Polenin lipid peroksidasyonunu engellediği, pek çok serbest oksijen radikallerinin neden olduğu oksidan hasarı önlediği yapılan araştırmalarda belirtilmiştir. Bu çalışmada Bingöl ili merkeze bağlı Gökdere köyü ( 1565 rakım), Adaklı ilçe merkezi (1500 rakım), Adaklı’ya bağlı Şirnan köyü (1810 rakım), Karlıova ilçe merkezi (1940 rakım) ve Karlıova merkez Kanireş civarı ( 1940-2000 rakım) olmak üzere Bingöl’ün beş farklı yerinden toplanan arı polenlerindeki MDA düzeylerini HPLC ve TBA yöntemiyle belirlemek ve bu konuda literatür bilgisine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. HPLC metoduyla polende MDA düzeyleri Haziran ve Şubat ayı açısından gruplar arası kıyaslandığında, Karlıova ve Kanireş dışında diğer bölgelerde anlamlı olarak istatistiksel farkın (p>0,05) olmadığı görüldü. TBA metoduyla polende MDA düzeyleri Haziran ve Şubat ayı açısından gruplar arası kıyaslandığındaysa, Şirnan dışında diğer bölgelerde anlamlı olarak istatistiksel farkın (p>0,05) olmadığı görüldü. Sonuç olarak takriben 8 ay kadar serin ve karanlık ortamda kalan polen ektraktlarının önemli miktarda antioksidan aktivite kaybına uğradığı, bu çevresel şartların da serbest radikal koruyucu aktivite düzeylerini azaltıp lipid peroksidasyon düzeylerini arttırdığı düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2012 |
Gönderilme Tarihi | 5 Ocak 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 1 |