Araştırma, Kayseri İli Yeşilhisar İlçesi ekolojik koşullarında tesadüf
bloklarında faktöriyel deneme desenine
göre 3 tekerrürlü olarak 2013 yılında yürütülmüştür. Araştırmada farklı azotlu
gübre tipleri ve dozlarının mısırda ot verimi ve kalitesine etkisi
araştırılmıştır. Bu amaçla 7.5 kg/da saf azot ekimle birlikte
uygulandıktan sonra üst gübre olarak 0, 7.5, 15 ve 22.5 kg/da saf azot içerecek
şekilde amonyum nitrat, üre, DMPP inhibitörlü amonyum sülfat nitrat ve üreaz
inhibitörlü üre gübreleri uygulanmıştır.
Araştırma
sonuçlarına göre silajlık mısırda bitki boyu 1.82-2.29 m, yaprak oranı
%19.01-22.73, sap oranı %35.01-43.85, koçan oranı %36.49-45.26, kuru ot verimi
950-1564 kg/da, ham protein oranı %6.88-8.13, ham protein verimi 65.25-120.64
kg/da, ADF oranı %18.69-23.82, NDF oranı %43.98-50.08 arasında değişim
göstermiştir. Gübre çeşidi ve dozlarının ot verimi üzerine etkisi önemli
bulunmuştur. Artan azot dozlarına bağlı olarak kuru
ot verimleri artmıştır. Ancak 15 ve 22.5 kg/da N uygulamaları istatistiksel
olarak aynı grupta yer almıştır. Gübre çeşitleri incelendiğinde en yüksek
ortalama kuru ot verimi inhibitörlü gübrelerden elde edilmiştir.
Azot dozu Nitrifikasyon ve üreaz inhibitörleri Ot verimi ve kalite
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 2 |