Bu çalışma, melas veya
arpa kırması ilavesinin börülce (“Ülkem” (Vigna
unguiculata L.)) ve soya (“Yemsoy” (Glycine
max. L)) silajlarının kalitesi üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla
yürütülmüştür. Börülce ve soya alt baklaların olgunlaştığı dönemde hasat edilmiştir.
Hasat sonrası yaklaşık 2 cm boyutunda parçalanan taze materyale 0 (kontrol), %
5, % 10 ve % 15 oranında melas veya arpa kırması eklenerek, silajlar
hazırlanmış ve 45 gün süre ile 25±2 oC’de muhafaza edilmiştir. Çalışma
Tesadüf Parselleri Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Silaj
örneklerinde 45. günün sonunda; pH, kuru madde, ham protein, ADF, NDF, laktik
asit, asetik asit, bütürik asit, potasyum (K), fosfor (P), kalsiyum (Ca),
magnezyum (Mg), sodyum (Na), demir (Fe), mangan (Mn), çinko (Zn), kobalt (Co)
ve bakır (Cu) oranları belirlenmiştir. Silajların pH
ve kuru madde oranı sırasıyla 3.72-4.37 ve % 25.00-38.00 arasında değişim
göstermiştir. En yüksek laktik asit içeriği börülce + % 10 melas (% 7.503) ve soya + % 5 arpa kırması (%
6.968), en düşük ise yalın börülce (% 2.561) ve yalın soya (% 2.631)
silajlarından elde edilmiştir. Silajların asetik asit oranı % 0.052 - 0.222
arasında değişirken, bütürik asite rastlanılmamıştır. Besin elementleri tüm uygulamalarda hayvanlar
için gerekli olan sınırlar içinde olmuştur. Sonuç
olarak, börülce ve soya bitkilerine farklı oranlarda katılan melas veya arpa kırmasının
eklenmesi ile silaj kalitesinin arttığı ve börülce + % 10 melas ve soya + % 5 arpa kırması işlemlerinden
elde edilen silajların diğer silajlara oranla daha iyi performans gösterdiği
tespit edilmiştir.
The aim of this study was to investigate the effect of
molasses or crushed barley addition on the quality of cowpea (“Ülkem” (Vigna unguiculata L.)) and soybean (“Yemsoy” (Glycine max L.)) silage. For this purpose, the cowpea and soybean
were harvested when seeds exactly form in the bottom pods. After the harvest,
plants were chopped in size of 2 cm, then molasses and crushed barley seeds
were added at 0 (control), 5% , 10% and 15% ratios (W/W) on fresh material, and
the silage samples were prepared, then they were stored at 25±2 ͦ C for 45
days. The study was set up as completely randomized design with 3 replications.
End of the 45. day, silage samples were investigated for pH, dry matter, crude protein,
ADF, NDF, lactic acid, acetic acid, butyric acid, potassium (K), phosphor (P),
calcium (Ca), magnesium (Mg), iron (Fe), zinc (Zn), manganese (Mn), cobalt (Co)
and copper (Cu) ratios. The pH and dry matter ratio ranged between 3.72-4.37 ve 25.00-38.00%, respectively. The highest
lactic acid was determined in cowpea + 10% molasses (7.503%) and soybean + 5%
crushed barley seeds (6.968%), while the lowest in
sole cowpea (2.561%) and soybean (2.631%) silages. The acetic acid of the silages ranged between 0.052-0.222%, and the butyric
acid content was not observed. Mineral nutrients in all treatments were found
within the livestock requirement. As a result, it was found that molasses or crushed
barley addition into cowpea and soybean in different ratios improved silage
quality and cowpea + 10% molasses and soybean + 5% crushed barley treatments
performed better quality than other silages.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 9 Temmuz 2019 |
Kabul Tarihi | 21 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 |