Çalışma, kaolin uygulamalarının ‘Hayward’ kivi (Actinidia deliciosa A. Chev.)
çeşidinde meyve gelişimi ve kalite kriterleri üzerine etkilerini belirlemek
amacıyla 2014-2015 yıllarında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat ve Doğa
Bilimleri Fakültesine ait araştırma ve deneme arazisinde yürütülmüştür. Bu
amaçla küçük meyve döneminden itibaren bir ay aralıkla iki kez %3’lük kaolin
uygulaması yapılmıştır. Uygulamalardan sonra ağacın dört yönünden seçilen ve
etiketlenen meyvelerde hasada kadar olan sürede 15
gün aralıklarla meyve en ve boy ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca
uygulamaların meyve eti sertliği, titre edilebilir asit miktarı (%), suda
çözünür kuru madde (%) ve usare miktarı (%) ve yaprak alanı üzerine etkileri
incelenmiştir. Deneme
sonucunda; %3’lük kaolin uygulamasının ‘Hayward’ kivi çeşidinde meyve gelişimi
ve kalitesi üzerine etkisinin istatistiki olarak önemli olmadığı, ancak meyve gelişiminde kısmi bir artış
sağladığı tespit edilmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 33 Sayı: 2 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr