Recently, different methods such as irridation and ozone are developed to inactive microorganisms. Ozone are used succesfully in food industry because of generally inhibition of microorganism in broad spectrum with shorter contact times at low concentrations. High reactivity, spontaneous decomposition without residues in the medium make ozone safety in food products. Ozone is used in the food industry for the last decade in many countries. Especially in recent times, ozone has usage area because of reliable substance (GRAS). Ozone is generally used in disinfection of drinking water, washing of in red-meat, white and marine products, control of storage atmosphere and disinfection of food process equipments in food industry. The present review, production, using of areas, advantage with disadvantage and using of ozone in food industry are mentioned
Son yıllarda gıdaların mikrobiyal güvenliğini sağlamak amacıyla radyasyon ve ozon uygulamaları gibi farklı yöntemler uygulanmaktadır. Genellikle düşük konsantrasyonlarda daha kısa temas süresi ile geniş spektrumda mikroorganizma inhibisyonunu sağlayan ozon uygulamaları gıda endüstrisinde başarı ile uygulanabilmektedir. Yüksek reaktivitesi, kendiliğinden parçalanarak ortamda zararlı bileşik bırakmaması ozonun gıdalarda kullanımını güvenilir hale getirmektedir. Ozon son on yıldır pek çok ülkede gıda sanayinde kullanılmakta, özellikle son zamanlarda GRAS (genel olarak güvenilir) kabul edilmesi nedeniyle daha fazla kullanım alanı bulmaktadır. Ozon genellikle içme sularının dezenfeksiyonunda, kırmızı, beyaz et ve deniz ürünlerinin yıkanmasında, depo atmosferinin kontrol edilmesinde, gıda ekipmanlarının dezenfekte edilmesinde kullanılmaktadır. Bu derlemede, ozonun üretimi, kullanım alanları, avantaj ile dezavantajları ve gıda endüstrisindeki uygulama alanlarından bahsedilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2014 |
Gönderilme Tarihi | 5 Ocak 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 |