Mersin bitkisi (Myrtus communis L.) ülkemizde Akdeniz ikliminin hakim olduğu sahil bölgelerinde kendiliğinden yetişmektedir. Mersinin meyveleri sofralık tüketimde, yapraklarının uçucu yağları ise başta ilaç sanayinde olmak üzere kozmetik ve bitkisel ilaç gibi sektörlerde kullanılmaktadır. Bitkinin siyah ve beyaz renkli iki tipte meyvesi bulunmaktadır. Siyah mersin meyveleri beyaz meyvelilere göre daha yüksek oranda fenolik bileşen, antosiyanin ve antioksidan aktiviteye sahiptir. Bu nedenle son zamanlarda siyah mersin meyvelerine talep artmıştır. Çalışmalar Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi’nde siyah mersin bahçesinde gerçekleştirilmiştir. Çiçeklenmenin farklı aşamalarında, tüm bitkilere 100 ppm GA3 uygulanmıştır. Antioksidan aktivite analizi ABTS/TEAC yöntemine göre yapılmıştır. Fenolik bileşen miktarlarının analizleri ise LC-MS/MS cihazında belirlenmiştir. Bazı uygulamalar meyvelerde fenolik bileşen miktarlarını arttırırken, ağaç başı verim ve antioksidan aktivite miktarlarının azalmasına neden olmuştur. İkinci GA3 uygulaması gallik asiti 2.43’den 3.58’e (mg 100 g-1), kuersetini 1.48’den 2.74’e (mg 100 g-1), kamferolü 0.48’den 1.10’a (mg 100 g-1), rutini 0.34’den 0.58’e (mg 100 g-1), epikateşini 0.31’den 0.41’e (mg 100 g-1), mirisetini 11.21’den 17.90’a (mg 100 g-1) ve benzoik asiti 0.27’den 0.68’e (mg 100 g-1) arttırmıştır. Üçüncü GA3 uygulaması ise ağaç başı verimin 8265’den 4393’e (g ağaç-1), antioksidan aktivitenin ise 262.86’dan 137.18’e (µM troloks g-1) düşmesine neden olmuştur.
Myrtus communis Siyah mersin meyvesi Gibberellik asit Fenolik Bileşen
Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
2017-2647
Bu çalışma doktora tezinin bir parçası olup 2017-2647 proje numarasıyla Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir.
Myrtle (Myrtus communis L.) grows naturally in the Mediterranean climate zone in our country. The fruits of myrtle are used in table consumption and the essential oils of the leaves are used especially in the sectors such as pharmaceutical, cosmetics and pesticide industry. Mytrle fruits are white and black colour. Black myrtle fruits have higher phenolic compounds, anthocyanins and antioxidant activity than white berries. Therefore, demand for fruits of black myrtle has recently increased. The studies were carried out in the orchard of black myrtle cultivar located in Akdeniz University, Faculty of Agriculture. At different flowering stages, GA3 dose of 100 ppm were applied to the whole of the plants. Antioxidant activity analysis was made according to the ABTS/TEAC method. The ratios of phenolic compounds were determined by LC-MS/MS. Some applications significantly increased ratios of phenolic compounds in fruits, reduced the amount of yield and antioxidant activity. As a result of the study, 2.nd GA3 application increased amount of gallic acid from 2.43 to 3.58 (mg 100 g-1), quercetin from 1.48 to 2.74 (mg 100 g-1), kaempferol from 0.48 to 1.10 (mg 100 g-1), rutin from 0.34 to 0.58 (mg 100 g-1), epicatechin from 0.31 to 0.41 (mg 100 g-1), myricetin from 11.21 to 17.90 (mg 100 g-1) and benzoic acid from 0.27 to 0.68 (mg 100 g-1). In addition, 3rd. GA3 application decreased fruit yield from 8265 to 4393’e (g tree-1) and antioxidant activity from 262.86 to 137.18’e (µM trolox g-1).
Myrtus communis Black myrtle fruits Giberellic acid Phenolic compounds
2017-2647
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2017-2647 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 37 Sayı: 1 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr