Hatay Yöresinde Doğal Olarak Yayılış Gösteren Bazı Tıbbi Bitkilerin Ekonomik Önemleri ve Kullanımları
Year 2017,
Volume: 10 Issue: 1, 35 - 37, 01.06.2017
Ahmet Mert
,
Cenk Burak Şahin
Cem Tufan Akçalı
Abstract
Bu çalışmada, Hatay ilinde doğada yaygın olarak bulunan zahter (Thymbra spicata), defne (Laurus nobilis), kebere (Capparis spinosa) ve meyan kökü (Glycyrrhiza glabra) türlerinin bölge açısından önemi ve kullanım alanları belirlenmiştir.
References
- Akgül, A., 1996. Yeniden Keşfedilen Lezzet, Kapari (Cappris ssp.). Gıda. 21, (2), s.119-128.
- Anonim, 2012. Hatay Defne Envanteri ve Üretim Planlaması (2013-2024), Hatay Valiliği, Eylül, 2012.
- Anonim, 2015. T.C. Hatay Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü. Hatay İli Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Eylem Planı (2015-2019).
- Ayanoğlu, F., Mert, A., Kaya, D.A. 1999. Hatay Yöresinde Halk Arasında Kullanılan Bazı Önemli Tıbbi ve Kokulu Bitkilerin Toplanması. MKÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 1999, 4(1-2), 101-116.
- Baytop, 1984. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları, No: 3251.
- Çankaya, İ.T., 2015. Türkiye Florasında Ekonomik Önemi Olan Bazı Tıbbi Bitkiler. Türktarım. Mayıs-Haziran, 46-49.
- Gürbüz, B., Kaya, A., Rezaeieh KAP., Çelik, A., Uyanık, M. 2012. Türkiye’de Kimyon Tarımı ve Ekonomik Önemi. Türk Tarım. Ocak- Şubat 203, 84-87.
- Haksel, M. 2008. Meyan Kökü (Glycyrrhiza glabra ). İlaç Haber Aktüel, Eylül, 26-29.
- İlçim, A. 2014.Hatay’ın Sessiz Güzelleri. 900 Yabani Çiçek. Hatay’ın Bitki Envanteri, 996.
- Kıtıkı, A., 1999. Kapari, Tarım ve İşlemesi. T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Yayım Dairesi Başkanlığı, Ankara.
- Mert, A., Arslan, M., Ayanoğlu, F. 2007. Hatay Florasında Doğal Olarak Yetişen Zahterin (Thymbra spicata var. spicata) Uçucu Yağ İçeriği ve Geleneksel Kullanımı. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-27 Haziran 2007, Erzurum (Poster Bildiri), 732 – 735.
Year 2017,
Volume: 10 Issue: 1, 35 - 37, 01.06.2017
Ahmet Mert
,
Cenk Burak Şahin
Cem Tufan Akçalı
References
- Akgül, A., 1996. Yeniden Keşfedilen Lezzet, Kapari (Cappris ssp.). Gıda. 21, (2), s.119-128.
- Anonim, 2012. Hatay Defne Envanteri ve Üretim Planlaması (2013-2024), Hatay Valiliği, Eylül, 2012.
- Anonim, 2015. T.C. Hatay Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü. Hatay İli Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Eylem Planı (2015-2019).
- Ayanoğlu, F., Mert, A., Kaya, D.A. 1999. Hatay Yöresinde Halk Arasında Kullanılan Bazı Önemli Tıbbi ve Kokulu Bitkilerin Toplanması. MKÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 1999, 4(1-2), 101-116.
- Baytop, 1984. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları, No: 3251.
- Çankaya, İ.T., 2015. Türkiye Florasında Ekonomik Önemi Olan Bazı Tıbbi Bitkiler. Türktarım. Mayıs-Haziran, 46-49.
- Gürbüz, B., Kaya, A., Rezaeieh KAP., Çelik, A., Uyanık, M. 2012. Türkiye’de Kimyon Tarımı ve Ekonomik Önemi. Türk Tarım. Ocak- Şubat 203, 84-87.
- Haksel, M. 2008. Meyan Kökü (Glycyrrhiza glabra ). İlaç Haber Aktüel, Eylül, 26-29.
- İlçim, A. 2014.Hatay’ın Sessiz Güzelleri. 900 Yabani Çiçek. Hatay’ın Bitki Envanteri, 996.
- Kıtıkı, A., 1999. Kapari, Tarım ve İşlemesi. T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Yayım Dairesi Başkanlığı, Ankara.
- Mert, A., Arslan, M., Ayanoğlu, F. 2007. Hatay Florasında Doğal Olarak Yetişen Zahterin (Thymbra spicata var. spicata) Uçucu Yağ İçeriği ve Geleneksel Kullanımı. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-27 Haziran 2007, Erzurum (Poster Bildiri), 732 – 735.