Objective: Juniperus communis L. is a
shrub belonging to family Cupressaceae L. mainly growth in Eurasia. The
antioxidant and antidiabetic activity of aqueous extract of J. communis L. berries indicated
benefits as a potent antidiabetic in streptozotocin induced diabetic albino
rats. This study was carried out to determine whether J. communis L. oil supplement will effectively manage renal
dysfunction in diabetic rats.
Methods: Twenty
eight rats were divided into 4 equal groups as follows; control group, diabetic
group, J. communis L. oil (200 mg/kg)
treated group, and diabetic+J. communis
L. oil (200 mg/kg) treated group. At the end of the experimental period, all
rats were sacrificed and renal function parameters such as kidney antioxidant
and lipid peroxidation markers and serum creatinine, serum urea, blood urea
nitrogen (BUN), and serum total protein levels were measured in all groups.
Results:
HbA1c, serum glucose, serum urea, serum creatinine,
BUN, and kidney lipid peroxidation levels increased but serum total protein and
antioxidant levels decreased in diabetic group comparing with control group
(p<0.05). Furthermore, HbA1c, serum glucose, serum urea, serum creatinine,
BUN, and kidney lipid peroxidation levels decreased and also, serum total
protein and antioxidant levels increased in diabetic group treated with J. communis L. oil comparing
with diabetic group (p<0.05).
Conclusion: This study has provided direct evidence of a link between diabetes
mellitus and diabetic nephropathy and demonstrated that J. communis L. oil provide a protective effect on the kidney as evidenced by an
improvement of the renal function tests as well as reduction in oxidative
stress parameters.
Juniperus communis L. diabetes nephropathy antioxidant lipid peroxidation oxidative stress
Amaç: Juniperus communis L., özellikle Avrasya'da yetişen ve Cupressaceae
L. ailesine ait bir çalıdır. Juniperus
communis L. meyvelerinin sulu ekstraktının antioksidan ve antidiyabetik
aktivitesi, streptozotosin ile indüklenmiş diyabetik albino sıçanlarında
potansiyel bir antidiyabetik olarak fayda göstermiştir. Bu çalışma, Juniperus communis L. yağı takviyesinin
diyabetik sıçanlarda böbrek fonksiyon bozukluğunu etkili bir şekilde iyileştirip
iyileştirmeyeceğini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Yirmi sekiz sıçan 4 eşit gruba
ayrılmıştır; kontrol grubu, diyabetik grup, Juniperus
communis L. yağı (200 mg / kg) ile tedavi edilen grup ve diyabetik + Juniperus communis L. yağı (200 mg / kg)
ile tedavi edilen grup. Deney sonunda tüm sıçanlar sakrifiye edildi ve tüm
grupların böbrek antioksidan ve lipid peroksidasyon belirteçleri ile serum
kreatinin, serum üre, kan üre azotu (BUN) ve serum total protein düzeyleri gibi
böbrek fonksiyon parametreleri ölçüldü.
Bulgular: Diyabetik grupta HbA1c, serum glukoz,
serum üre, serum kreatinin, BUN ve böbrek lipit peroksidasyon düzeyleri kontrol
grubuna kıyasla artmış, ancak serum total protein ve antioksidan düzeyleri
azalmıştır (p<0,05). Ayrıca Juniperus
communis L. yağı ile tedavi edilen diabetik sıçanların HbA1c, serum glukoz,
serum üre, serum kreatinin, BUN ve böbrek lipid peroksidasyon düzeylerini
azalırken serum total protein ve antioksidan düzeyleri artmıştır (p <0,05).
Sonuç: Bu çalışma, diabetes mellitus ve diyabetik nefropati
arasında bir bağlantı olduğunu kanıtlamakta ve Juniperus communis L. yağının, böbrek fonksiyon testleri üzerinde
iyileşmeye ve oksidatif stres parametrelerinde azalmaya neden olarak böbrek
üzerinde koruyucu bir etki sağladığını göstermektedir.
Juniperus communis L. diyabet nefropati antioksidan lipid peroksidasyonu oksidatif stres
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 22 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 10 Sayı: 2 |