Phyllocoptruta oleivora (Ashmead) (Acari:
Phyllocoptidae) dünyanın nemli bölgelerinde turunçgillerin ciddi bir
zararlısıdır. Bu zararlı meyve verim ve kalitesinde kayıplara sebep
olabilmektedir. Bu çalışmada P. oleivora’nın Valencia portakalı meyve kalite
özelliklerine olan etkisi Adana ekolojik koşullarında araştırılmıştır. Bu
sebepten dolayı P. oleivora ile
bulaşık olan ve olmayan meyveler ağaçlardan toplanarak P. oleivora’nın zararının
varlığına ve yokluğuna göre sınıflandırmıştır. Meyveler 1: Bronz olmayan, 2:
Hafif bronz, 3: bronz ve 4: Yoğun bronz olarak kategorilere ayrılmıştır. Bu
çalışma sonucunda, meyve yüzeyinde geniş lekeler bulunan meyvelerin normal
meyvelerden titredilebilir asit oranı (%) ve Suda Çözülebilir Kuru Madde
Oranının (SÇKM,%) daha yüksek; usare miktarı (%), kabuk kalınlığı ve SÇKM/asit
oranının ise daha düşük olduğu saptanmıştır. Çekirdek sayısı, dilim sayısı ve
meyve indeksine ait regresyon katsayılarının diğer meyve kalite özelliklerinden
oldukça düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca.
yoğun popülasyon zararı sonucu dördüncü kategoriye giren meyvelerde, meyvelerin
normal meyvelerden %16 daha küçük olduğu, çekirdek sayısının da sıfır olduğu
tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 37 Sayı: 1 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr