İncir (Ficus carica L.)yaprakları çok çeşitli biyolojik aktivitelere sahip olduğundan özellikle sağlık alanında çalışanların dikkatini çekmektedir. Bu çalışmanın amacı; Germencik yöresinden toplanan örneklerde Ficus carica L. yaprak çayının bazı fiziksel, kimyasal, morfolojik, ve toksikolojik etkilerinin araştırılması; aynı zamanda yapılan analiz sonuçlarına göre incir yaprak çayının, ulusal bitki çayı standardına göre değerlendirilmesidir. Araştırmada toplanan örnekler çay haline getirilerek toplam kuru madde, toplam kül, asitte çözünmeyen kül, mezofilik aerobik bakteri, koliform bakteri, escherichia coli, salmonella spp. ve küf tayinleri yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre incelenen bu özelliklerden elde edilen veriler sırasıyla %90,6, %14,19, %4,36, 8,10*101, <10, <10 ve 2*102 olarak belirlenmiştir. Örneklerde aflatoksin ve boyar madde tespit edilmemiştir. Analiz sonuçları, toplam kül ve asitte çözünmeyen kül tayinleri dışında TS 12933 (ICS 67.140.10 ) numaralı Türk Standartları Enstitüsünün Bitkisel Çaylar Standardına uygun bulunmuştur. Çalışmamız bu kapsamda yapılan ilk araştırmadır. Birçok faydası bulunan incir yaprak çayının kimyasal ve toksikolojik özellikleri üzerine çalışmaların devam ettirilmesi ve incirin en çok üretildiği Aydın ilinde yan ürün olarak değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ, BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR PROJELERİ KOMİSYONU
GYMYO-19001
Bu çalışma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından GYMYO-19001 numaralı proje ile desteklenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | GYMYO-19001 |
Yayımlanma Tarihi | 26 Eylül 2020 |
Gönderilme Tarihi | 10 Aralık 2019 |
Kabul Tarihi | 9 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |