This study was carried
out in order to determine the plant protection practices applied by potato
producers in Nevşehir province. For this purpose, a survey consisting of 20
questions and based on proportional sampling method was conducted with 189
farmers from a total of 27 villages, randomly selected 9 villages from each of Merkez,
Derinkuyu and Ürgüp districts in 2016. As a result of the research, it was
determined that the education levels of farmers were low, most of them didn’t
have non-agricultural income and their income was at level of hunger. The
farmers expressed that they receive support from pesticide dealers in selecting
pesticides and determining the dose of pesticide, price is an important factor
when selecting the pesticide, they are spraying without seeing diseases and
insects, they are applying overdose, pesticides don’t leave any residues on the
product, they are observing the waiting period, they aren’t using any
protective clothing or mask during spraying, they are mixing the pesticides,
they are burning the empty pesticide boxes and burying in the soil, they are
cleaning the spraying tank after spraying, preferring cultural control other
than chemical control and do not know the concept of biopesticide.
Bu çalışma, Nevşehir ilinde patates üreticilerinin
tarımsal mücadelede bitki koruma uygulamalarını belirlemek amacıyla ele
alınmıştır. Bu amaçla, 2016 yılında oransal örnekleme yöntemine göre Merkez,
Derinkuyu ve Ürgüp ilçelerinde, her ilçeden tesadüfi olarak seçilen 9 köy olmak
üzere toplam 27 köyde, 189 üretici ile 20 sorudan oluşan anket çalışması
yapılmıştır. Araştırma sonucunda, üreticilerin eğitim seviyesinin düşük olduğu,
pek çoğunun tarım dışı gelire sahip olmadığı ve gelir miktarının açlık sınırı
seviyesinde olduğu belirlenmiştir. Üreticiler, pestisit seçimi ve pestisit
dozunu belirlemede ilaç bayilerinden destek aldıklarını, fiyatın pestisit
seçiminde önemli bir faktör olduğunu, hastalık ve zararlıları görmeden ilaçlama
yaptıklarını, önerilen dozun üzerinde uygulama yaptıklarını, pestisitlerin
üründe kalıntı bırakmadığını, bekleme süresine dikkat ettiklerini, ilaçlama
esnasında koruyucu elbise ve maske kullanmadıklarını, pestisitleri karışım
halinde kullandıklarını, boş ilaç kutularını yaktıklarını ve toprağa
gömdüklerini, ilaçlama sonrasında ilaçlama tankını temizlediklerini, kimyasal
mücadele dışında kültürel mücadeleyi tercih ettiklerini ve biyopestisit
terimini bilmediklerini ifade etmişlerdir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 34 Sayı: 1 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr