Bu araştırma, ‘Çanakkale Onsekiz Mart
Üniversitesi Dardanos Yerleşkesi’, ‘Sofralık Üzüm Çeşitleri Uygulama ve
Araştırma Bağı’nda bulunan 41B anacı üzerine aşılı ‘Yalova İncisi’ üzüm
çeşidinde, farklı taç yönetimi uygulamalarının (1. uygulama; 1. bağlama telinin
10 cm altından uç alma, 2. uygulama; 1. bağlama telinin 10 cm üzerinden uç
alma, 3. uygulama; 2. bağlama teli hizasından uç alma (kontrol), 4. uygulama;
sürgünleri 2. bağlama teli hizasından uzun bırakma, 5. uygulama; Sylvoz usulü
taç yönetimi) yaprakların stoma özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
amacıyla, 2016 yılı vejetasyon döneminde yürütülmüştür. Bu amaçla, her
uygulamadan birer adet omca belirlenerek, omcaların tesadüfî olarak seçilen
yazlık sürgünlerinin 5., 6., 7., 8. ve 9. boğumlarındaki yapraklarının uç
dilimleri üzerinden, ‘tırnak cilası yardımıyla kalıp çıkarma yöntemine’ göre
stoma kalıpları elde edilmiştir. Alınan stoma kalıpları, stoma yoğunluk ve
büyüklüklerinin belirlenmesi amacıyla 10x40 büyütmeli ışık mikroskobunda incelenmiş,
stoma sayımları 0,196 mm2’lik görüş alanından gerçekleştirilip elde
edilen stoma sayılarının 5,1 katı alınarak, 1 mm2’deki stoma
sayıları hesaplanmıştır. Yalova İncisi üzüm çeşidinde farklı taç yönetimi
uygulamalarının stoma yoğunluğu ile stoma eni ve stoma boyu parametrelerinde
önemli etkiler oluşturduğu belirlenmiştir. Bütün boğumların ortalaması olarak
en yüksek stoma yoğunluğunu 2. uygulama (124,4 adet/mm2), en düşük
stoma yoğunluğunu 5. uygulama (99,3 adet/mm2) oluşturmuş, farklı
boğumlar bazında stoma yoğunlukları arasında önemli bir farklılık tespit
edilememiştir. Bütün boğumların ortalaması olarak en geniş stomaları 4.
uygulama (18,65 µm), en dar stomaları 2. (16,88 µm) ve 3. uygulamalar (17,20 µm) vermiştir. En geniş stomalar 5.
boğumdan (18,52 µm), en dar stomalar 9. (17,21 µm) ve 8. boğumlardan (18,40 µm) elde edilmiştir.
Bütün boğumların ortalaması olarak en uzun stomalar 4. (30,26 µm) ve 5. uygulamalardan (30,17), en kısa stomalar 3. (29,14 µm), 1.
(29,24 µm) ve 2. uygulamalardan (29,30 µm) alınmıştır. En uzun stomaları 5. boğum (30,20 µm) oluşturmuştur.
Vitis vinifera L. Stoma yoğunluğu Stoma eni Stoma boyu Stoma açıklığı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 |