Bu çalışmada vejatatif, çiçeklenme, tohum bağlama döneminde hasat edilen ak üçgül (Trifolium repens), kırmızı üçgül (Trifolium prantense), taş yoncası (Mellilotus officinalis), adi fiğ (Vicia sativa)‘den elde edilen otların beslenme değerleri, kimyasal kompozisyonu bakımından ve gaz üretimi tekniği kullanılarak değerlendirilmiştir. Zamana bağlı gaz üretim değerleri 0, 3, 6, 12, 24, 48, 72 ve 96 saatlik zaman dilimlerinde yapılmıştır. Gaz üretimine ait kinetik değerler y = a + b (1-e-ct) fonksiyonu kullanılarak elde edilmiştir. Çalışmada hasat zamanı bitkilerin kimyasal
kompozisyonunu önemli derecede etkilemiştir. Hasat zamanının gecikmesiyle birlikte elde edilen otların Nötral Deterjan Fiber (NDF), asit detergent fibre (ADF) ve yağ içerikleri yükselirken, protein ve kül içerikleri azalmıştır. Hasat zamanına bağlı olarak ham proteinde meydana gelen azalma % 16.65 ile 23.27 arasında olmuştur. Diğer taraftan hasat zamanına bağlı olarak NDF ve ADF de meydana gelen artış sırasıyla % 10.26 ile 59.63 ve %16.28 ile 44.23 arasında olmuştur. Hasat zamanı, zamana bağlı gaz üretim değerleri ve bu değerlerden tahmin edilen parametreleri de önemli derecede etkilemiştir (P<0.001). Potansiyel gaz üretim miktarı, sindirim derecesi, metabolik enerji değerleri hasat zamanının gecikmesiyle birlikte düşmüştür. Yemlerin fermente hızı hariç diğer gaz parametreleri ile NDF ve ADF arasında negatif korelasyonlar bulunmuştur. Diğer taraftan Metabolik enerji (ME) ve organik madde sindirim derecesi (OMSD) ile HP arasında pozitif korelasyonlar bulunmuştur. Bu nedenle, metabolik enerjisi ve sindirim derecesi yüksek kaba yem elde etmek amaçlanırsa ak üçgül, kırmızı üçgül, sarıçiçekli taş yoncası ve adi fiğ vejetatif dönemde hasat edilebilir.
In
this study the nutritive values of hays from Trifolium repens, Trifolium prantense, Mellilotus officinalis, Vicia
sativa harvested at vegetative, flowering, seeding stages were evaluated by
chemical composition and in vitro gas production techniques. In vitro gas
production were determined at 0, 3, 6, 12, 24, 48, 72 and 96 h incubation times
and their kinetics were described using the equation y = a + b (1-e-ct). In
this study maturity had a significant effect on the chemical composition.
Neutral detergent fibre (NDF), acid detergent fibre (ADF) and oil contents
increased with increasing maturity whereas crude protein (CP) and ash contents
decreased. The decrease in CP with increasing maturity ranged from %16.65 to
23.27. On the other hand the increase in NDF and ADF with increasing maturity
ranged from %10.26 to 59.63 and %16.28 to 44.23. Maturity stage had also a
significant (P<0.001) effect on in vitro gas production and estimated
parameters. Potential gas production, in vitro dry matter digestibility and
metabolizable energy (ME) contents decreased as maturity advanced. All
estimated gas parameter except fermentation rate were negatively correlated
with NDF and ADF contents. On the other hand ME and OMSD were positively
correlated with CP. Therefore, Trifolium
repens, Trifolium prantense, Mellilotus officinalis, Vicia sativa can be
harvested at vegetative stage to obtain forage with higher metabolizable energy
content and digestibility.
Legumes Forage Nutritive value Maturity stage Metabolizable energy
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Research Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2018 |
Gönderilme Tarihi | 8 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1 |