En
çok kullanılan ticari magnezyum (Mg) alaşımı olan AZ91’in %90’ı basınçlı döküm
yöntemiyle üretilmektedir. Basınçlı dökümün birçok avantajı olmasına rağmen,
işlem sırasında oluşan gaz boşlukları nedeniyle bu yöntemle üretilen AZ91
alaşımlarına ısıl işlem uygulanamamakta ve kaynak sırasında çeşitli
problemlerle karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada, mikroyapısında üretim sonrasında
herhangi bir şekilde hapsolmuş gaz ve boşluk içermeyen AZ91 alaşımlarının
üretilmesi hedeflenmiştir. Ön alaşımlı AZ91D tozları 420, 450 ve 500 °C sıcaklıklarında 1 saat süreyle sıcak
preslenerek numuneler üretilmiştir. Presleme basıncı 50 MPa olarak sabit
tutulmuştur. Üretilen numuneler tel erezyon ile 5x5x10 (mm) boyutlarında
kesildikten sonra Arşimet metodu ile yoğunlukları ölçülmüş, X-Işını
Difraktometresi (XRD) ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile mikroyapıları
incelenmiştir. 450 ve 500 °C’de yapılan sıcak presleme
işlemi sırasında AZ91 alaşımında kısmi erime meydana geldiği gözlenmiş ve bunun
nedeninin Mg-Al ikili faz diyagramındaki 437 °C’de yer alan ötektik faz
dönüşümünün gerçekleşmesi olduğu ortaya konulmuştur. 420 °C’de 1 saat
süre ile yapılan sıcak presleme sonrasında AZ91 alaşımının tam yoğunluğa
ulaştığı tespit edilmiştir. XRD ve SEM analizleri sonucunda mikroyapının α
(Mg’ca zengin) ve β (Mg17Al12) fazlarından oluştuğu
belirlenmiştir. Üretilen alaşımların mekanik özellikleri oda sıcaklığı, 100,
150 ve 200 °C’de yapılan basma testleri ile belirlenmiştir. Sıcak presleme
yöntemiyle üretilen AZ91 alaşımının mekanik özelliklerinin döküm yöntemleriyle
üretilenlerden daha iyi olduğu görülmüş, akma dayanımı, basma dayanımı ve
süneklik için sırasıyla 183 MPa, 241 MPa ve %10.1 değerleri elde edilmiştir.
Beklendiği üzere, test sıcaklığı arttıkça akma ve basma mukavemetlerinde
azalma, süneklikte ise artış görülmüştür.
Magnezyum AZ91 Alaşımı Mekanik Özellikler Mikroyapı Toz Metalurjisi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Mart 2020 |
Gönderilme Tarihi | 19 Nisan 2019 |
Kabul Tarihi | 19 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |