Ülkemiz uzun yıllar boyunca tohumla yapılan ceviz yetiştiriciliği
nedeniyle zengin bir popülasyonuna sahiptir. Ancak ekolojilere uygun çeşit
seçiminin yapılmaması ve standart çeşitlerle kurulu kapama bahçelerin
bulunmaması, ürün kalitesi ve miktarını etkilemekte ve ihracat şansı
azaltmaktadır. Çeşit özelliklerin ortaya çıkmasında, genetik yapı ve çevre
koşullarının etkili olması dolayısıyla adaptasyon çalışmalarının yapılması
büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan, 4
yerli (Şen 1, Şen 2, Şebin, Bilecik) ve 5 yabancı (Chandler, Fernor, Fernette,
Pedro, Midland) ceviz çeşitlerinin, Menemen ekolojik koşullarında
performanslarının belirlenmesi amacıyla yürütülen bu çalışmada; morfolojik,
pomolojik ve kimyasal özellikler ile verimlilik durumları incelenmiştir. Buna
göre, ağaç boyu, gövde çapı ve taç izdüşümleri bakımından en yüksek değer Şen
1, Şebin ve Midland çeşitlerinde, meyve eni (31.46 mm) ve boyu (36.63 mm)
bakımından ise Kaman 1 çeşidinde elde edilmiştir. Meyve ağırlığı kabul
edilebilir sınırlarda bulunmuş, iç randımanı %34 – 47 arasında değişim
gösterirmiş, yan dal verimliliği ve antraknoz zararı bakımından da farklılık
görülmüştür. Ayrıca, yağ asitleri kompozisyonları açısından linoleik asit ilk
sırada yer almıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 1 |