A Research on the Breeding Activities of Organic Beekeeping Enterprises
Yıl 2021,
Cilt: 13 Sayı: 1, 9 - 16, 28.07.2021
Tunay Kılıçin
,
Gökhan Akdeniz
,
Salim Aktürk
,
Dilek Kabakcı
,
Ümit Karataş
,
Soner Çankaya
Öz
With its low investment cost, beekeeping is an important agricultural activity that can be done without being connected to the soil and allows beekeepers to increase their income levels in a short time. On the other hand, organic beekeeping is a production model made only with allowed inputs without using drugs that are harmful to human health and whose every stage is controlled and certified from production to consumption. This study, it was aimed to examine the structure and production activities of organic beekeeping enterprises. The primary material of the study was data collected from 118 organic beekeeping enterprises. It was determined that 50.70% of the enterprises obtained the queen bee by natural methods, 23.4% by larva transfer, 26.6% from commercial queen bee enterprises, and 64.52% used pure Caucasian or Caucasian hybrid bee races in their colonies. The annual colony loss of the enterprises was 19.44%, and it was observed that colony loss was 50% higher in enterprises that obtained the queen bee commercially and bred it by natural means compared to enterprises that transferred larvae. It was determined that enterprises that considered organic beekeeping as the first profession had a higher number of colonies (P=0.007) and 25% fewer colony losses (P=0.088) than enterprises that saw it in the second and third orders. Finally, it was found that 53.69% of enterprises made additional feeding only with honey they produced, and the production of other organic bee products other than honey in enterprises was very limited.
Destekleyen Kurum
General Directorate of Agricultural Research and Policies of the Ministry of Agriculture and Forestry
Proje Numarası
TAGEM/TEAD/17/A08/P01/003
Teşekkür
This study includes a part of the project “Examination of the Socio-Economic Structure of Organic Beekeeping Enterprises in Turkey” numbered “TAGEM/TEAD/17/A08/P01/003” and supported by the General Directorate of Agricultural Research and Policies of the Ministry of Agriculture and Forestry. Researchers thank the institutions, organizations, and enterprises that contributed to the survey.
Kaynakça
- Anonymous, (2004). Organik Tarım Kanunu, Official Gazette No.:25659 and dated 01.12.2004.
- Anonymous, (2010). Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Official Gazette No. 27676 and dated 18.08.2010.
- Anonymous, (2021). Tarım ve Orman Bakanlığı, Organik Tarım Bilgi Sistemi. Retrieved from http://organik.tarim.gov.tr/veri/default.asp
- Cengiz, M. M. (2013). Doğal Mera Alanlarının Arıcılık ve Organik Bal Üretimi Açısından Önemi. Arıcılık Araştırma Dergisi, 5(1), 14-16.
- Emsen, B., & Genç, F. (2004). Organik Bal Üretimi. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi (pp.110-112). Isparta, Turkey.
- Gökçe, M. (2002). Organik Arıcılık. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Organik Tarım Eğitim Sunumları, Ankara.
- Gül, A., Şahinler, N., Akyol, E., & Şahin, A. (2005). Organik Arı Yetiştiriciliği. M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1-2), 63-70.
- Korkmaz, A. (2001). Ülkemiz Ballarında Kalıntı Sorunu ve İnsan Sağlığı Açısından Önemi. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu. Antalya, Turkey.
- Özsayın, D., Tan, S., & Everest, B. (2018). Gökçeada İlçesinde Organik Arıcılık Yapan İşletmelerin Sosyo-Ekonomik Yapısı ve Pazarlama Olanaklar. IX. IBANESS Congress Series (pp.236-245).
- Saner, G., Yücel, B., Yercan, M., Karaturhan, B., Engindeniz, S., Çukur, F., & Kösoğlu, M. (2011). Organik ve Konvansiyonel Bal Üretiminin Teknik ve Ekonomik Yönden Geliştirilmesi ve Alternatif Pazar Olanaklarının Saptanması Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Kemalpaşa İlçesi Örneği (Edition Number:195). Ankara, Turkey: T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü.
- Yamane, T. (1967). Statistics, an Introductory Analysis, 2nd Ed. New York: Harper and Row.
Yıl 2021,
Cilt: 13 Sayı: 1, 9 - 16, 28.07.2021
Tunay Kılıçin
,
Gökhan Akdeniz
,
Salim Aktürk
,
Dilek Kabakcı
,
Ümit Karataş
,
Soner Çankaya
Proje Numarası
TAGEM/TEAD/17/A08/P01/003
Kaynakça
- Anonymous, (2004). Organik Tarım Kanunu, Official Gazette No.:25659 and dated 01.12.2004.
- Anonymous, (2010). Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Official Gazette No. 27676 and dated 18.08.2010.
- Anonymous, (2021). Tarım ve Orman Bakanlığı, Organik Tarım Bilgi Sistemi. Retrieved from http://organik.tarim.gov.tr/veri/default.asp
- Cengiz, M. M. (2013). Doğal Mera Alanlarının Arıcılık ve Organik Bal Üretimi Açısından Önemi. Arıcılık Araştırma Dergisi, 5(1), 14-16.
- Emsen, B., & Genç, F. (2004). Organik Bal Üretimi. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi (pp.110-112). Isparta, Turkey.
- Gökçe, M. (2002). Organik Arıcılık. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Organik Tarım Eğitim Sunumları, Ankara.
- Gül, A., Şahinler, N., Akyol, E., & Şahin, A. (2005). Organik Arı Yetiştiriciliği. M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1-2), 63-70.
- Korkmaz, A. (2001). Ülkemiz Ballarında Kalıntı Sorunu ve İnsan Sağlığı Açısından Önemi. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu. Antalya, Turkey.
- Özsayın, D., Tan, S., & Everest, B. (2018). Gökçeada İlçesinde Organik Arıcılık Yapan İşletmelerin Sosyo-Ekonomik Yapısı ve Pazarlama Olanaklar. IX. IBANESS Congress Series (pp.236-245).
- Saner, G., Yücel, B., Yercan, M., Karaturhan, B., Engindeniz, S., Çukur, F., & Kösoğlu, M. (2011). Organik ve Konvansiyonel Bal Üretiminin Teknik ve Ekonomik Yönden Geliştirilmesi ve Alternatif Pazar Olanaklarının Saptanması Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Kemalpaşa İlçesi Örneği (Edition Number:195). Ankara, Turkey: T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü.
- Yamane, T. (1967). Statistics, an Introductory Analysis, 2nd Ed. New York: Harper and Row.