Özet:
Geleneksel
silaj dışında farklı bir kaba yem hazırlama yöntemi olan haylaj, son yıllarda
ülkemizin nemli iklime sahip bölgelerinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışma,
Akdeniz İklimi koşullarında yetiştirilen iki farklı kışlık buğdaygil, baklagil
karışımının kaba yem olarak hazırlanmasında, farklı hasat ve muhafaza
yöntemlerinin işletme değerleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla
yapılmıştır. Çalışma, iki yıl süre ile tesadüf bloklarında bölünen bölünmüş
deneme desenine göre Çukurova yöresi koşullarında yürütülmüştür. Çalışmada, ana
konuyu iki karışım (fiğ+tritikale ve italyan çimi+iskenderiye üçgülü), alt
konuyu iki haylaj yapım yöntemi (Ezme üniteli diskli çayır biçme ve tamburlu ot
biçme hasat makinası kullanılarak) ve alt alt konuyu üç kaplama katı (4, 6, 8)
oluşturmuştur. Sonuç olarak,
ezme üniteli diskli çayır biçme makinası ile hasat edilerek haylaj yapılan kaba
yem hazırlama sistemine ait toplam makina işletme değerlerinin, tamburlu ot
biçme makinası ile hasat edilerek haylaj yapılan sisteme göre yaklaşık %10 daha
düşük olduğu tespit edilmiştir. Ancak, ezme üniteli diskli çayır biçme makinası
ile hasat edilerek haylaj yapılan kaba yem hazırlama sistemine ait toplam yakıt
tüketim değerlerinin, tamburlu ot biçme makinası ile hasat edilerek haylaj
yapılan sisteme göre yaklaşık %14.4 daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Kaplama katı sayısı bakımından
ise, 4 kat kaplama işleminin 6 kata göre %6.5, 8 kata göre ise %13.75 oranında
daha düşük yakıt tükettiği tespit edilmiştir.
Haylaj hasat makinaları kaplama kat sayısı işletme değerleri yakıt tüketimi
Çukurova Üniversitesi
Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Araştırma Projeleri Birimi tarafından ZF-2013 D.29 nolu BAP ile desteklenmiş olan 1. yazarın doktora tezinden alınmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Araştırma Projeleri Birimi tarafından ZF-2013 D.29 nolu BAP ile desteklenmiş olan 1. yazarın doktora tezinden alınmıştır. |
Yayımlanma Tarihi | 14 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 8 Sayı: 1 |