The opportunities of fresh storage in
green beans cv. Atlanta examined which cultivated in Çanakkale province
(Kösedere district) in this thesis study. It is aimed to regulate the sales
prices in the green bean which has a very short shelf life products and to
extend the shelf life to deliver the products to an acceptable quality, and, to
protect the producers. For this purpose, green beans harvested in ideal fruit
size stored for 4 weeks in cold storage (control), which has 70C
temperature with 90% relative humidity conditions and different modified
atmosphere conditions (MAP) prepared by normal LDPE bags and another type of
LDPE with special permeability on water vapor (polipropilen + ethylvinilin). The change in quality characteristics
throughout the storage period and the effect of MAP applications determined.
Quality parameters such as total soluble solid content (%), titratable acidity
(TA%), ascorbic acid content, color changes, phenolic compounds, weight loss,
visual quality (1.unmarketable….-3. marketable….5. high quality) determined.
According to the results, green colors of beans turn to yellow, brightness of the color decreased, incerasing of SSC and phenolic
compounds decreasing of TA and ascorbic acid content were found during cold
storage. MAP treatments were more effective on to be protected of quality. Also
weight loss rate more then acceptable limit after 10 days stored of control
beans the place opposite more low 1% on MAP stored beans. The results suggest
that green beans Atlanta cv 10 days stored in cold air storage and extended
storage period to 20-25 days on MAP conditions.
Çok kısa süre muhafaza
edilebilen fasulyede satış fiyatlarını düzenlemek ve raf ömrünü uzatarak, kabul
edilebilir kalitede ürünün tüketiciye ulaştırılması, böylece üreticinin
korunması amaçlanan bu çalışmada; Çanakkale ilinde (Kösedere Beldesi)
yetiştiriciliği yapılan Atlanta yeşil fasulye çeşidinin taze olarak depolanma
olanakları incelenmiştir. Bu kapsamda çeşide özgü meyve büyüklüğünde hasat
edilen fasulyeler 70C sıcaklık ve %90 oransal nem koşullarını içeren
soğuk depolarda (kontrol), özel su
buharı geçirgenliğine sahip LDPE (polipropilen + ethylvinilin) (MA 1) ve normal LDPE torba (MA 2)
kullanılarak hazırlanan modifiye atmosfer koşullarında 4 hafta süreyle muhafaza
edilmiştir. Muhafaza süresince 10
gün aralıkla meyve suyunda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir toplam
asitlik, askorbik asit, bakla renk değişimi, fenolik bileşiklerdeki değişim,
ağırlık kaybı, görsel kalite (1:pazarlanamaz …-3:pazarlanabilir…5: yüksek
kalite) gibi kalite değişimleri
saptanmıştır.
Bulgularımıza göre; Atlanta fasulye
çeşidinin 70C sıcaklıkta depolanma süresince bakla renginde yeşilden
sarıya açılma, renkte parlaklığın kaybolması, SÇKM değerinde artış, askorbik
asit ve TETA değerinde azalma ve fenolik bileşiklerde artışlar saptanmıştır.
Kalite özelliklerindeki bu değişim kontrol meyvelerinde daha yüksek her iki MA
koşullarında daha düşük düzeylerde gerçekleşmiştir. Ayrıca kontrol grubu
fasulyelerde ağırlık kaybı değeri 10 gün
depolamadan sonra kabul edilebilir sınırın çok ötesine geçerken, MA
koşullarında %1’den daha düşük ağırlık kaybı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Atlanta fasulye çeşidi normal
koşullarda ancak 10 gün depolanabilirken MA koşullarında bu sürenin 20 – 25 güne
uzatılabileceği saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 |