Amaç: Uyku kalitesini etkileyen faktörlerin belirlenmesi, olası sağlık risklerinin minimalize edilmesine fayda sağlayacaktır. Bu çalışmada yetişkin bireylerde uyku kalitesi ile beslenme alışkanlıkları, beslenme durumu ve beden kütle indeksi (BKİ) arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma yaşları 18-65 yıl arasında değişen 293 erkek ve 283 kadın olmak üzere toplam 576 sağlıklı birey üzerinde yürütülmüştür. Kronik hastalığı olan bireyler, hamileler ve gebeler çalışmaya dahil edilmemiştir. Tüm katılımcıların tanımlayıcı bilgileri, beslenme alışkanlıkları, bazı antropometrik ölçümleri sorgulanmıştır. Ayrıca bireylere Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) uygulanmış ve bireylerden 24 saatlik geriye dönük hatırlatma yöntemi ile besin tüketim kayıtları alınmıştır.
Bulgular: Hem erkek hem de toplam katılımcılarda BKİ 18.50-24.99 kg/m2 aralığında olanların iyi uyku kalitesine sahip olma oranları BKİ ≥25 kg/m2 olanlardan daha düşüktür. Erkek bireylerde ve toplam katılımcılarda sigara kullanım sayısı ile PUKİ toplam puanı arasında pozitif bir korelasyon bulunmuştur. Ayrıca çalışmada, kadın bireyler ve toplam katılımcıların diyette doymuş yağ asitleri yüzdesi ile PUKİ toplam puanları arasında pozitif bir korelasyon tespit edilmişken, kadın bireylerin diyetle niasin (mg) ve bakır (mg) alımları ile PUKİ toplam puanları arasında ise negatif bir korelasyon saptanmıştır.
Sonuç: Çalışma sonuçları, uyku kalitesi ile beslenme durumu, yeme alışkanlıkları ve BKİ arasında bir ilişki olduğuna işaret etmektedir. Sigara kullanımının sonlandırılması/kullanım sayısının azaltılması ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının edinimi gibi bazı yaşam tarzı değişikliklerinin uyku kalitesinin iyileştirilmesi çabaları içinde önemli bir yere sahip olduğu sonucuna varılabilir
Uyku kalitesi pittsburgh uyku kalite indeksi beslenme durumu besin ögesi alımı beden kütle indeksi
Purpose: Identifying the factors that affect sleep quality will help minimize potential health risks. This study aimed to evaluate the association of sleep quality with dietary habits, nutritional status and body mass index (BMI) in adults.
Materials and Methods: This study was conducted on 576 healthy individuals, 293 males and 283 females, aged between 18-65 years. The study did not include individuals with chronic diseases, pregnant and lactating women. The participants' descriptive information, dietary habits, and some anthropometric measurements were questioned. Additionally, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) was applied to the participants and 24-hour dietary recalls were recorded.
Results: In both male and total participants, the rate of good sleep quality of those with a BMI between 18.50-24.99 kg/m2 was lower than those with a BMI ≥25 kg/m2. The number of cigarette smoked in a day and the total PSQI score of the male and total participants were positively correlated. Additionally, there was a positive correlation between the percentage of saturated fatty acids in the diet and the total PSQI scores in female and total participants, while a negative relationship was found between dietary niacin (mg) and copper (mg) intakes and total PSQI scores in female.
Conclusion: The results of the study indicate that there is a relationship between sleep quality and nutritional status, and BMI. It can be concluded that some lifestyle modifications such as smoking cessation/reduction and the acquisition of healthy eating habits can be used to improve sleep quality.
Sleep quality pittsburgh sleep quality index nutritional status nutrient intake body mass index
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 11 Temmuz 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 2 Temmuz 2023 |
Kabul Tarihi | 13 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 48 Sayı: 2 |