Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ANALYSIS OF THE ATTITUDE OF BADMINTON ATHLETES ABOUT HEALTHY NUTRITION

Yıl 2021, Cilt: 15 Sayı: 2, 201 - 213, 16.08.2021

Öz

The aim of this study was to determine the nutritional knowledge levels and attitudes (behaviors) of athletes through different variables. Healthy nutrition is sufficient and balanced nutrition. The model of the research is a quantitative study made with a descriptive method. The population of the research, are the athletes who play badminton in Turkey; The sample is composed of active badminton athletes who played in the 2019-2020 season. 476 athletes participated in the study. Data collection tools consist of demographic questions and Attitude Scale for Healthy Nutrition (ASHN). Due to the fact that the data doesn’t have a normal distribution, nonparametric Spearman correlation, Mann Whitney-U test, Kruskal wallis tests were used. As a result of the analysis, a low level of positive correlation was found between the age of the participants and the IN factor. A significant low level of negative correlation was found between the age of the participants and the MP factor. It was determined that the MP score averages of the weak participants in the BMI were significantly higher than the average MP scores of the obese, overweight and normal participants. It was determined that the IN mean scores of the university graduates were significantly higher than the average scores of the high school and middle school graduates. In addition, it was determined that the MP point averages of middle school graduates are significantly higher than the average score of individuals with undergraduate and high school graduates. No significant difference was found between the variables of the participants' gender, sports age, education department and training time and the factors of the ASHN. As a result of the study, it was determined that badminton athletes' attitudes differ according to their age, BMI and educational status.

Kaynakça

  • Ersoy G., Hasbay A. (2006). Sporcu beslenmesi. 1. Baskı. Sinem Matbaacılık. Ankara, 10-12.
  • Pehlivan A. (2017). Sporda beslenme. 1. Baskı. Bedray Yayıncılık. İstanbul. 38-45.
  • Ersoy G. (2004). Egzersiz ve spor yapanlar için beslenme. 1. Baskı. Nobel Yayın Dağıtım. Ankara. 120-138.
  • Unutmaz DE. (2011). 10-18 yaş grubu yüzücülerin beslenme bilgi düzeyleri ile bazı parametrelerin ilişkisinin saptanması. Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Yağar F., Dökme S. (2018). Niteliksel araştırmaların planlanması: Araştırma soruları, örneklem seçimi, geçerlik ve güvenirlik. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi. 3(3), 1-9.
  • Tekkurşun Demir G., Cicioğlu Hİ. (2019). Sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ölçeği (SBİTÖ): geçerlik ve güvenirlik çalışması. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi. 4(2), 256-267.
  • Üstün NA, Üstün ÜD., Işık U., Yapıcı A. (2020). Health belief regarding leisure time physical activity and nutritional attitude: are they related in athletic and sedentary university students. Progressin Nutrition. 22(1), 156-160.
  • Mor A., İpekoğlu G., Arslanoğlu C. (2018). Spor lisesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi (Sinop ili örneği). Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi. 3(3), 67-77.
  • Bulduk EÖ., Bulduk S., Özkula G. (2018). Assesment of eating attitudes and body satisfaction among high school adolescents in Turkey. Progress in Nutrition. 20(2), 205-211.
  • Çakaroğlu D., Ömür EH., Arslan C. (2020). Üniversite öğrencilerinin yeme tutumu, yeme farkındalığı ve sosyal görünüş kaygısının değerlendirilmesi (Siirt ili örneği). Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 14(1), 1-12.
  • Akman M., Tüzün S., Ünalan PC. (2012). Adolesanlarda sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite durumu. Nobel Medicus. 8(1), 24-29.
  • Yılmaz G., Karaca S. (2019). Spor yapan ve sedanter üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi, tutum ve yaşam kalitelerinin incelenmesi. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 13(3), 258-266.
  • Kaya N., Karacabey K., Kaya K., Kartal R. (2016). The comparison of the knowledge of nutrition, attitude and behaviours of the students who attend and do not attend at school sports activities. The Online Journal of Recreation and Sport. 5(4), 15-20.
  • Çağıran İH. (2018). Adnan Menderes Üniversitesi spor takımlarında yer alan öğrencilerin beslenme, ergojenik destek kullanımı ve fiziksel aktivite durumları. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
  • Gökensel P. (2016). Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti voleybol federasyonu oyuncularının beslenme davranışı ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Doğu Akdeniz Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Gazimağusa.
  • Kabakçı AC., Arı E., Bozkuş T., Can İ. (2012). Türkiye 1. ve 2. bocce liginde oynayan oyuncuların sosyoekonomik durumlarına göre beslenme bilgi düzeylerinin araştırılması. Uluslararası Hakemli Akademik Sağlık ve Tıp Bilimleri Dergisi. 2(2), 28-36.
  • Arslan C., Mendeş B. (2004). Üniversitelerin farklı bölümlerinde okuyan erkek ve kız öğrencilerin sıvı tüketimleri ve bilgi düzeylerinin araştırılması. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 18(3), 163-170.
  • Sarıbaş ÇÇ. (2016). 15-17 yaş elit ve amatör futbolcuların yeme tutumu, benlik saygısı ve kişilik özelliklerinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
  • Turgut M., Argun B., Sarıkaya M., Çınar V. (2014). The evaluation of the nutritional habits of athletes between the ages of 17-18 who perform the swiming sports. International Journal of Science Culture and Sport. 2, 242-254.

BADMİNTON SPORCULARININ SAĞLIKLI BESLENMEYE İLİŞKİN TUTUM DÜZEYİNİN İNCELENMESİ

Yıl 2021, Cilt: 15 Sayı: 2, 201 - 213, 16.08.2021

Öz

Bu araştırma, badminton sporcularının Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmedir. Araştırmanın modeli, betimsel yöntem ile yapılmış nicel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini, Türkiye’de badminton oynayan sporcular, örneklemini ise, 2019-2020 sezonunda aktif olan badminton sporcuları oluşturmaktadır. Çalışmaya gönüllü olarak 510 sporcu katılmıştır. Veri toplama araçları, demografik sorular ve Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği sorularından oluşmaktadır. Verilerin normal dağılım göstermemesinden dolayı, nonparametrik (Spearman Korelasyon, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis) testler kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda katılımcıların yaşı ile BHB faktörü arasında pozitif yönde düşük düzeyde, KB faktörü arasında negatif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Beden kitle indeksinde zayıf katılımcıların, KB puan ortalamaları, obez, aşırı kilolu ve normal katılımcıların KB puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Eğitim durumu lisans olanların BHB puan ortalamaları, lise ve ortaokul mezunu olan bireylerin puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Eğitim durumu lisans olanların BYD puan ortalamaları, ortaokul ve lise mezunu olan bireylerin puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca eğitim durumu ortaokul olanların KB puan ortalamaları, lisans ve lise mezunu olan bireylerin puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Katılımcıların cinsiyeti, spor yaşı, eğitim alınan bölüm ve antrenman saati değişkenleri ile SBİTÖ’nün faktörleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Çalışmanın sonucunda badminton sporcularının yaş, BKİ ve eğitim durumlarına göre tutumlarının farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Ersoy G., Hasbay A. (2006). Sporcu beslenmesi. 1. Baskı. Sinem Matbaacılık. Ankara, 10-12.
  • Pehlivan A. (2017). Sporda beslenme. 1. Baskı. Bedray Yayıncılık. İstanbul. 38-45.
  • Ersoy G. (2004). Egzersiz ve spor yapanlar için beslenme. 1. Baskı. Nobel Yayın Dağıtım. Ankara. 120-138.
  • Unutmaz DE. (2011). 10-18 yaş grubu yüzücülerin beslenme bilgi düzeyleri ile bazı parametrelerin ilişkisinin saptanması. Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Yağar F., Dökme S. (2018). Niteliksel araştırmaların planlanması: Araştırma soruları, örneklem seçimi, geçerlik ve güvenirlik. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi. 3(3), 1-9.
  • Tekkurşun Demir G., Cicioğlu Hİ. (2019). Sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ölçeği (SBİTÖ): geçerlik ve güvenirlik çalışması. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi. 4(2), 256-267.
  • Üstün NA, Üstün ÜD., Işık U., Yapıcı A. (2020). Health belief regarding leisure time physical activity and nutritional attitude: are they related in athletic and sedentary university students. Progressin Nutrition. 22(1), 156-160.
  • Mor A., İpekoğlu G., Arslanoğlu C. (2018). Spor lisesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi (Sinop ili örneği). Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi. 3(3), 67-77.
  • Bulduk EÖ., Bulduk S., Özkula G. (2018). Assesment of eating attitudes and body satisfaction among high school adolescents in Turkey. Progress in Nutrition. 20(2), 205-211.
  • Çakaroğlu D., Ömür EH., Arslan C. (2020). Üniversite öğrencilerinin yeme tutumu, yeme farkındalığı ve sosyal görünüş kaygısının değerlendirilmesi (Siirt ili örneği). Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 14(1), 1-12.
  • Akman M., Tüzün S., Ünalan PC. (2012). Adolesanlarda sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite durumu. Nobel Medicus. 8(1), 24-29.
  • Yılmaz G., Karaca S. (2019). Spor yapan ve sedanter üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi, tutum ve yaşam kalitelerinin incelenmesi. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 13(3), 258-266.
  • Kaya N., Karacabey K., Kaya K., Kartal R. (2016). The comparison of the knowledge of nutrition, attitude and behaviours of the students who attend and do not attend at school sports activities. The Online Journal of Recreation and Sport. 5(4), 15-20.
  • Çağıran İH. (2018). Adnan Menderes Üniversitesi spor takımlarında yer alan öğrencilerin beslenme, ergojenik destek kullanımı ve fiziksel aktivite durumları. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
  • Gökensel P. (2016). Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti voleybol federasyonu oyuncularının beslenme davranışı ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Doğu Akdeniz Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Gazimağusa.
  • Kabakçı AC., Arı E., Bozkuş T., Can İ. (2012). Türkiye 1. ve 2. bocce liginde oynayan oyuncuların sosyoekonomik durumlarına göre beslenme bilgi düzeylerinin araştırılması. Uluslararası Hakemli Akademik Sağlık ve Tıp Bilimleri Dergisi. 2(2), 28-36.
  • Arslan C., Mendeş B. (2004). Üniversitelerin farklı bölümlerinde okuyan erkek ve kız öğrencilerin sıvı tüketimleri ve bilgi düzeylerinin araştırılması. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 18(3), 163-170.
  • Sarıbaş ÇÇ. (2016). 15-17 yaş elit ve amatör futbolcuların yeme tutumu, benlik saygısı ve kişilik özelliklerinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
  • Turgut M., Argun B., Sarıkaya M., Çınar V. (2014). The evaluation of the nutritional habits of athletes between the ages of 17-18 who perform the swiming sports. International Journal of Science Culture and Sport. 2, 242-254.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Spor Hekimliği
Bölüm Research Article
Yazarlar

Semra Bıdıl 0000-0002-3630-9304

Metin Kaya 0000-0002-0159-466X

Yayımlanma Tarihi 16 Ağustos 2021
Gönderilme Tarihi 25 Ocak 2021
Kabul Tarihi 5 Ağustos 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 15 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bıdıl, S., & Kaya, M. (2021). ANALYSIS OF THE ATTITUDE OF BADMINTON ATHLETES ABOUT HEALTHY NUTRITION. Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 15(2), 201-213.

16227

16228

16229

16230