Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

DESTİNASYON PAZARLAMASI BAĞLAMINDA TÜRKİYE'DEKİ KÜLTÜREL ROTALARIN PEST ANALİZİ İLE İNCELENMESİ

Yıl 2022, Cilt: 24 Sayı: 1, 405 - 419, 30.03.2022
https://doi.org/10.16953/deusosbil.1027989

Öz

Bir destinasyona ait tarihi ve kültürel miras, doğal güzellikler gibi değerler, destinasyonların kimlik oluşturması ve pazarlaması açısından oldukça önemlidir. Günümüzde hızla artan bir ivme ile gelişen turizm sektöründe yer alan bu değerlerin çekiciliği destinasyonlara büyük katkı sağlamaktadır. Ayrıca etkin destinasyon pazarlaması bölgeye ekonomik katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda zengin turizm çeşitliliği ile önemli bir turistik destinasyon olan Türkiye, önemli kültürel rotalara sahiptir. Çalışmada Türkiye'deki kültürel rotalar siyasi, ekonomik, sosyal ve teknolojik imkanlar açısından PEST Analizi ile incelenmektedir. Değerlendirme sonuçlarına göre, dünyada her yıl milyonlarca ziyaretçinin yürüdüğü kültürel rotalar açısından Türkiye'nin büyük bir potansiyele sahip olduğu ancak turizm ve destinasyon pazarlaması açısından yeterli adımların atılmadığı belirlendi. Ayrıca yasal düzenlemelerin yetersizliği nedeniyle güzergâhların korunamadığı ve bölgeler arası işbirliği projelerinin yapılamadığı sonucuna varılmış ve bu doğrultuda çeşitli öneriler sunulmuştur.

Kaynakça

  • Arabacı, İ. B. (2010). Stratejik planlamada çevre analizi tekniği olarak PEST Analizi. e-Journal of New World Sciences Academy, 5(3), 40
  • Baran, Z. & Batman, O. (2013). Destinasyon pazarlamasında mutfak kültürünün rolü: Sakarya örneği. 14. Ulusal Turizm Kongresi Bildiriler Kitabı, 05-08.
  • Culture Routes Society, (2020). https://cultureroutesinturkey.com/all-routes/ (Access date: 13.11.2021).
  • Coşkun, R., Altunışık, R., Bayraktaroğlu, S. & Yıldırım, E. (2015). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Spss Uygulamalı, Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • Council of Europe Report, (2002). “The Cultural Routes Programme of the Council of Europe” and “The European Instıtute of Cultural Routes, Luxemburg. (http://seecorridors.eu/filebank/file_73.pdf )
  • ÇEKÜL, (2015). Kültür rotaları planlama rehberi. ÇEKÜL Vakfı. ISBN 978-975-92451-5-3.s.100. Stil Matbaa İstanbul. http://www.tarihikentlerbirligi. org/wp-content/uploads/rota rehberi_press.pdf (10.12.2019).
  • Dacko, G. S. (2008). The Advanced Dictionary of Marketing Putting Theory To Use, Oxford University Pres: UK
  • Dülgaroğlu, O., Aydemir, B. & Avcıkurt, C. (2019). Turizm sektöründe destinasyon pazarlaması üzerine bir yaklaşım önerisi. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, 3(3), 400-410.
  • Emekli, G. (2006). Coğrafya, kültür ve turizm: Kültürel turizm. Ege Coğrafya Dergisi,15, 51-59. Ersun, N. & Arslan, K. (2011). Turizmde destinasyon seçimini etkileyen temel unsurlar ve pazarlama stratejileri. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi.31 (2). 229-248. General Directorate of Promotion, (2020). https://tanitma.ktb.gov.tr/ (Access Date: 04.11.2021). Görmüş, S. (2017). Kültürel peyzaj değerlerini korumak için yeni bir yaklaşım: Kültürel rotalar. Plant Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Dergisi, 7(25), 122-130.
  • Gül, S. & Yılmaz, A. (2020). Yerel Kalkınmanın Bir Aracı Olarak Kültür Turizmi ve Kültür Rotaları: Vezirköprü Yöresi Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(3), 1855-1879.
  • Ilgaz, A. (2014). Destinasyon Pazarlamasında Kent Markası ve Kent İmajının Rolü: Nevşehir Örneği, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Niğde.
  • Keleş Eriçok, A. (2019). Van Gölü Havzası’nda kültür rotası önerisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (45), 173-199.
  • Kervankıran, İ. & Çuhadar, M. (2014). Turizm rotalarının oluşturulmasında coğrafi bilgi sisteminin önemi. III. Disiplinlerarası Turizm Araştırma Kongresi, s. 576-589, Kuşadası Aydın.
  • Kotler, P. (1998). Marketing management—Analysis, planning, implementation, and control (9th ed.). Englewood Cliffs: Prentice-Hall.
  • Lynch, R. (2003). Corporate Strategy, (3. Baskı). Harlow: Pearson Education.
  • Okumuş, B., Okumuş, F. & McKercher, B. (2007). Incorporating local and international cuisines in the marketing of tourism destinations: The cases of Hong Kong and Turkey. Tourism Management, (28), 253-261.
  • Rainisto, S. (2003). Success Factors of Place Marketing: A Study of Place Marketing Practices in Northern Europe and the United States, Yayınlanmış Doktora Tezi. Helsinki University of Technology: Institute of Strategy and International Business.
  • Sharma, A. (2013). Destination marketing: Hamper of opportunities for tourism ındustry, International Journal of Management Sciences and Business Research, 2(5)
  • Uğur, E. (2008). Kültür turizmi bağlamında kültür rotaları: Türkiye’deki kültür rotası örnekleri üzerine bir inceleme. (Uzmanlık tezi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara).Retrieved from http://aregem.kulturturizm.gov.tr/Eklenti/30934,enis-ugur---uzmanlik-tezipdf.pdf?0
  • UNWTO (2015). Affiliate members global reports: Cultural routes and ıtineraries. Madrid: UNWTO. Retrieved from https://catedratim.files.wordpress.com/2017/01/omt-2015-global_report_cultural_routes_itineraries.pdf
  • Ülker, E. (2010). Destinasyon Pazarlamasında Destinasyon Seçimi Karar Verme Süreci Üzerine Bir Çalışma: Bozcaada Örneği. Yayımlanmış Yükseklisans Tezi. Edirne.
  • Üstündağ, K. & Özer, E. (2021). Kültürel mirasa katkı sağlayan kültür rotalarında yerelin katılımı ve sosyo-ekonomik kalkınması üzerine bir yaklaşım. Planlama, 31(3):428–447.
  • Wang, Y. (2011). Destination Marketing and Management: Scope, Definition and Structures. Destination Marketing and Management Theories and Applications. (ss.1-20). Eds. Youcheng Wang ve Abraham Pizam. Oxfordshire: CABI Publishing.
  • Yavuz, M.C. & Karabağ-Solmaz, F. (2007). Hızla değişen dünyada Türkiye’nin tanıtımı ve örgütlenme modeli nasıl olmalı?. Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması.

EXAMINATION OF CULTURAL ROUTES OF TURKEY IN THE CONTEXT OF DESTINATION MARKETING WITH PEST ANALYSIS

Yıl 2022, Cilt: 24 Sayı: 1, 405 - 419, 30.03.2022
https://doi.org/10.16953/deusosbil.1027989

Öz

Values such as historical and cultural heritage and natural beauties belonging to a destination are very important in terms of identity creation and marketing of destinations. The attractiveness of these values, which are in the tourism sector, which is developing with a rapidly increasing momentum today, makes great contributions to the destinations. In addition, effective destination marketing provides an economic contribution to the region. In this context, Turkey, which is an important touristic destination with its rich tourism diversity, has important cultural routes. In the study, cultural routes in Turkey are examined in terms of political, economic, social and technological possibilities with PEST Analysis. According to the results of the evaluation, it has been determined that Turkey has a great potential in terms of cultural routes where millions of visitors walk every year in the world, but sufficient steps have not been taken in terms of tourism and destination marketing. In addition, it was concluded that the routes could not be protected due to the inadequacy of legal regulations and cooperation projects could not be made between the regions, and various suggestions were presented in this direction.

Kaynakça

  • Arabacı, İ. B. (2010). Stratejik planlamada çevre analizi tekniği olarak PEST Analizi. e-Journal of New World Sciences Academy, 5(3), 40
  • Baran, Z. & Batman, O. (2013). Destinasyon pazarlamasında mutfak kültürünün rolü: Sakarya örneği. 14. Ulusal Turizm Kongresi Bildiriler Kitabı, 05-08.
  • Culture Routes Society, (2020). https://cultureroutesinturkey.com/all-routes/ (Access date: 13.11.2021).
  • Coşkun, R., Altunışık, R., Bayraktaroğlu, S. & Yıldırım, E. (2015). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Spss Uygulamalı, Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • Council of Europe Report, (2002). “The Cultural Routes Programme of the Council of Europe” and “The European Instıtute of Cultural Routes, Luxemburg. (http://seecorridors.eu/filebank/file_73.pdf )
  • ÇEKÜL, (2015). Kültür rotaları planlama rehberi. ÇEKÜL Vakfı. ISBN 978-975-92451-5-3.s.100. Stil Matbaa İstanbul. http://www.tarihikentlerbirligi. org/wp-content/uploads/rota rehberi_press.pdf (10.12.2019).
  • Dacko, G. S. (2008). The Advanced Dictionary of Marketing Putting Theory To Use, Oxford University Pres: UK
  • Dülgaroğlu, O., Aydemir, B. & Avcıkurt, C. (2019). Turizm sektöründe destinasyon pazarlaması üzerine bir yaklaşım önerisi. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, 3(3), 400-410.
  • Emekli, G. (2006). Coğrafya, kültür ve turizm: Kültürel turizm. Ege Coğrafya Dergisi,15, 51-59. Ersun, N. & Arslan, K. (2011). Turizmde destinasyon seçimini etkileyen temel unsurlar ve pazarlama stratejileri. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi.31 (2). 229-248. General Directorate of Promotion, (2020). https://tanitma.ktb.gov.tr/ (Access Date: 04.11.2021). Görmüş, S. (2017). Kültürel peyzaj değerlerini korumak için yeni bir yaklaşım: Kültürel rotalar. Plant Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Dergisi, 7(25), 122-130.
  • Gül, S. & Yılmaz, A. (2020). Yerel Kalkınmanın Bir Aracı Olarak Kültür Turizmi ve Kültür Rotaları: Vezirköprü Yöresi Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(3), 1855-1879.
  • Ilgaz, A. (2014). Destinasyon Pazarlamasında Kent Markası ve Kent İmajının Rolü: Nevşehir Örneği, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Niğde.
  • Keleş Eriçok, A. (2019). Van Gölü Havzası’nda kültür rotası önerisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (45), 173-199.
  • Kervankıran, İ. & Çuhadar, M. (2014). Turizm rotalarının oluşturulmasında coğrafi bilgi sisteminin önemi. III. Disiplinlerarası Turizm Araştırma Kongresi, s. 576-589, Kuşadası Aydın.
  • Kotler, P. (1998). Marketing management—Analysis, planning, implementation, and control (9th ed.). Englewood Cliffs: Prentice-Hall.
  • Lynch, R. (2003). Corporate Strategy, (3. Baskı). Harlow: Pearson Education.
  • Okumuş, B., Okumuş, F. & McKercher, B. (2007). Incorporating local and international cuisines in the marketing of tourism destinations: The cases of Hong Kong and Turkey. Tourism Management, (28), 253-261.
  • Rainisto, S. (2003). Success Factors of Place Marketing: A Study of Place Marketing Practices in Northern Europe and the United States, Yayınlanmış Doktora Tezi. Helsinki University of Technology: Institute of Strategy and International Business.
  • Sharma, A. (2013). Destination marketing: Hamper of opportunities for tourism ındustry, International Journal of Management Sciences and Business Research, 2(5)
  • Uğur, E. (2008). Kültür turizmi bağlamında kültür rotaları: Türkiye’deki kültür rotası örnekleri üzerine bir inceleme. (Uzmanlık tezi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara).Retrieved from http://aregem.kulturturizm.gov.tr/Eklenti/30934,enis-ugur---uzmanlik-tezipdf.pdf?0
  • UNWTO (2015). Affiliate members global reports: Cultural routes and ıtineraries. Madrid: UNWTO. Retrieved from https://catedratim.files.wordpress.com/2017/01/omt-2015-global_report_cultural_routes_itineraries.pdf
  • Ülker, E. (2010). Destinasyon Pazarlamasında Destinasyon Seçimi Karar Verme Süreci Üzerine Bir Çalışma: Bozcaada Örneği. Yayımlanmış Yükseklisans Tezi. Edirne.
  • Üstündağ, K. & Özer, E. (2021). Kültürel mirasa katkı sağlayan kültür rotalarında yerelin katılımı ve sosyo-ekonomik kalkınması üzerine bir yaklaşım. Planlama, 31(3):428–447.
  • Wang, Y. (2011). Destination Marketing and Management: Scope, Definition and Structures. Destination Marketing and Management Theories and Applications. (ss.1-20). Eds. Youcheng Wang ve Abraham Pizam. Oxfordshire: CABI Publishing.
  • Yavuz, M.C. & Karabağ-Solmaz, F. (2007). Hızla değişen dünyada Türkiye’nin tanıtımı ve örgütlenme modeli nasıl olmalı?. Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Simge Şalvarcı 0000-0003-0703-4126

Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2022
Gönderilme Tarihi 24 Kasım 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 24 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şalvarcı, S. (2022). EXAMINATION OF CULTURAL ROUTES OF TURKEY IN THE CONTEXT OF DESTINATION MARKETING WITH PEST ANALYSIS. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24(1), 405-419. https://doi.org/10.16953/deusosbil.1027989

Cited By

TRANSPARENT ORGANIZATIONS: TRAIL AS ACTOR-NETWORK
Экономика и предпринимательство
https://doi.org/10.34925/EIP.2023.153.4.255