Yazılı kaynakların aksine, arkeolojik kalıntılar Lykia'da tarımsal üretimin önemli kanıtlarını temsil ederler. Bu nedenle bu ön çalışma, bölgedeki zeytinyağı ve şarabın üretim ve organizasyon süreçlerini daha iyi anlamak için arkeolojik kayıtlara odaklanır. Bu bağlamda ma-kalede, öncelikle bölgenin topografik yapısına değinilmiş, ardından tarım terasları, çiftlikler ve üretim donanımları, tarihsel perspektif açısından irdelenmiştir. Çalışmadan, bölgede zeytinyağı ve şarap üretiminin özellikle MS III. yüzyılda başlayan artışın, Myra teritoryumunda belgelendiği üzere MS VI. yüzyılda da devam ettiği ve bu dönemde Manastırların da üretiminde aktif rol oynadıkları sonucuna ulaşılmaktadır.
In contrast with the written sources, archae-ological remains represent substantial evidences of the agricultural production in Ancient Lycia. Hence this preliminary work focuses on the archaeological records to better understand the organisation and production processes of olive oil and wine in the region. In that regard the present paper first adresses the topographical texture of the region, and then engages the content to the particular locations of the agricultural terraces, farmsteads, workshops and other production facilities in a diachronic perspevtive. In brief, it is argued here that the olive oil and wine production in Lycia began to increase in IIIth c. AD and then again continued to steadily grow in 6th c. AD as it is well documented in the territorium of Myra where the monasteries in the region played an important role in production.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 12 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
İlgili yılın sayısında en fazla 25 makale yayımlanır ve makale kabul tarihleri 15 Ekim ile 1 Mayıs arasındadır. 2024 yılı Ekim ayı itibariyle Cedrus sadece yabancı dilde makale kabul edecektir.