil, the most
effective concentration was also determined by applying different amount of essential
oils on the antibiogram discs and measuring inhibition zones. The most
effective dose was found to be 25 μl which caused 23 mm inhibition zone. This
concentration was also applied on tomato plants in different combinations. Based
on these results, it can be concluded that eucalyptus essential oils can be
used for management of control strategies on
C. michiganensis subsp. michiganensis.
eucalyptus essential oil bacterial cancer anti-bacterial effect disease management
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 16 Ekim 2018 |
Kabul Tarihi | 16 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 59 Sayı: 2 |