Ülkemizde erken dönemden geç döneme kadar
olan, çeşitleriyle farklı bölgelerde farklı hasat zamanlarında uzun bir dönemde
nektarin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde bilinen nektarin çeşitleri
dışında endemik bir tür olan ‘Bayramiç Beyazı’ nektarin çeşidi ile
yetiştiricilik Çanakkale iliyle sınırlı olmak üzere yapılmakta ve tüketici
tarafından talebi her geçen gün artmaktadır. Bu çalışma ile bölgede
yetiştiriciliği yaygın olarak yapılan ‘Bayramiç Beyazı’ ve ‘Caldesi 2000’
nektarin çeşitlerinde hasat öncesi yapılan farklı konsantrasyonlarda
gibberellik asit (GA3) uygulamasının meyve kalitesine etkilerinin
ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu nektarin çeşitlerinin ağaçlarına meyvelerin
renk dönümünde olduğu aşamada yapraktan 25 ve 50 ppm konsantrasyonlarda GA3
uygulaması yapılmıştır. GA3 uygulaması yapılmayan ağaçlar kontrol (0
ppm) olarak kabul edilmiştir. Her iki çeşide ait nektarin meyveleri ticari olum
döneminde hasat edilerek bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir.
Sonuçlar, GA3 uygulamalarının nektarin meyveleri için önemli kalite
parametreleri olan meyve ağırlığı, iriliği, meyve eti sertliği ve SÇKM
miktarını arttırdığını göstermiştir. 50 ppm GA3 uygulanan
nektarinlerde meyve eti sertliği 25 ppm GA3 uygulananlara göre
kısmen daha yüksek bulunmuştur. ‘Bayramiç Beyazı’ ve ‘Caldesi 2000’ nektarin
çeşitlerinde hasat öncesi GA3 uygulamaları özellikle 50 ppm GA3
uygulamasının meyve kalitesini arttırdığı saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 2 |