Research was carried out to determine the effects of different salt
sources (control, NaCl, KCl and CaCl2) at the 150 mM dose and seaweed (Ascophyllum nodosum) extract concentrations (control, 2, 4 and 6 cc l-1) on growth parameters with
biochemical changes in Echinacea (Echinaceae
purpurea L.).
The factorial experiment based on completely randomized design performed in
growth chamber conditions with four replicates. In experiment, parameters such
as leaf area, chlorophyll content, ion leakage in leaf
tissues, MDA levels, relative water content in leaf tissues and membrane
endurance index were investigated. In study, it was determined that salt stress
decreased leaf area, chlorophyll content, membrane endurance index, relative
water content in leaf tissues; MDA levels with ion leakage in leaf tissues were
increased. All of the investigated parameters increased significantly except
for MDA level and ion leakage in leaf tissues due to seaweed applications.
Araştırma,
ekinezyada (Echinacea purpurea L.) 150 mM dozunda farklı tuz kaynakları (NaCl, KCl ve CaCl2) ve deniz yosunu (Ascophyllum
nodosum) ekstraktı dozlarının (kontrol, 2, 4 ve
6 cc l-1) büyüme parametreleri ile biyokimyasal
değişiklikler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme,
Tesadüf Parselleri Deneme Deseni’ ne göre faktöriyel düzende 4 tekerrürlü
olarak kontrollü iklim odasında yürütülmüştür. Denemede, ekinezyanın yaprak
alanı, klorofil miktarı, yaprak dokularında iyon sızıntısı, malondialdehit
düzeyi (MDA), yaprak dokularında bağıl su içeriği ve membran dayanıklılık
indeksi gibi özellikler incelenmiştir. Çalışmada, tuz stresinin bitkinin yaprak
alanını, yaprak dokularında bağıl su içeriğini, membran dayanıklılık indeksi ve
klorofil miktarını azalttığı; MDA seviyesi ile yaprak dokularında iyon
sızıntısını arttırdığı belirlenmiştir. Deniz yosunu uygulamaları ile MDA
seviyesi ve yaprak dokularında iyon sızıntısı dışında incelenen tüm
parametreler önemli seviyede artmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 36 Sayı: 2 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr