Mersin bitkisi, Akdeniz ikliminin karakteristik bir
meyvesidir. Yurdumuzda Hambeles adıyla bilinen beyaz renkli ve iri meyveli
olanlarının tarımı yapılmaktadır. Ancak, siyah renkli mersinler doğada yabani
olarak yetişmekte ve tarımı yapılmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, yeni selekte
edilen bazı siyah mersin tiplerinin, Antalya’daki farklı iki ekolojide (sahil
ve yayla) verim ve kalite özelliklerini incelemektir. Çalışmada, 3 siyah mersin
tipi (Yakup, Yumaklar ve Işlangıç) ile bir kültür beyaz mersin tipi (Hambeles)
incelenmiştir. Meyvelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile verim değerleri
saptanmıştır. Ayrıca, meyvelerdeki organik asit miktarları ile yapraklardaki
uçucu yağlar belirlenmiştir. Siyah mersinlerde en yüksek ortalama meyve
ağırlığı yaylada Yakup tipinde (0.76 g), sahilde ise Yumaklar tipinde (0.92 g)
saptanmıştır. Meyve kopma kuvveti bakımından tipler arasında bir fark
bulunamamıştır. Ağaç başına verim, sahil koşullarında 9.2 kg’a kadar çıkmıştır.
Meyvedeki çekirdek sayısı yayla koşullarında tiplere göre değişirken, sahilde
önemli bir fark belirlenememiştir. Meyvelerdeki gelişmiş çekirdek sayısı en
fazla 19.83 adet meyve-1 ile Hambeles tipinde saptanmıştır.
Şıra verimi, %29.6-35.0 arasında değişmiştir. Meyvelerde malik asit diğerlerine
göre daha yüksek bulunmuştur. Uçucu yağ olarak siyah ve beyaz mersin
yapraklarında en fazla 1,8 sineol ve α-pinen bileşenleri saptanmıştır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 33 Sayı: 2 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr