Çanakkale ilinde özellikle
bitkisel üretime elverişli olmayan arazilerde koyun ve keçi yetiştiriciliği
çiftçilerin temel geçim kaynağını oluşturmaktadır. Bu çalışmada Çanakkale İli
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği kayıtlarında bulunan, 2009-2016
yılları arasında il genelinde çiğ süt desteklemelerine tabi olan 1152 işletmeye
ait müstahsil makbuzlarından elde edilen veriler kullanılmıştır. Kıvırcık, Sakız
ve Tahirova ırklarına göre koyun başına satılan yıllık süt miktarları sırası
ile 37,0±0,81, 47,4±1,96 ve 67,5±1,49 litre olarak gerçekleşmiştir (P<0,0001).Kıvırcık ve Sakız
işletmelerinde, işletme başına yıllık satılan toplam süt miktarı sırasıyla 2009
yılında 6.026,34 litre ve 6527,69 litre iken, 2016 yılında 3.315,9 litre ve
5.811,61 litre olarak gerçekleşmiştir. Tahirova koyunu
işletmelerinde, işletme başına süt üretimi 2015 yılına kadar artarak, 10.496,98
litre’ye ulaşmış, ancak 2016 yılında 6.889,48 litreye gerilemiştir. 2009 ile
2016 yılları karşılaştırıldığında Kıvırcık işletme büyüklüklerinde %20,3, Sakız
işletmelerinde %19,6 ve Tahirova işletmelerinde %26,6 oranlarında küçülme
meydana gelmiştir. Çanakkale ilinde
2011 ile 2016 yılları arasında ortalama koyun sütü fiyatı enflasyon oranına
göre beklenen süt fiyatından %21,6 ile %67 düşük gerçekleşmiştir. Buna karşın
aynı dönemde yem fiyatları artışı enflasyonun üzerinde, peynir fiyatları ise
enflasyon oranında gerçekleşmiştir. Ezine peyniri için koyun sütü
vazgeçilemeyecek bir hammaddedir. Ancak fiyat politikalarındaki problemler koyun
sütü üretiminin ve yakın gelecekte mandıraların koyun sütü bulamamalarına neden
olabilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 |