Amaç: Cerrahi alan infeksiyonları (CAİ) mortaliteyi, morbiditeyi, hastanede yatış süresini, hastane maliyetlerin artması bakımından cerrahinin en önemli ve ciddi sorunlarından biridir. Bu nedenle çalışmamızda cerrahi alan infeksiyonlarının son rehberlere göre tanımlanması, önlenmesine yönelik kontrol yöntemlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında 2005-2019 yılları arasında yapılmış cerrahi alan infeksiyonları ile ilgili özgü çalışmalar incelenmiş olup, amaca yönelik kriterlere uyan 18 yayın çalışma kapsamına alınmıştır. Bulgular: Cerrahi alan infeksiyonlarına neden olan gram pozitif mikroorganizmaların başlıca kaynağı cilt, müköz membran ve intestinal sistem endojen florasıdır. Cerrahi alan infeksiyonları risk faktörleri; hastaya ve cerrahi sürece bağlı risk faktörleri olmak üzere iki grupta incelenmektedir. Hastaya ait risk faktörleri kısmen önlenebilirken, cerrahi sürece ait risk faktörleri önlenebilir özelliktedir. Sonuç: Gittikçe artan direnç sorunu nedeniyle CAİ ile baş edebilmek için kılavuzlara uyum ve kanıta dayalı uygulamaların takip edilmesi ve cerrahi alanda uygulanmasına önem verilmelidir. İnfeksiyon hızlarının cerrahlara bildirilmesi, antimikrobiyal profilaksi, uygun cerrahi antisepsi ve cilt hazırlığı, çalışanlara yönelik koruyucu önlemlerin alınması, kolonizasyonun önlenmesi ve iyi bir cerrahi teknik gibi infeksiyon kontrol önlemleri cerrahi alan infeksiyonlarını azaltmada etkili olacaktır. Hastayla iletişimi en fazla olan, hastaya bakım verici, eğitim verici ve hasta savunucu rolü olan hemşirelerin güncel rehberleri takip etmesi ve hizmet içi eğitim programlarına aktif olarak katılması sağlanmalıdır.
Cerrahi alan infeksiyonu cerrahi yara enfeksiyonu risk faktörleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 23 Aralık 2019 |
Kabul Tarihi | 13 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 2 |