Yenilebilir böcekler, binlerce yıl boyunca insanlar için besin kaynağı olmuştur. Günümüzde insanların büyük bir kısmı için böcekler, iğrenç ve korkunç canlılar olarak görülse de, dünyanın pek çok bölgesinde insanların bazı böcekleri tükettiği bilinmektedir. Bununla birlikte, insanların böcek tüketimine olan ilgisi artmakta ve yenilebilir böcek pazar büyüklüğünde büyüme gözlenmektedir. Böcekler, protein ile çeşitli mineraller ve vitaminler açısından zengindir. Böcek üretimi için özel bir alana ihtiyaç duyulmamakta ve çiftlik hayvanlarına kıyasla, böcekler, daha az sera ve amonyak gazı üretmektedir. Bu etkenler, yenilebilir böcekleri sürdürülebilir beslenme için de önemli bir alternatif besin kaynağına dönüştürmektedir. Yenilebilir böceklerin anti-obezite, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri mevcut olsa da, böcekler, çeşitli biyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikelerin de kaynağı olabilir. Bu nedenle, yenilebilir böcekler ile ilgili araştırmaların artması, böceklere özel mevzuat ve kalite kontrollerin oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Bu derleme makale, yenilebilir böceklerin besin kaynağı olarak kullanımı ile potansiyel yararlı ve zararlı etkileri hakkında bilgi vermek amacıyla yazılmıştır.
Yenilebilir böcekler Sürdürülebilir beslenme Besin güvenliği
Edible insects have been a source of food for humans for thousands of years. Although insects are seen as disgusting and scary creatures for the majority of people today, it is known that people consume some insects in many parts of the world. However, people's interest in insect consumption is increasing and the edible insect market size is growing. Insects are rich in protein and various minerals and vitamins. Insect production does not require a dedicated area and, compared to farm animals, insects produce less greenhouse gas and ammonia gas. These factors turn edible insects into an important alternative food source for sustainable nutrition. Although edible insects have anti-obesity, antimicrobial and antioxidant properties, insects can also be the source of a variety of biological, chemical and physical hazards. For this reason, it is of great importance to increase researches on edible insects, to establish insect-specific legislation and quality controls. This review article was written to provide information about the use of edible insects as a food source and their potential beneficial and harmful effects.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 1 |