Son yıllarda gelişen antimikrobiyal direnç endişesiyle alternatif stratejiler geliştirmek amacıyla bitkisel yağların antimikrobiyal aktiviteleri araştırılmaktadır. Bu çalışmanın amacı; ticari olarak temin edilebilen beş farklı bitkisel yağın altı farklı standart bakteri suşu ile bir standart maya mantarı suşu üzerindeki minimum inhibitör konsantrasyonlarının (MİK) belirlenmesidir. Gram pozitif bakterilerden; Staphylococcus aureus (ATCC 29213), Enterococcus faecalis (ATCC 29212); Gram negatif bakterilerden Escherichia coli (ATCC 225923), Klebsiella pneumoniae (ATCC 13883), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) ve Acinetobacter baumannii (ATCC 49139) ile maya mantarlarından Candida parapsilosis (ATCC 22019) üzerindeki antimikrobiyal aktiviteleri belirlemek için, ticari olarak temin edilen piren otu (Tanacetum santolinoides) yağı, tüylü adaçayı (Salvia lanigera) yağı, aynısafa (Calendula officinalis) yağı, zerdeçal (Curcuma longa) yağı ve argan (Argania spinosa) yağı olmak üzere beş bitkisel yağ kullanılmıştır. Bitkisel yağların etkili MİK değerleri resazurin mikrotitre testi (REMA) tekniği kullanılarak tespit edildi. Tüm bitkisel yağlar, farklı konsantrasyonlarda standart bakteri suşları ve standart maya mantarı suşu üzerinde etkili olmuştur. Bitkisel yağların her bir suş üzerindeki etkili konsantrasyon aralığı şu şekildedir; C. parapsilosis (ATCC 22019), K. pneumoniae (ATCC 1388), E. faecalis (ATCC 29212) ve E. coli (ATCC 25923) için 62,5-250 µg/ml, A. baumannii (ATCC 49139) ve P. aeruginosa (ATCC 27853) için 125-250 µg/ml, S. aureus (ATCC 29213) için 62,5-125 µg/ml olarak saptanmıştır. Yapılan bu çalışmada standart bakteri suşlarına ve standart maya mantarı suşuna karşı etkileri incelenen bitkisel yağların antimikrobiyal etkinliğinin farklı düzeylerde olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak araştırılan bu bitkisel yağların, sergiledikleri yüksek antimikrobiyal etkileriyle yeni antimikrobiyal ilaç ve antimikrobiyal madde çalışmalarına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Minimum inhibitör konsantrasyon REMA Antimikrobiyal aktivite Bitkisel yağlar
Antimicrobial activities of herbal oils have been investigated as alternative strategies since antimicrobial resistance concern has been developed in recent years. The aim of this study is to determine the minimum inhibitory concentrations (MIC) of five commercially available herbal oils on six different standard bacterial strains and one standard yeast strain. Five commercially available herbal (Pyrenean, Hairy Sage, Calendula, Turmeric and Argan) oils were used to determine antimicrobial activities on the Staphylococcus aureus (ATCC 29213) and Enterococcus faecalis (ATCC 29212) Gram-positive bacteria; Escherichia coli (ATCC 225923), Klebsiella pneumoniae (ATCC 13883), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) and Acinetobacter baumannii (ATCC 49139) Gram-negative bacteria and Candida parapsilosis (ATCC 22019) the yeast fungi. The effective MIC values of herbal oils were identified using the resazurin microtiter assay (REMA) technique. All herbal oils were effective on standard bacterial strains and standard yeast strain at different concentrations. The effective concentration range of herbal oils on each strain is as follows; 62.5-250 µg/ml for C. parapsilosis (ATCC 22019), K. pneumoniae (ATCC 1388), E. faecalis (ATCC 29212) and E. coli (ATCC 25923), 125-250 µg/ml for A.baumannii (ATCC 49139), P. aeruginosa (ATCC 27853) and 62.5-125 µg/ml for S. aureus (ATCC 29213). It was observed that the antimicrobial activity of herbal oils whose effects were examined against standard bacterial strains and standard yeast strains was at different levels in this study. It is concluded that these investigated herbal oils may contribute to the new antimicrobial drugs and antimicrobial substances studies with their high antimicrobial effects.
Minimum inhibitory concentration REMA Antimicrobial activity Herbal oils
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 8 Eylül 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 10 Temmuz 2023 |
Kabul Tarihi | 1 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 4 |