Dry matter, protein, oil, ash contents were determined in the seed of Hicaznar cultivar variety, with the highest production amount in Turkey, of pomegranate (Punica granatum) fruit. In addition to these studies the amount of P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Cu, Zn, Mn content of the seed and, the composition of fatty acid and refractive index of pomegranate seed oil were determined. These studies showed that the seed oils constitutes of six fatty acids comprising of palmitic (4.62%), stearic (2.77%), oleic (6.83%), linoleic (5.81%), arachidic (1.14%) and punicic acid (78.83%).
Bu çalışmada ülkemizde üretimi en fazla yapılan çeşit olan Hicaznar çeşidi nar çekirdeğinin kurumadde, protein, yağ, kül ve külü oluşturan mineral maddelerden fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, bakır, çinko ve mangan miktarları belirlenmiştir. Ayrıca nar çekirdeği yağının kırılma indisi ve yağ asitleri dağılımı analiz edilmiştir. Nar çekirdeği yağının yağ asidi bileşimini palmitik (%4.62), stearik (%2.77), oleik (%6.83), linoleik (%5.81), araşidik (%1.14) ve punikik asit (%78.83) olmak üzere toplam altı yağ asidinin oluşturduğu tespit edilmiştir.
Punica granatum; Nar Çekirdeği; Yağ; Yağ asidi; Mineral Madde
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 22 Sayı: 2 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr