Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on the Satisfaction of Female Users in Residential Kitchens: The Case of Maltepe

Yıl 2023, Cilt: 3 Sayı: 1, 69 - 80, 21.06.2023
https://doi.org/10.59732/dae.1242955

Öz

Aim of the study is the satisfaction levels of female users from their kitchens; the size of the kitchen, the workflow in the cooling-washing-cooking order, the use of built-in appliances and the age of the user. Research; literature review, testing the validity and reliability of the questionnaire, applying the questionnaire, evaluating the data obtained, discussing the research findings and presenting solution suggestions.In this study, users were informed about the questionnaire and signed a Voluntary Consent Form on a voluntary basis. Maltepe district of Istanbul was determined as the study area. Information about their kitchen satisfaction was obtained by conducting a survey to 500 female kitchen users residing in the district. As a result, a significant relationship was found between the size of the residential kitchen and satisfaction with its usefulness, and it was seen that there was a positive relationship between satisfaction with the workflow and usability in the kitchen layout. It has been observed that there is a significant relationship between the satisfaction of kitchen users with the use of built-in appliances and usability, and it has been determined that the age of the user does not affect the satisfaction with smart kitchen technologies.

Kaynakça

  • Aiyelabola, O.O. (2002). An Ideal Kitchen Design for Nigerian Housing. Unpublished B. Tech dissertation, The Federal University of Technology, Akure.
  • Ateş, O. (2018). Bireylerin Demografik Özelliklerine Göre Mutfak Tasarım Tercihlerine Yönelik Bir Araştırma. [Master Thesis, Maltepe University].
  • Bourdieu, P. (2015). Ayrım: Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi. (Çev. Derya Fırat ve Günce Berkkurt) Ankara: Heretik Yayınları.
  • Conran, T. (1977). The Kitchen Book by Terence. New York: Crown Publishers.
  • Çinay, H. H., & Sezerel, H. (2023). Fatih Akın Filmlerinde Yemek ve Sofranın Temsili (The Representation of Food and Table in Fatih Akın Films). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 9(4), 2670–2690. Doi: 10.21325/jotags.2021.914.
  • Ghamari, E., Talischi, G., & Dejdar, O. (2018). Analytical Approach to Investigate the Gender and Its Differences in Understanding Physical Space, Case Study: Cultural Centers in Tehran. Armanshahr Architecture & Urban Development, 10(21), 77-86.
  • Gür, M., & Erbil, Y. (2018). Konut ve Konut Çevresine İlişkin Kullanıcı Memnuniyeti Araştırması: Bursa/Yıldırım. Journal of Social And Humanities Sciences Research, 5(30), pp. 4135-4148.
  • Henderson, C., Susan B., & Coleman, D. (Eds). (1996). Architecture and Feminism. New York: Princeton Architectural Press.
  • Jerram, L. (2006). Kitchen Sink Dramas: Women, Modernity and Space in Weimar Germany. Cultural Geographies, 13, pp.538-556. Doi: 10.1191/1474474006cgj37.
  • Kalınkara, V., Salman, M., Arpacı, F., & Doğan, M. (2001). Mutfak Tasarımının Ergonomik Boyutu ve Kullanıcıların Tasarıma Yönelik Bilgi Düzeyleri. 6. Ulusal Ergonomi Kongresi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir, pp. 193-200.
  • Karaca, E., & Altun, I. (2017). Toplumsal Cinsiyetin Geleneksel Türk Mutfağına Yansıması. Motif Akademi Halkbilim Dergisi, 10(20), 335-342.
  • Kaya, U. (2002). Mutfakta Ergonomi ve Fiziksel Özürlüler İçin Çözümler. [Master Thesis, Gazi University]. Kellekci, Ö. L., & Berköz, L. (2006). Konut ve çevresel kalite memnuniyetini yükselten faktörler. İtü Dergisi/A Mimarlık, Planlama, Tasarım, 5(2), pp.167-178.
  • Kurtuluş, H., Aslan, Ş., Şen, B., Kaya Erdoğan E., Kurşuncu H., Yılmaz, S., Doğan, S., & Üçdağ, Z. (2018). Toplumsal Hafızada Zamanda ve Mekânda: Maltepe. İstanbul: Maltepe Belediyesi.
  • Özkoçak, Z. (2015). Konutlarda Mutfak Tasarımı, Geçirdiği Değişim ve Frankfurt Mutfağı Üzerinden Değerlendirilmesi [Master Thesis, Yıldız Technical University].
  • Shirkarami J, Sharifi Darvazeh M, Khodadadi Q. Iranian society and new lifestyle challenges. Journal of New Achievements in Humanities Studies. 2018;1 (1): 17-61.
  • Tavşan, F., & Küçük, P. (2013). Mutfak Mekânında Kullanılan Tezgâh Malzemelerinin Kullanıcı Tercihleri Açısından İncelenmesi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 14(1), pp.57-69.
  • Yıldız, N. 2023. Personal Archive of Neslihan Yıldız.

Konut Mutfaklarında Kadın Kullanıcıların Memnuniyeti Üzerine Bir Çalışma: Maltepe Örneği

Yıl 2023, Cilt: 3 Sayı: 1, 69 - 80, 21.06.2023
https://doi.org/10.59732/dae.1242955

Öz

Çalışmanın amacı, kadın kullanıcıların mutfaklarından memnuniyet düzeylerini; mutfağın büyüklüğü, soğutma- yıkama-pişirme düzenindeki iş akışı, ankastre kullanımı ve kullanıcının yaşı açısından analiz etmektir. Araştırma; literatür taraması, anketin geçerlik ve güvenilirliğinin test edilmesi, anketin uygulanması, elde edilen verilerin değerlendirilmesi, araştırma bulgularının tartışılması ve çözüm önerilerinin sunulması şeklinde gerçekleştirilmiştir.Bu çalışmada, kullanıcılara anket hakkında bilgi verilmiş ve gönüllülük esasına göre Gönüllü Olum Formu imzalatılmıştır. Çalışma alanı olarak İstanbul Maltepe ilçesi belirlenmiştir. İlçede ikamet eden 500 kadın mutfak kullanıcısına anket çalışması yapılarak mutfak memnuniyetleriyle ilgili bilgiler elde edilmiştir. Sonuç olarak, konut mutfağının büyüklüğü ile kullanışlılığından duyulan memnuniyet arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş, iş akışından duyulan memnuniyet ile mutfak düzeninde kullanılabilirlik arasında pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür. Mutfak kullanıcılarının ankastre cihazların kullanımından duydukları memnuniyet ile kullanılabilirlik arasında anlamlı bir ilişki olduğu gözlemlenmiş ve kullanıcı yaşının akıllı mutfak teknolojilerinden memnuniyeti etkilemediği tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Aiyelabola, O.O. (2002). An Ideal Kitchen Design for Nigerian Housing. Unpublished B. Tech dissertation, The Federal University of Technology, Akure.
  • Ateş, O. (2018). Bireylerin Demografik Özelliklerine Göre Mutfak Tasarım Tercihlerine Yönelik Bir Araştırma. [Master Thesis, Maltepe University].
  • Bourdieu, P. (2015). Ayrım: Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi. (Çev. Derya Fırat ve Günce Berkkurt) Ankara: Heretik Yayınları.
  • Conran, T. (1977). The Kitchen Book by Terence. New York: Crown Publishers.
  • Çinay, H. H., & Sezerel, H. (2023). Fatih Akın Filmlerinde Yemek ve Sofranın Temsili (The Representation of Food and Table in Fatih Akın Films). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 9(4), 2670–2690. Doi: 10.21325/jotags.2021.914.
  • Ghamari, E., Talischi, G., & Dejdar, O. (2018). Analytical Approach to Investigate the Gender and Its Differences in Understanding Physical Space, Case Study: Cultural Centers in Tehran. Armanshahr Architecture & Urban Development, 10(21), 77-86.
  • Gür, M., & Erbil, Y. (2018). Konut ve Konut Çevresine İlişkin Kullanıcı Memnuniyeti Araştırması: Bursa/Yıldırım. Journal of Social And Humanities Sciences Research, 5(30), pp. 4135-4148.
  • Henderson, C., Susan B., & Coleman, D. (Eds). (1996). Architecture and Feminism. New York: Princeton Architectural Press.
  • Jerram, L. (2006). Kitchen Sink Dramas: Women, Modernity and Space in Weimar Germany. Cultural Geographies, 13, pp.538-556. Doi: 10.1191/1474474006cgj37.
  • Kalınkara, V., Salman, M., Arpacı, F., & Doğan, M. (2001). Mutfak Tasarımının Ergonomik Boyutu ve Kullanıcıların Tasarıma Yönelik Bilgi Düzeyleri. 6. Ulusal Ergonomi Kongresi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir, pp. 193-200.
  • Karaca, E., & Altun, I. (2017). Toplumsal Cinsiyetin Geleneksel Türk Mutfağına Yansıması. Motif Akademi Halkbilim Dergisi, 10(20), 335-342.
  • Kaya, U. (2002). Mutfakta Ergonomi ve Fiziksel Özürlüler İçin Çözümler. [Master Thesis, Gazi University]. Kellekci, Ö. L., & Berköz, L. (2006). Konut ve çevresel kalite memnuniyetini yükselten faktörler. İtü Dergisi/A Mimarlık, Planlama, Tasarım, 5(2), pp.167-178.
  • Kurtuluş, H., Aslan, Ş., Şen, B., Kaya Erdoğan E., Kurşuncu H., Yılmaz, S., Doğan, S., & Üçdağ, Z. (2018). Toplumsal Hafızada Zamanda ve Mekânda: Maltepe. İstanbul: Maltepe Belediyesi.
  • Özkoçak, Z. (2015). Konutlarda Mutfak Tasarımı, Geçirdiği Değişim ve Frankfurt Mutfağı Üzerinden Değerlendirilmesi [Master Thesis, Yıldız Technical University].
  • Shirkarami J, Sharifi Darvazeh M, Khodadadi Q. Iranian society and new lifestyle challenges. Journal of New Achievements in Humanities Studies. 2018;1 (1): 17-61.
  • Tavşan, F., & Küçük, P. (2013). Mutfak Mekânında Kullanılan Tezgâh Malzemelerinin Kullanıcı Tercihleri Açısından İncelenmesi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 14(1), pp.57-69.
  • Yıldız, N. 2023. Personal Archive of Neslihan Yıldız.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular İç Mimarlık
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Gizem Bulut 0000-0002-0431-0079

Neslihan Yıldız 0000-0002-4674-2750

Yayımlanma Tarihi 21 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi 26 Ocak 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bulut, G., & Yıldız, N. (2023). A Study on the Satisfaction of Female Users in Residential Kitchens: The Case of Maltepe. Tasarım Mimarlık Ve Mühendislik Dergisi, 3(1), 69-80. https://doi.org/10.59732/dae.1242955