Research Article
BibTex RIS Cite

Agricultural Waste Potential of Türkiye

Year 2023, Volume: 6 Issue: 6, 604 - 609, 01.11.2023
https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1351072

Abstract

In Türkiye, agricultural activities are carried out on an area of 38482000 hectares. In Türkiye, where different climates are seen, animal husbandry is done intensively. Some of the animal and herbal products produced are consumed in the country and some are exported and consumed abroad. Many agricultural wastes are generated during animal and plant production activities. These wastes are fresh manures formed during animal production, wastes formed from grain and industrial plants during plant production, wastes formed during and after production in greenhouses, pruning wastes and wastes formed as a result of evisceration of hard-shelled fruits. In this study, agricultural wastes that can be obtained from these products were calculated based on the products with the highest production. According to the results of the study, in the light of 2022 data, the annual amount of manure that can be obtained from our livestock is 20.722 million tons on dry basis, 16.805 million tons of waste from grain and industrial plants, 393,048 thousand tons of waste generated during and after production in greenhouses, 3.045 million tons of pruning waste, wastes generated as a result of evisceration of hard-shelled fruits are 550.186 thousand tons and olive pulp (pomace) resulting from olive oil extraction is 1.630 million tons.

References

  • Arık C. 2023. Bağ budama atıklarının mevcut ve olası değerlendirilme şekilleri. Bahçe, 52(Özel Sayı 1): 401-417.
  • ASAE. 2003. American Society of Agricultural Engineers Standards: D384. 1 FEB03 Manure Production and Characteristics. In: ASAE-The Society for engineering in agricultural, food, and biological systems 2950 Niles Rd., St. Joseph MI 49085-9659, US.
  • Başçetinçelik A, Öztürk H, Karaca C. 2007. türkiye’de tarımsal biyokütleden enerji üretimi olanakları. IV. Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu, November 23-24, 2007, Kayseri, Türkiye.
  • Baydar A, Kanber R. 2012. İklimsel değişikliklerin pamuk üretimine etkilerinin incelenmesi. Toprak Su Derg, 1: 47-53.
  • Bekar T. 2016. Bağcılıkta atık teknolojisi. J Instit Sci Tech, 6(1): 17-24.
  • Bilandzija N, Voca N, Kricka T, Matin A, Jurisic V. 2012. Energy potential of fruit tree pruned biomass in Croatia. Spanish J Agri Res, 10(2): 292-298.
  • Bilgin S, Ertekin C, Kürklü A. 2012. Türkiye’deki sera bitkisel biyokütle atık miktarının belirlenmesi. Tarımsal Mekanizasyon Ulusal Kongresi, October 3-5, 2012, Samsun, Türkiye.
  • Deniz İ, Tutuş A, Ateş S, Okan O. 2010. Buğday sapının hasat indeksi ve soda-oksijen-aq pişirmesi. III Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, May 20-22, 2010, Artvin, Türkiye.
  • Gezginç Y, Duman AD. 2004. Antep fıstığı işleme tekniği ve muhafazasının kalite üzerine etkisi. Gıda, 29(5): 373-378.
  • Karaca C. 2015. Mapping of energy potential through annual crop residues in Turkey. Int J Agri Biol Eng, 8(2): 104-109.
  • Karaca C. 2018. Determination of biogas production potential from animal manure and GHG emission abatement in Turkey. Int J Agri Biol Eng, 11(3): 205-210.
  • Mardikis M, Nikolaou A, Djouras N, Panoutsou C. 2004. Agricultural biomass in Greece: Current and future trends. Biomass Agri: Sustain Mark Pol, 2004: 363-376.
  • Önder O, Tolay İ, Çekiç C, Savaşlı E, Dayıoğlu R, Kalaycı M. 2007. Orta Anadolu kuru şartlarında yetiştirilen bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin kardeşlenme dinamiğinin araştırılması. MSc Thesis, Osmangazi University, Institute of Science, Eskişehir, Türkiye, pp: 103.
  • Özcan M, Öztürk S, Yıldırım M. 2011. Türkiye’nin farklı kaynak tiplerine göre biyogaz potansiyellerinin belirlenmesi. IV Enerji Verimliliği ve Kalitesi Sempozyumu, May 12-13, 2011, Kocaeli, Türkiye.
  • Polat M. 2020. Türkiye’nin tarımsal atık biyokütle enerji potansiyelindeki değişim. Toprak Su Derg, 2020: 19-24.
  • Sümer SK, Kavdır Y, Çiçek G. 2016. Türkiye’de tarımsal ve hayvansal atıklardan biyokömür üretim potansiyelinin belirlenmesi. KSÜ Doğa Bil Derg, 19(4): 379-387.
  • Taner F, Ardic I, Halisdemir B, Pehlivan E. 2004. Biomass use and potential in Turkey. Biomass Agri: Sustain Mark Pol, 2004: 439-453.
  • TUIK. 2022. Tarım İstatistikleri. URL: https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=tarim-111&dil=1 (accessed date: August 01, 2023).
  • Williams RB, Jenkins BM, Kaffka S. 2015. An Assessment of Biomass Resources in California 2013. University of California, California, US, pp: 97.
Year 2023, Volume: 6 Issue: 6, 604 - 609, 01.11.2023
https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1351072

Abstract

References

  • Arık C. 2023. Bağ budama atıklarının mevcut ve olası değerlendirilme şekilleri. Bahçe, 52(Özel Sayı 1): 401-417.
  • ASAE. 2003. American Society of Agricultural Engineers Standards: D384. 1 FEB03 Manure Production and Characteristics. In: ASAE-The Society for engineering in agricultural, food, and biological systems 2950 Niles Rd., St. Joseph MI 49085-9659, US.
  • Başçetinçelik A, Öztürk H, Karaca C. 2007. türkiye’de tarımsal biyokütleden enerji üretimi olanakları. IV. Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu, November 23-24, 2007, Kayseri, Türkiye.
  • Baydar A, Kanber R. 2012. İklimsel değişikliklerin pamuk üretimine etkilerinin incelenmesi. Toprak Su Derg, 1: 47-53.
  • Bekar T. 2016. Bağcılıkta atık teknolojisi. J Instit Sci Tech, 6(1): 17-24.
  • Bilandzija N, Voca N, Kricka T, Matin A, Jurisic V. 2012. Energy potential of fruit tree pruned biomass in Croatia. Spanish J Agri Res, 10(2): 292-298.
  • Bilgin S, Ertekin C, Kürklü A. 2012. Türkiye’deki sera bitkisel biyokütle atık miktarının belirlenmesi. Tarımsal Mekanizasyon Ulusal Kongresi, October 3-5, 2012, Samsun, Türkiye.
  • Deniz İ, Tutuş A, Ateş S, Okan O. 2010. Buğday sapının hasat indeksi ve soda-oksijen-aq pişirmesi. III Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, May 20-22, 2010, Artvin, Türkiye.
  • Gezginç Y, Duman AD. 2004. Antep fıstığı işleme tekniği ve muhafazasının kalite üzerine etkisi. Gıda, 29(5): 373-378.
  • Karaca C. 2015. Mapping of energy potential through annual crop residues in Turkey. Int J Agri Biol Eng, 8(2): 104-109.
  • Karaca C. 2018. Determination of biogas production potential from animal manure and GHG emission abatement in Turkey. Int J Agri Biol Eng, 11(3): 205-210.
  • Mardikis M, Nikolaou A, Djouras N, Panoutsou C. 2004. Agricultural biomass in Greece: Current and future trends. Biomass Agri: Sustain Mark Pol, 2004: 363-376.
  • Önder O, Tolay İ, Çekiç C, Savaşlı E, Dayıoğlu R, Kalaycı M. 2007. Orta Anadolu kuru şartlarında yetiştirilen bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin kardeşlenme dinamiğinin araştırılması. MSc Thesis, Osmangazi University, Institute of Science, Eskişehir, Türkiye, pp: 103.
  • Özcan M, Öztürk S, Yıldırım M. 2011. Türkiye’nin farklı kaynak tiplerine göre biyogaz potansiyellerinin belirlenmesi. IV Enerji Verimliliği ve Kalitesi Sempozyumu, May 12-13, 2011, Kocaeli, Türkiye.
  • Polat M. 2020. Türkiye’nin tarımsal atık biyokütle enerji potansiyelindeki değişim. Toprak Su Derg, 2020: 19-24.
  • Sümer SK, Kavdır Y, Çiçek G. 2016. Türkiye’de tarımsal ve hayvansal atıklardan biyokömür üretim potansiyelinin belirlenmesi. KSÜ Doğa Bil Derg, 19(4): 379-387.
  • Taner F, Ardic I, Halisdemir B, Pehlivan E. 2004. Biomass use and potential in Turkey. Biomass Agri: Sustain Mark Pol, 2004: 439-453.
  • TUIK. 2022. Tarım İstatistikleri. URL: https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=tarim-111&dil=1 (accessed date: August 01, 2023).
  • Williams RB, Jenkins BM, Kaffka S. 2015. An Assessment of Biomass Resources in California 2013. University of California, California, US, pp: 97.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural Machines, Agricultural Energy Systems, Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Research Articles
Authors

Salih Sözer 0000-0003-3083-9416

Publication Date November 1, 2023
Submission Date August 28, 2023
Acceptance Date October 12, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 6 Issue: 6

Cite

APA Sözer, S. (2023). Agricultural Waste Potential of Türkiye. Black Sea Journal of Agriculture, 6(6), 604-609. https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1351072

                                                  24890