Tungsten metal is used in many industrial applications due to its high melting temperature (3,410 oC) and
density (19.3 g/cm3
). The filament of lamps can be shown as the best example for the daily use of
tungsten metal. WO3 content of tungsten ores however varies from 0.30% to 1.50% in nature. It is
necessary that the WO3 content of the ore must be increased through beneficiation methods. For this
purpose, beneficiation of scheelite ore collected from Uludag/Bursa was investigated depending on its
physical and magnetic susceptibility properties. The WO3 content of scheelite ore increased to 5.01%
from 0.32% with 84.37% recovery using a Gemini shaking table. Thereafter, that value was upgraded to
41.37% with 95% recovery after the magnetic separation. In the last stage, roasting followed by magnetic
separation tests were performed and the WO3 content of final concentrate was 49.94% and the recovery of
the process conducted in this paper was calculated as 83.51%.
: Scheelite Gemini table Magnetic separation Density Magnetic suspectibility
Tungsten metali yüksek erime sıcaklığı (3.410 oC) ve yoğunluğu (19,3 g/cm3
) nedeniyle birçok
endüstriyel uygulamada kullanılmaktadır. Aydınlatma lambalarının filamenti, tungsten metalinin günlük
hayatta kullanımına en güzel örnek olarak gösterilmektedir. Ancak, doğada bulunan tungsten
cevherlerinin WO3 tenörü %0,30-%1,50 arasında değişmekte ve zenginleştirme işlemleri ile cevherin
içerdiği WO3 tenörünün yükseltilmesi gereklidir. Bu sebeple Uludağ/Bursa bölgesinden alınan şelit
cevherinin fiziksel ve manyetik alınganlık özelliklerinden yararlanılarak zenginleştirilmesi araştırılmıştır.
Gemini masası ile cevherin WO3 tenörü %84,37 verimle %0,32’den %5,01’e yükseltilmiştir. Manyetik
ayırma testleri ile birlikte WO3 tenörü %95 verimle %41,37 olmuştur. Son aşamada, kavurma işleminin
ardından manyetik ayırma testleri tekrarlanmış, nihai konsantrenin WO3 tenörü %49,94 ve zenginleştirme
prosesinin verimi %83,51 olarak hesaplanmıştır.
Şelit Gemini masası Manyetik ayırma Yoğunluk Manyetik alınganlık
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 2 |