Öz
Ruminant hayvanların beslenmesinde taze yonca kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada, Toplam Rasyon Karışımı (TMR) ile beslenen inekler ile taze yonca ve ticari kesif yem (2.7 Mcal/kg %21 ham proteinli) beslenen ineklerin süt mineral ve yağ asit düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. 24 adet Holstein ineği iki gruba ayrıldı. Birinci grup (TMR Grubu) TMR ile beslendi. TMR içeriği; arpa, ticari kesif yemi, mısır silajı, saman, kuru yonca otundan oluşmaktadır. İkinci grup (Yonca Grubu) ise temel olarak yapay yonca merası ile beslenmesinin yanı sıra arpa ve ticari kesif yemle beslendi. İnek süt örnekleri, yapay yonca merasından toplanan yonca bitkisinin element ve yağ asit düzeyleri, İndüklenmiş Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrofotometresi (ICP-MS) ve Gaz Kromatografisi (GC) cihazları kullanılarak belirlenmiştir. TMR Grubu’nun süt kalsiyum (Ca), fosfor (P) ve çinko (Zn) düzeyleri Yonca Grubu’ndaki inek sütlerinden düşük çıktığı tespit edildi. Yonca Grubu’nun süt yağ asitlerinden kaprylik asit (8:0) ve myristik asit (14:0) düzeyleri TMR Grubu’na göre düşük çıkarken; myristoleik asit (14:1), cis-11-eicosenoik asit (20:1n9c), gamma-linolenik asit (18:3n6), cis-8,11,14-eikosatrienoik asit (20:3n6), cis-5,8,11,14,17-eicosapentaenoik asit (20:5n3), KLAc9t11 ve KLAt10c12 yağ asit düzeyleri yüksek çıktığı gözlendi (p<0.05). Yonca bitkisinde majör yağ asidi olarak alfa-linolenik asit (18:3n3) %14.482, linoleik asit (18:2n6c) %4.528, palmitik asit (16:0) %9.551 ve stearik asit (18:0) %29.788 olarak tespit edilmiştir. Yonca bitkisi Ca 8167 mg/kg, P 951 mg/kg, mangan (Mn) 14.16 mg/kg, Zn 4.25 mg/kg ve demir (Fe) 143 mg/kg düzeylerinde belirlendi. Bu çalışmada, yonca bitkisi içeriğinde yüksek oranda 18:3n3 yağ asidi tespiti yapıldı. İleriki çalışmalar için, ineklerin Rumen biyohidrojenasyonunda 18:3n3 yağ asidinin KLA metabolizması üzerine etkilerini konu alacak araştırmalarda, bu araştırmanın öncü olabileceğini düşünmekteyiz. Sonuç olarak, yonca ile beslenen ineklerin element ve yağ asit düzeylerine pozitif yönde etkileri olduğu düşünülmektedir.
Destekleyen Kurum
Bu çalışma Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından KMYOMAP/2015-0002 numaralı proje ile desteklenmiştir.
Teşekkür
Bu çalışma Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi