Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hemodiyaliz ve Sürekli Ayaktan Periton Diyaliz Uygulanan Kronik Böbrek Yetmezliği Olan Hastaların Beslenme Tedavilerinin Bazı Biyokimyasal Bulgular ve Beslenme Durumları Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması

Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 2, 113 - 134, 31.12.2017

Öz

Amaç: HD ve SAPD programı uygulanan kronik böbrek yetmezliği olan hastaların beslenme tedavilerinin hastaların bazı biyokimyasal bulgular ve beslenme durumları üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesinde, diyalize giren yaşları 18-65 arasında değişen 30 hasta üzerinde yapılan bu çalışmada hastalar iki gruba ayrılmıştır. Araştırmaya alınan hemodiyalize giren 15 hastaya 3 ay süreyle 1.2 g/kg/gün protein ve 35-40 kal/kg/gün enerji içeren diyet (HD grubu), SAPD uygulanan 15 hastaya ise 3 ay süreyle 1.5 g/kg/gün protein ve 35-40 kal/kg/gün içeren diyet verilmiştir(SAPD grubu).Her iki gruptaki hastaların çalışmanın 1.,30.,60.,90. günlerinde antropometrik ölçümleri, bazı biyokimyasal bulguları, biyoelektrik empedans analiz ölçümleri alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS Windows 17.0 istatistik paket programı kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya katılan HD hastalarının yaş ortalaması 48.75±8.64 yıl iken SAPD hastalarının ise 44.75±8.64 yıldır. HD grubundaki hastaların vücut ağırlığı, BKI, ÜOKÇ, TDKK, bel/kalça oranı değerlerinde 1.günden 90.güne kadar önemli azalış gözlenirken (p<0.05) SAPD grubundaki hastaların ise vücut ağırlığı, BKI, ÜOKÇ,TDKK, bel/kalça oranı ölçümlerinde artış olduğu görülmüştür (p<0.05). Biyoelektrik Empedans Analizi ile vücut yağ kütlesine bakıldığında; sadece SAPD grubundaki kadın hastalardaki artış istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur (p<0.05). Hastaların biyokimyasal parametreleri incelendiğinde; HD grubundaki hastalarda başlangıçtan 90.güne kadar olan BUN, total protein, albumin, LDL kolesterol düzeylerindeki azalışlar önemli bulunurken(p<0.05) SAPD hastalarında başlangıçtan 90.güne kadar olan kreatinin, total protein, serum albumin, trigliserit ve sadece kadın SAPD hastalarında total kolesterol düzeyindeki artış önemli bulunmuştur (p<0.05).
Sonuç: SAPD uygulanan hastalarda 1.5 g/kg/gün proteinli diyet tüketimiyle antropometrik ölçümlerin, biyokimyasal bulguların, besin tüketimlerinin 1.2 g/kg/gün proteinli diyet önerilen hemodiyalize giren hastalara göre daha iyi olduğu ve düzeldiği, hemodiyalize giren hastalara önerilen 1.2 g/kg/gün proteinli diyeti tüketemediklerinde protein enerji malnutrisyonuna girebileceği sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • Avram,MM., Bonomını,LV., Sreedhara,R. (1996). Predictive value of nutritional markers(albumin,creatinine) for patients on dialysis for up to 30 years. American Journal of Kidney Disease; 28:910-917.
  • Bailey JL., Franch HA. (2010).Nutritional Considerations in Kidney Disease: Core Curriculum. Am J Kidney Dis.;55:1046-1061.
  • Blumenkrantz, M. J. (1997). Beslenme (T. Ecder, Çev.) S. Bozfakıoğlu, T. Ecder (Ed.). Diyaliz El Kitabı. (2.bs.) (s.374-399). İstanbul:Nobel Tıp Kitabevleri.
  • Blumenkrantz, M.J., Kopple,J.D., Moran, J.K.(1982).Metabolic balance studies and dietary protein requirements in patients undergoing continuous ambulatory peritoneal dialysis.Kidney International;21: 849-861.
  • Cianciaruso, B., Brunori ,G., Kopple, J.D. (1995). Cross-sectional comparisons of malnutrition in continuous ambulatory peritoneal dialysis and hemodialysis patients. Am Journal of Kidney Disease; 26: 475-86.
  • Chitra U., Premalatha KS. (2013). Nutritional management of renal transplant patients Indian Journal of Transplantation;7(3): 88-93.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Spor ve Beslenme
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Perim Fatma Türker

Seyit Mercanlıgil Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Türker, P. F., & Mercanlıgil, S. (2017). Hemodiyaliz ve Sürekli Ayaktan Periton Diyaliz Uygulanan Kronik Böbrek Yetmezliği Olan Hastaların Beslenme Tedavilerinin Bazı Biyokimyasal Bulgular ve Beslenme Durumları Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2(2), 113-134.