Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2018, Cilt: 6, 145 - 151, 28.12.2018
https://doi.org/10.33202/comuagri.504275

Öz

Kaynakça

  • Altın, T., Karaca, O., Cemal, İ., 2003. Sütten kesim yaşının koyunlarda süt verimi ve kuzularda büyüme üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi. 13 (2): 103-111.
  • Anonim, 2015. http://www.tarim.gov.tr/Belgeler/SagMenuVeriler/Tarimsal_Veriler.pdf (Erişim Tarihi: 02.10.2017)
  • Anonim, 2016. http://canakkale.tarim.gov.tr. (Erişim Tarihi: 02.10.2017)
  • Anonim, 2018. https://kpmgvergi.com/PratikBilgiler/Pages/Ufe-Tufe-Oranlari.aspx (Erişim Tarihi: 02.10.2017)
  • Ayağ, B.S.,Savaş, T., 2011. Çanakkale ili damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliği üyesi koyunculuk işletmelerinde teknik sorunların belirlenmesi üzerine bir araştırma. Çanakkale Tarımı Sempozyumu, Dünü, Bugünü, Geleceği. Bildiriler 507-511. 10-11 Ocak, Çanakkale.
  • Aydoğan, M.,Akçapınar H., 1987. Ost Friz x Kıvırcık F1 melezi koyunların orta anadolu şartlarında döl verimi ve süt verimi özellikleri. Lalahan Hay. Araşt. Enst. Dergisi. 27 (1-4): 19-27.
  • Karaca, O., Cemal, İ.., Atay, O., 1999. Ekstansif koyunculuk işletmelerinde döl ve süt verim performansları bakımından yetiştirici bildirimlerinden yararlanabilme olanakları. Uluslararası Hayvancılık Kongresi. 21-24 Eylül, İzmir.
  • Kaymakçı, M., Özkaya, T., Sönmez, R., 1991. Batı Anadolu ve Trakya'da koyunculuk işletmelerinin yapısal özelliği ve verimliliği. 1. Verimlilik Kongresi. 27-29 Kasım, Ankara.
  • Özder, M., Kaymakçı, M., Taşkın, T., Köycü, E., Karaağaç, F., Sönmez, R., 2004. Türkgeldi koyun tipinin gelişme ve süt verim özellikleri. Türk Vet. Hayv. Dergisi. 28: 195-200.
  • Özder, M.,Soysal M.İ., Kaymakçı, M., Kızılay, E., Sönmez, R., 1999. Türkgeldi koyun sürüsünde tipin sabitleştirilmesi. Tr. J. of Veterinary and Animal Science. 1 (23): 167-175.
  • SAS, 1999. Institute Inc., SAS OnlineDoc®, Version 8, Cary, NC.
  • Sönmez, R., AlpbazA.G., Kızılay, E., 1976. Doğu Friz x Kıvırcık melezlerinde verim özellikleri üzerine bir araştırma. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, 285. Bornova, İzmir.
  • Sönmez, R., Kaymakçı, M., Türkmut, L., Sarıcan, C., 1987. Kuzu eti üretimi için uygun ana ve baba soylarının oluşturulması. Doğa Tr. J. Of Veterinary and Animal Sciences. 16:121-132.

Çanakkale Koyunculuk İşletmelerinde 2009-2016 Yılları Arasındaki Süt Üretimine İlişkin bir Analiz

Yıl 2018, Cilt: 6, 145 - 151, 28.12.2018
https://doi.org/10.33202/comuagri.504275

Öz

Çanakkale ilinde özellikle
bitkisel üretime elverişli olmayan arazilerde koyun ve keçi yetiştiriciliği
çiftçilerin temel geçim kaynağını oluşturmaktadır. Bu çalışmada Çanakkale İli
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği kayıtlarında bulunan, 2009-2016
yılları arasında il genelinde çiğ süt desteklemelerine tabi olan 1152 işletmeye
ait müstahsil makbuzlarından elde edilen veriler kullanılmıştır.
Kıvırcık, Sakız
ve Tahirova ırklarına göre koyun başına satılan yıllık süt miktarları sırası
ile 37,0±0,81, 47,4±1,96 ve 67,5±1,49 litre olarak gerçekleşmiştir (P<0,0001).Kıvırcık ve Sakız
işletmelerinde, işletme başına yıllık satılan toplam süt miktarı sırasıyla 2009
yılında 6.026,34 litre ve 6527,69 litre iken, 2016 yılında 3.315,9 litre ve
5.811,61 litre olarak gerçekleşmiştir
. Tahirova koyunu
işletmelerinde, işletme başına süt üretimi 2015 yılına kadar artarak, 10.496,98
litre’ye ulaşmış, ancak 2016 yılında 6.889,48 litreye gerilemiştir. 2009 ile
2016 yılları karşılaştırıldığında Kıvırcık işletme büyüklüklerinde %20,3, Sakız
işletmelerinde %19,6 ve Tahirova işletmelerinde %26,6 oranlarında küçülme
meydana gelmiştir.
Çanakkale ilinde
2011 ile 2016 yılları arasında ortalama koyun sütü fiyatı enflasyon oranına
göre beklenen süt fiyatından %21,6 ile %67 düşük gerçekleşmiştir. Buna karşın
aynı dönemde yem fiyatları artışı enflasyonun üzerinde, peynir fiyatları ise
enflasyon oranında gerçekleşmiştir. Ezine peyniri için koyun sütü
vazgeçilemeyecek bir hammaddedir. Ancak fiyat politikalarındaki problemler koyun
sütü üretiminin ve yakın gelecekte mandıraların koyun sütü bulamamalarına neden
olabilir.

Kaynakça

  • Altın, T., Karaca, O., Cemal, İ., 2003. Sütten kesim yaşının koyunlarda süt verimi ve kuzularda büyüme üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi. 13 (2): 103-111.
  • Anonim, 2015. http://www.tarim.gov.tr/Belgeler/SagMenuVeriler/Tarimsal_Veriler.pdf (Erişim Tarihi: 02.10.2017)
  • Anonim, 2016. http://canakkale.tarim.gov.tr. (Erişim Tarihi: 02.10.2017)
  • Anonim, 2018. https://kpmgvergi.com/PratikBilgiler/Pages/Ufe-Tufe-Oranlari.aspx (Erişim Tarihi: 02.10.2017)
  • Ayağ, B.S.,Savaş, T., 2011. Çanakkale ili damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliği üyesi koyunculuk işletmelerinde teknik sorunların belirlenmesi üzerine bir araştırma. Çanakkale Tarımı Sempozyumu, Dünü, Bugünü, Geleceği. Bildiriler 507-511. 10-11 Ocak, Çanakkale.
  • Aydoğan, M.,Akçapınar H., 1987. Ost Friz x Kıvırcık F1 melezi koyunların orta anadolu şartlarında döl verimi ve süt verimi özellikleri. Lalahan Hay. Araşt. Enst. Dergisi. 27 (1-4): 19-27.
  • Karaca, O., Cemal, İ.., Atay, O., 1999. Ekstansif koyunculuk işletmelerinde döl ve süt verim performansları bakımından yetiştirici bildirimlerinden yararlanabilme olanakları. Uluslararası Hayvancılık Kongresi. 21-24 Eylül, İzmir.
  • Kaymakçı, M., Özkaya, T., Sönmez, R., 1991. Batı Anadolu ve Trakya'da koyunculuk işletmelerinin yapısal özelliği ve verimliliği. 1. Verimlilik Kongresi. 27-29 Kasım, Ankara.
  • Özder, M., Kaymakçı, M., Taşkın, T., Köycü, E., Karaağaç, F., Sönmez, R., 2004. Türkgeldi koyun tipinin gelişme ve süt verim özellikleri. Türk Vet. Hayv. Dergisi. 28: 195-200.
  • Özder, M.,Soysal M.İ., Kaymakçı, M., Kızılay, E., Sönmez, R., 1999. Türkgeldi koyun sürüsünde tipin sabitleştirilmesi. Tr. J. of Veterinary and Animal Science. 1 (23): 167-175.
  • SAS, 1999. Institute Inc., SAS OnlineDoc®, Version 8, Cary, NC.
  • Sönmez, R., AlpbazA.G., Kızılay, E., 1976. Doğu Friz x Kıvırcık melezlerinde verim özellikleri üzerine bir araştırma. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, 285. Bornova, İzmir.
  • Sönmez, R., Kaymakçı, M., Türkmut, L., Sarıcan, C., 1987. Kuzu eti üretimi için uygun ana ve baba soylarının oluşturulması. Doğa Tr. J. Of Veterinary and Animal Sciences. 16:121-132.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bekir Sıtkı Ayağ Bu kişi benim

Semra Göktürk Bu kişi benim

Ahmet Ferhan Savran

Türker Savaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 6

Kaynak Göster

APA Ayağ, B. S., Göktürk, S., Savran, A. F., Savaş, T. (2018). Çanakkale Koyunculuk İşletmelerinde 2009-2016 Yılları Arasındaki Süt Üretimine İlişkin bir Analiz. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(-), 145-151. https://doi.org/10.33202/comuagri.504275